Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

Η «λευκή πετσέτα» του Αλέξη Τσίπρα

Δύο χρόνια πριν τη λήξη της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει ως χαμένη προσπάθεια τις επόμενες εθνικές εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν.
Την ώρα που δηλώνει έτοιμος να κυβερνήσει ουσιαστικά εμφανίζεται να έχει ρίξει «λευκή πετσέτα» στήνοντας μόνο το αφήγημα που θα συνεργήσει στη διάσωση του πολιτικού του μέλλοντος, είτε μέσω της συσπείρωσης μιας ομάδας φανατικών οπαδών είτε μέσω των προσπαθειών για τη διατήρηση επαφών με άλλα κόμματα με το... βλέμμα σε ένα κομμάτι του ΚΙΝΑΛ.
Η αποστροφή του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη χθεσινή συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ αναφορικά με το εργασιακό νομοσχέδιο χαρακτηριστική. «Θα καταργηθούν αμέσως μόλις δοθεί η δυνατότητα σε μια προοδευτική κυβέρνηση να επαναφέρει την κοινωνία και τον τόπο σε μια κατεύθυνση κοινωνικής συνοχής», είπε ο Αλέξης Τσίπρας χωρίς να μιλήσει για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ούτε καν για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ανάλογες οι τοποθετήσεις το τελευταίο διάστημα με τις αναφορές στο όνομα του κόμματός του να γίνονται μόνο κατά τη διάρκεια εσωκομματικών και άλλων ομιλιών όπως για παράδειγμα στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα.
Στις υπόλοιπες τοποθετήσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλά συνεχώς για μια «προοδευτική κυβέρνηση» πετώντας το μπαλάκι ουσιαστικά στα κόμματα της αντιπολίτευσης κυρίως στο ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ 25 όπου και σταματούν οι ελπίδες του για τη δημιουργία ενός αντιδεξιού μετώπου.
Και στην περίπτωση του νόμου για τα ΑΕΙ και στις τοποθετήσεις του αναφορικά με μια σειρά θεμάτων, η «προοδευτική κυβέρνηση» αποτελεί το κυρίαρχο συστατικό ενός αφηγήματος που όμως αναιρεί την επαναστατική γυμναστική, στην οποία έχει θέσει το κόμμα αλλά και τις… ενέσεις αισιοδοξίας που τα στελέχη του επιχειρούν να κάνουν στους ψηφοφόρους.

Η ηττοπάθεια δείχνει να αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό την ηγεσία της Κουμουνδούρου και αυτό δεν αφορά μόνο την πρώτη επόμενη εκλογική μάχη που θα γίνει με απλή αναλογική, αλλά και αυτή που θα ακολουθήσει. Όσο και αν καταγγέλλουν τις δημοσκοπήσεις και τα Μέσα Ενημέρωσης γνωρίζουν ότι τα μελλούμενα στις πολιτικές εξελίξεις δεν είναι καθόλου θετικά.
Οι δημοσκοπήσεις είναι σαφείς. Στο μέσο της θητείας της η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι κυρίαρχη και ο σημερινός πρωθυπουργός έχει πάρει όλη την ατζέντα που στο παρελθόν ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε για να αναρριχηθεί στην εξουσία, δίνοντας λύσεις σε ζητήματα άμεσα συνδεδεμένα με την κοινωνική συνοχή σε μια εποχή που η κρίση της πανδημίας προκαλεί οικονομικά προβλήματα και αφήνει ανοιχτά ζητήματα.

Οι κινήσεις πανικού αποτελούν καθημερινότητα για μια αξιωματική αντιπολίτευση που έχει επιλέξει την κινηματικής μορφής διαμαρτυρία. Άλλωστε και οι προτάσεις που καταθέτει αποδομούνται από τα ίδια τα στελέχη της όπως έγινε για παράδειγμα με την πρόταση για την υγεία, την οποία ο Π. Κουρουμπλής ούτε λίγο ούτε πολύ την χαρακτήρισε ως μια ακόμη… αυταπάτη.
Το αδιέξοδο της τακτικής της Κουμουνδούρου είναι εμφανές και το κατανοούν και τα στελέχη της που ζητούν μια αλλαγή πορείας έστω και τώρα λαμβάνοντας ως δεδομένο πλέον πως οι εκλογές δεν βρίσκονται στα σχέδια του πρωθυπουργού.
Όμως ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει τους υψηλούς τόνους και τη συσπείρωση μιας μερίδας ψηφοφόρων που θα του επιτρέψει την επομένη των εκλογών να παραμείνει στο πολιτικό προσκήνιο ακόμη και αν υπάρξει μια ακόμη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ. Το πολιτικό του μέλλον δείχνει να αποτελεί την παράμετρο που τον κινεί αυτή την περίοδο αφού σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την επόμενη εκλογική αναμέτρηση έχει ήδη ρίξει λευκή σημαία.
«Κανένας μας δεν έχει εισιτήριο διαρκείας σε θέσεις και σε ρόλους, ούτε εγώ, ούτε τα στελέχη», ήταν η απάντηση που έδωσε σε συνέντευξή του στο newsbomb αναφορικά με το τι θα πράξει αν χάσει τις επόμενες εκλογές για να προσθέσει όμως το εξής:
«Μας κρίνει όλους ο ελληνικός λαός στις εκλογές, τα μέλη των κομμάτων μέσα από τις συνεδριακές διαδικασίες, όλοι κρινόμαστε».

Η αναφορά του στις συνεδριακές διαδικασίες εξηγεί και τον λόγο για τον οποίο δεν ανοίγει το θέμα της εκλογής αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση δεδομένης της κυριαρχίας του στα μέλη του συνεδρίου του κόμματος όπως αυτό διαμορφώθηκε στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές (για τις οποίες υπήρξαν και αρκετές καταγγελίες).
Σε κάθε περίπτωση πάντως αφήνει ανοιχτά και όλα τα ενδεχόμενα με το βλέμμα στο τμήμα εκείνο του ΚΙΝΑΛ που τάσσεται ευνοϊκά προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα δεν παραλείπει να αφήνει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο να παραμείνει στο περιθώριο και να ηγηθεί σε μια μετεκλογική συμμαχία ένα πρόσωπο τρίτο. Κάτι που προστίθεται στην ηττοπάθεια που κυριαρχεί στην Κουμουνδούρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: