Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

Υπολόγιζαν ύφεση 11% και είναι 2,3%, επομένως που θα φθάσει η ανάπτυξη το 2021;

Πώς φτάσαμε στο (μόνο) 2,3% ύφεση
Το υπουργείο Οικονομικών υπολόγιζε την ύφεση του πρώτου τριμήνου κοντά στο 11% και τελικά αυτή διαμορφώθηκε στο γλίσχρο 2,3%. 
Πώς διάολο έγινε αυτό σε μια οικονομία στην οποία δεν κουνιόταν φύλλο;
Δεν είμαι βέβαια ούτε η ΕΛΣΤΑΤ ούτε το τμήμα μελετών της ΕΚΤ, αλλά με το φτωχό μου το μυαλουδάκι βγάζω δυο συμπεράσματα. 
Πρώτον ότι η οικονομία δεν ήταν τόσο κλειστή όσο νομίζαμε και δεύτερον ότι ο Σταϊκούρας έριξε τελικά πολλά λεφτά στην πιάτσα...
Αλλιώς δεν βγαίνει παιδιά, μην το ψάχνετε. Είναι προφανές ότι το σκληρό lock down των πρώτων μηνών του 2021 ήταν τελικά όσο σκληρό είναι το βούτυρο έξω απ' το ψυγείο.
Φαίνεται ότι τα κλειστά μαγαζιά ήταν ορθάνοικτα και ότι η κίνηση που βλέπαμε στους δρόμους δεν ήταν από μπαϊλντισμένους που ήθελαν να πάρουν αέρα αλλά από ανθρώπους που ασκούσαν κανονική οικονομική δραστηριότητα. Ίσως αυτό να εξηγεί και το γιατί η πανδημία αργούσε τόσο πολύ να πάρει την κάτω βόλτα. Διότι όλοι δούλευαν.
Σε μια οικονομία στην οποία έχει μπει κανονικό λουκέτο, η ύφεση χτυπάει κατ’ ευθείαν ένα ανελαστικό 10% κι από κει και πέρα επιδρούν οι κρατικές ενισχύσεις και οι εσώτερες αντοχές της ώστε να μην πλησιάσει το 15%.

Μια ύφεση της τάξης του 2,3% είναι σαν να μπήκε κάποιος στο μακελειό της μάχης των Αρδεννών και να βγήκε μ' ένα ψευτογρατζούνισμα στο γόνατο. Αστεία πράγματα.

Επίσης, είναι πλέον ολοφάνερο ότι οι ενισχυτικές πολιτικές του Σταϊκούρα και του Γεωργιάδη επέδρασαν καταλυτικά. Μπορεί να μην υπήρχε κλάδος και επαγγελματική τάξη που δεν κλαιγόταν, μπορεί να έβγαιναν οι εκπρόσωποι τους στις τηλεοράσεις κάθε μέρα και να προανήγγελλαν Αρμαγεδόνες και κρανίου τόπους, πλην τελικά το κρατικό χρήμα που έτρεξε ήταν πάρα πολύ και τους κράτησε όλους όρθιους.

Κάνω μια παρένθεση εδώ για να υπενθυμίσω ότι στην αρχή της πανδημίας ο Αλέξης σιχτίριζε την κυβέρνηση διότι δεν έδωσε «εμπροσθοβαρώς» όλο το χρήμα που είχε στα χέρια της.
Για φανταστείτε να είχε δοθεί όλος αυτός ο πακτωλός την άνοιξη του 2020 και μετά να καθόμασταν έναν ολόκληρο χρόνο δίχως δραχμή στα ταμεία.

Το γράφω διότι έχουμε την τάση να ξεχνάμε τις βλακείες που λένε κάθε φορά τα αστροπελέκια του ΣΥΡΙΖΑ, μ' ένα «έλα μωρέ».

Και πάω παρακάτω. Αν δεν κάνω λάθος, το υπουργείο Οικονομικών είχε κάνει πρόβλεψη για τελική ανάπτυξη 3,6% μέσα στο 2021 και για 6,2% μέσα στο 2022.
Το 3,6% (αναθεωρημένο προς τα κάτω μάλιστα σε σύγκριση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού) βασιζόταν σε αναμενόμενη ύφεση πρώτου τριμήνου κοντά στο 11%. 
Τώρα που η ύφεση διαμορφώθηκε στο 2,3%, πού θα πάει η ανάπτυξη όλου του έτους;

Δεν υπάρχουν σχόλια: