Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

Γιατί φοβούνται τον Ανδρέα Λοβέρδο στον ΣΥΡΙΖΑ;

Ο κ. Λοβέρδος θα πρέπει να στείλει λουλούδια στον Αλέξη Τσίπρα για την «χάρη» που του έκανε και τον στοχοποίησε, επειδή κατέδειξε με αυτό τον τρόπο το άγχος της Κουμουνδούρου για την πιθανή εκλογή του στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. 
Η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ τρομάζει τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού αυτό θα άλλαζε πλήρως τις πολιτικές ισορροπίες και έβαζε πρόωρο τέλος στις ονειρώξεις της ομάδας Τσίπρα – Παππά – Πολάκη για έναν ακόμη γύρο ρεβανσισμού.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου. Αλλά ούτε και ο Αλέξης Τσίπρας υπήρξε Ανδρέας, παρά το γεγονός ότι... προσπάθησε να μιμηθεί ακόμη και τον τρόπο ομιλίας του. Για τέτοια πολιτική απάτη μιλάμε! 
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, φοβάται τον σημερινό Ανδρέα, τον Ανδρέα Λοβέρδο, επειδή ο κ. Λοβέρδος είναι ίσως ο μόνος που μπορεί να επαναφέρει το ΚΙΝΑΛ σε τροχιά εξουσίας. 
Μπορεί τα σημερινά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις να μην πείθουν, αλλά γι αυτό περισσότερο υπεύθυνη είναι η Φώφη Γεννηματά, η οποία επέλεξε την στρατηγική της μετατροπής του ΚΙΝΑΛ σε ΚΚΕ του Κέντρου. Και ναι μεν το ΚΚΕ παραμένει μία καλά οργανωμένη «επιχείρηση», αλλά αυτό αφορά στην πραγματικότητα μια στενή ομάδα ανθρώπων γύρω από την ηγεσία του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί αξιόλογα ακόμη ποσοστά επειδή το ΚΙΝΑΛ είναι προς το παρόν ανίκανο να εκφράσει πολιτικά έναν κόσμο που δεν θέλει να ακούει για τον φιλελεύθερο και κεντρώο Κυριάκο Μητσοτάκη. 
Λογικό! Όσο κι αν το ήθελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε να εκφράσει το σύνολο των πολιτών. Κι επιπλέον, είναι αντιπαραγωγικό να μην υπάρχει ένας υγιής ανταγωνισμός σε μία αστική δημοκρατία…
Ο Ανδρέας Λοβέρδος εκφράζει αυτό ακριβώς! Την επιστροφή της Κεντροαριστεράς εντός του πλαισίου αρχών του αστικού χώρου. 
Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, όσες ενστάσεις κι αν έχει κάποιος σήμερα για τον ρόλο του, δεν θα υποστήριζε σε καμία περίπτωση ότι η χώρα αυτή έχει σήμερα… πολιτικούς κρατούμενους! Η κατάληψη του χώρου από το 3% του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε την Κεντροαριστερά στην υιοθέτηση των αντίστοιχων ακραίων θέσεων των συνιστωσών του. Αλίμονο αν ο ελληνικός λαός σε ένα τόσο μεγάλο ποσοστό ήταν τόσο ακραίος!

Αυτό που λείπει σήμερα από το ΚΙΝΑΛ είναι η προοπτική της εξουσίας. Το εκλογικό σώμα που ψήφιζε κάποτε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου δεν έχει μάθει να βρίσκεται πολύ καιρό μακριά από την θαλπωρή της δικής του κυβέρνησης. Η Φώφη Γεννηματά δεν έπεισε ότι μπορεί κάτι περισσότερο. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, όμως, έχει σοβαρές πιθανότητες να τα καταφέρει. Αυτό δείχνει η αγωνία της Κουμουνδούρου.

Η αλήθεια είναι ότι ένα ΚΙΝΑΛ που θα διεκδικεί την κυβέρνηση και θα έχει σαφώς κεντρώο προσανατολισμό είναι κάτι που το επιθυμεί και ο επιχειρηματικός κόσμος. Η δοκιμασία του 2015 ήταν ένα καλό μάθημα για όλους. Η εκλογή του Ανδρέα Λοβέρδου εξυπηρετεί αυτή την προοπτική, να μην μπούμε άλλη φορά σε περιπέτειες που θα θέσουν σε δοκιμασία την Οικονομία της χώρας.

Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της έχει πολλούς λόγους που δεν θα ήθελε να δει τον Ανδρέα Λοβέρδο να αναλαμβάνει δράση. Επειδή αυτό θα σήμαινε την ανακοπή του ρεύματος απορρόφησης ψηφοφόρων αλλά και στελεχών από την δεξαμενή του παλαιού κεντρώου ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είχε ακραία στελέχη, όπως έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είχε και σημαντικά στελέχη με καθαρά κεντρώο προσανατολισμό. Στελέχη που θα χώραγαν μια χαρά στην σημερινή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το ερώτημα δεν είναι πάντως τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Νέα Δημοκρατία να συμβεί στο ΚΙΝΑΛ. 
Αλλά αν θα κινητοποιηθούν οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ για να διεκδικήσουν την επιστροφή του κόμματός τους στην εξουσία. Αν πιστέψουν ότι υπάρχει λόγος για να δώσουν αυτή την μάχη. 
Ο Ανδρέας Λοβέρδος μπορεί να ελπίζει στην εκλογή του μόνο αν στείλει το μήνυμα στην κοινωνία. Αν την πείσει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μια «τελειωμένη ιστορία» κι ότι ο ίδιος μπορεί να ξεκινήσει την πορεία για την μεγάλη επιστροφή. Ότι μπορεί να ανατρέψει τις σημερινές ισορροπίες. 
Ναι, ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι ένας πραγματικά επικίνδυνος αντίπαλος. Το ξέρουν καλά στην Κουμουνδούρου εδώ και καιρό. Από την εποχή ακόμη που «έστηναν» το κατηγορητήριο για την Novartis!


Θανάσης Μαυρίδης


thanasis.mavridis@liberal.gr


1 σχόλιο:

aik είπε...

Πες του Λοβερδου,μια και τον γουσταρεις,χαιρετισματα απ τον Αγγελη,και του Κουλη σου που θελει κι αλλα λαμογια στη συμμορια,να αρχιζει να σφυριζει.