Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Οι μετανάστες που εισέρχονται στην Ελλάδα από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία θα επιστρέψουν αμέσως στην Τουρκία, βάσει νέου νόμου

Η νέα κοινή υπουργική απόφαση θα τεθεί σε ισχύ εν ευθέτω χρόνω
Η Ελλάδα έχει ορίσει την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα για τους αιτούντες άσυλο από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία, μια απόφαση που αλλάζει δραστικά τις μεταναστευτικές ροές που εισέρχονται στην Ελλάδα και την ΕΕ.
Σύμφωνα με τη δημοσίευση της ΚΥΑ των Υπουργείων Εξωτερικών και, Μετανάστευσης... και Ασύλου, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη έκθεση της Υπηρεσίας Ασύλου και όλες τις ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στην Τουρκία σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα ορισμένων κατηγοριών των αιτούντων διεθνή προστασία, η Τουρκία πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να θεωρηθεί ασφαλής χώρα.

Η Τουρκία ορίζεται ως ασφαλής χώρα για αιτούντες άσυλο από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη σύσταση της υπηρεσίας ασύλου και όλες τις ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στην Τουρκία, σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα ορισμένων κατηγοριών αιτούντων διεθνή προστασία, η κοινή υπουργική απόφαση αναγνωρίζει ότι η Τουρκία συναντά όλες αυτές τις προϋποθέσεις για την εξέταση αιτήσεων διεθνούς προστασίας των αιτούντων των οποίων η καταγωγή προέρχεται από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία, καθώς δεν θεωρείται ότι κινδυνεύουν στη γειτονική χώρα λόγω της φυλής, της θρησκείας, της ιθαγένειας, των πολιτικών τους .

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι μετανάστες που εισέρχονται στην Τουρκία από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία είναι επιλέξιμοι για διεθνή προστασία και αίτηση ασύλου εάν έχει αποδειχθεί ότι κινδυνεύουν να διωχθούν στις χώρες καταγωγής τους λόγω φυλής, θρησκείας ιθαγένεια, πολιτικές πεποιθήσεις ή συμμετοχή τους σε μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα.

Ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας είναι ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών και της εγκληματικής δραστηριότητας των δικτύων λαθρεμπορίου.

Αυτό βοηθά επίσης στην πλήρη και ακλόνητη εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, η οποία υποχρεώνει τη γειτονική χώρα να μην επιτρέψει τη λειτουργία κυκλωμάτων λαθρεμπορίου και τη μετάβαση στην Ελλάδα ».

Η ανάπτυξη ελαχιστοποιεί επίσης την περίοδο αναμονής για την εξέταση και έγκριση της έκδοσης αποφάσεων ασύλου, οι οποίες κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης έφτασαν το ένα έτος, ενώ μέχρι πρόσφατα εκδόθηκαν σε περίοδο περίπου τριών μηνών.

Έτσι, όσοι φτάνουν στην Ελλάδα και υποβάλλουν αίτηση ασύλου θα βλέπουν την αίτησή τους να απορρίπτεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, ακόμη και σε μία έως δύο ημέρες, καθώς η χώρα στην οποία θα έπρεπε να ζητήσει άσυλο ήταν η Τουρκία. Η απόφαση θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη ροή των μεταναστών δεδομένου ότι αυτές οι πέντε χώρες αποτελούν σήμερα το 90% των αιτήσεων ασύλου στην Ελλάδα.

Με βάση τη νέα απόφαση, οι μετανάστες από αυτές τις χώρες θα υποβληθούν σε νέα επεξεργασία στην Τουρκία κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αυτή η εξέλιξη όχι μόνο προστατεύει νομικά τη χώρα μας στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, αλλά και υποχρεώνει την Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της στο βαθμό που αρνείται να συνεργαστεί στο θέμα των απελάσεων και των επιστροφών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: