Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Η στρατηγική επιλογή Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις σε σχέση με το νέο πλαίσιο μεταναστευτικής πολιτικής. 
Tο νέο «μοντέλο» θα έχει ως βάση τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα και όπως όλα δείχνουν αυτό θα δημοσιοποιηθεί πιθανότατα την Τετάρτη. 
Η συγκεκριμένη κίνηση πάντως δε θα είναι η μοναδική αλλαγή στον υπάρχοντα σχεδιασμό, στην οποία προχωρά ο κ.Μητσοτάκης με στόχο τη διαχείριση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών.
Ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να... ανεβάσει τους τόνους προς τους ευρωπαίους εταίρους επιζητώντας τον ισομερή καταμερισμό των βαρών. Υπάρχει όμως και μία επιλογή που ισοδυναμεί με έκπληξη και την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να υιοθετήσει.

Για πρώτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να απευθυνθεί σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες τις οποίες και κάλεσε επί της ουσίας να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τα 4.000 ασυνόδευτα παιδιά.
«Γνωρίζετε τι θα συμβεί αν δεν φροντίσουμε αυτά τα παιδιά στα κατάλληλα ιδρύματα; 
Θα πέσουν θύματα εκμετάλλευσης. 
Θα έβλαπτε τόσο πολύ την Ουγγαρία ή την Πολωνία αν υποδέχονταν εκατό από αυτά τα παιδιά;» 
τόνισε στην μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Handelsblatt.
Mε άλλα λόγια ο πρωθυπουργός σε αυτή την ομολογουμένως μάλλον απρόβλεπτη κίνηση, να ονοματίσει δηλαδή την Ουγγαρία και την Πολωνία, οι οποίες τηρούν απολύτως σκληρή στάση απέναντι στο ζήτημα, δίνει το στίγμα των προθέσεών του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μόνο τυχαία λοιπόν δεν ήταν η κίνηση αυτή που έρχεται ως κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδιασμού από την μία ως κλιμάκωση της ελληνικής προσέγγισης στο μεταναστευτικό και από την άλλη ως συνέχεια της «προειδοποίησης» στο εσωτερικό της χώρας που απέστειλε εμμέσως πλην σαφώς προς τους 13 περιφερειάρχες. «Δε γίνεται να δίνω μάχη και να ζητάω αλληλεγγύη από την Ευρώπη όταν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας» ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ.Μητσοτάκη.

Είναι προφανές ότι στο Μεγάρου Μαξίμου έχουν πάρει μία στρατηγική απόφαση που κινείται σε δύο επίπεδα:
- Στο εσωτερικό της χώρας, να αυξήσουν την επιτήρηση των συνόρων με σεβασμό πάντα στην ανθρώπινη ζωή με παράλληλη επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής ασύλου.
- Στο εξωτερικό της χώρας, να ζητήσουν από την ευρωπαϊκή οικογένεια να πάρει θέση απέναντι στο θέμα που «καίει» κυρίως τον νότο.

Όπως επισημαίνει πηγή που γνωρίζει τους σχετικούς χειρισμούς ως «κλειδί» για τις περαιτέρω εξελίξεις εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι είναι η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη Μέρκελ, η οποία έγινε πριν από τρεις μέρες.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδέουν το περιεχόμενο της συζήτησης με το προωθούμενο σχέδιο του Γερμανού υπουργού εσωτερικών Ζεεεχόφερ. Ένα σχέδιο, το οποίο μπορεί να μην αποτελεί την λύση, όμως ασφαλώς και μπορεί να αποδειχθεί μία καλή αφορμή για να εκκινήσει μία ουσιαστική συζήτηση στο εσωτερικό της ΕΕ για το μεταναστευτικό. Μέρκελ Μητσοτάκης άλλωστε θα βρεθούν από κοντά τόσο στο Ζάγκρεμπ Τετάρτη και Πέμπτη στο πλαίσιο του συνεδρίου του ΕΛΚ όσο και στις Βρυξέλλες στα μέσα Δεκεμβρίου στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ.



Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: