Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Κυριάκο, μέχρι τέλους!

Αυτή η κυβέρνηση –όπως έχει γραφεί κατά κόρον—δεν εκλέχτηκε με λευκή επιταγή. 
Εξήγγειλε λίγα μεν, ουσιαστικά δε. Και γι' αυτό η εφαρμογή τους απαιτεί πολιτική τόλμη.
Μέχρι στιγμής τα σημεία αιχμής της κυβερνητικής πολιτικής είναι το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων και η επιβολή του νόμου και της τάξης τόσο μέσα στα πανεπιστήμια, όσο και στους δρόμους και στις πλατείες.
Και βέβαια, το μεγάλο στοίχημα της καθολικής εφαρμογής...
 του αντικαπνιστικού νόμου.
Και οι τρεις αυτές πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής προκαλούν εντάσεις και τριβές, τόσο στον χώρο των ολιγαρχών, με ο, τι αυτό σημαίνει, όσο και σε πολυάριθμες κατηγορίες πολιτών που θίγονται από την εφαρμογή τους.
Οι πιέσεις που θα ασκηθούν στην κυβέρνηση για να βάλει «νερό στο κρασί της», θα είναι μεγάλες. Εν ονόματι του πολιτικού κόστους, θα υψωθούν φωνές που θα ζητούν εξαιρέσεις από την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, φωνές που θα αρχίσουν να ανακαλύπτουν και να προβάλουν ακρότητες της αστυνομίας, φωνές που θα επικαλούνται κάθε τι για να μην ξεκινήσουν τα έργα στο Ελληνικό.
Στόχος ομολογημένος, να μην αλλάξει τίποτα. Στόχος ανομολόγητος η υπονόμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς αυτός ενσαρκώνει τον μεταρρυθμιστικό αέρα που υπάρχει όχι μόνον μέσα στην Νέα Δημοκρατία, αλλά και σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας.
Συνεπώς, μια ματαίωση των θεμελιωδών εξαγγελιών του πρωθυπουργού, θα είναι και μια ακύρωση της πολιτικής φυσιογνωμίας του.
Άρα, ξαναερχόμαστε στα ίδια. Ας αντιληφθούμε πως αν δεν αλλάξει τώρα η ελληνική κοινωνία, πιθανόν να μην αλλάξει ποτέ.
Είναι γνωστό στην πολιτική πως οι υπαναχωρήσεις, οι αναδιπλώσεις, τα πισωγυρίσματα, αν δεν υπαγορεύονται από τον συσχετισμό των δυνάμεων, είναι καταστροφικά. Φανερώνουν την ατολμία και την αναποφασιστικότητα των δρώντων υποκειμένων, συλλογικών ή ατομικών.

Η Ιστορία έχει δείξει πως όσοι πολιτικοί ή στρατιωτικοί ηγέτες, υποστήριξαν, μέχρι τέλους, την πολιτική τους γιατί πίστεψαν σε αυτήν, νίκησαν.

Οι αναδιπλώσεις και οι συμβιβασμοί όχι μόνον επιτρέπονται, αλλά επιβάλλονται κιόλας, όταν έχει ανατραπεί ο συσχετισμός των δυνάμεων.
Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία είναι παντοδύναμοι. Παίζουν χωρίς αντίπαλο, ενώ οι πολίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία κρίνουν θετικά το κυβερνητικό έργο.
Και μάλιστα επιβραβεύουν τους υπουργούς που συγκρούονται, σταθερά και μεθοδικά, με όλα αυτά που εκφράζουν τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας.
Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός πως η κυβέρνηση έχει τον αέρα στα πανιά της. 
Δεν συγχωρείται καμιά αργοπορία, καμιά αναβλητικότητα. 
Πίσω από τις πολιτικές της συσπειρώνεται η πλειοψηφία των πολιτών, οδηγώντας έτσι σε πολιτική απομόνωση όλους αυτούς που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα. Και τέτοιοι βρίσκονται και μέσα στην Νέα Δημοκρατία.

Ας γνωρίζει ο πρωθυπουργός, πως όλα τα προβλήματα που ήταν ταμπού, πριν την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, σήμερα έχει ωριμάσει η λύση τους.
Η κυβέρνηση πλέον έχει μπει σε έναν μονόδρομο που είναι υποχρεωμένη να τον βαδίσει μέχρι τέλους με βήμα σταθερό και προγραμματισμένο. Η οπισθοχώρηση δεν δικαιολογείται και δεν συγχωρείται.


Του Σάκη Μουμτζή

Δεν υπάρχουν σχόλια: