Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Εφάπαξ μείωση φόρου αντί κοινωνικού μερίσματος

Αντί κοινωνικού μερίσματος στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, η κυβέρνηση εξετάζει το υπερπλέονασμα του 2019 να «κόψει» έναν από τους φόρους που επιβάρυνε εκατομμύρια φορολογούμενους. 
Η περικοπή θα είναι εφάπαξ όπως αναφέρει ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος και θα ισχύει μόνο για ένα έτος.
Ήδη στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν όλους τους φόρους και συγκεκριμένα την περικοπή της εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος αλλά και μία νέα επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ... 
Αν και τεχνικά είναι αρκετά δύσκολο να πραγματοποιηθεί μία από τις ανωτέρω μειώσεις, από το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι σημασία έχει να βγει το Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως εντός του 2019 και το ποσό να πιστωθεί σταδιακά στους λογαριασμούς των υπόχρεων ακόμα και εντός του Ιανουαρίου του 2019. 

Οι οριστικές αποφάσεις δεν ακόμα ληφθεί και αυτό καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν τα οριστικά στοιχεία για το που θα φθάσει το υπερπλεόνασμα. Πάντως, εκτιμούν ότι είναι εφικτό να διατεθεί ποσό 400 εκατ. ευρώ το 2019. Τμήμα όμως αυτού θα οδηγηθεί στα νησιά του Αιγαίου που έχουν δεχθεί τι μεγαλύτερο πλήγμα από τις μεταναστευτικές ροές. Το ποσό θα διαχειριστούν οι περιφέρειας όχι όμως για να βελτιώσουν τις δομές φιλοξενίας αλλά τους κατοίκους των νησιών. 

Σε κάθε περίπτωση πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις το οικονομικό επιτελείο θα ενημερώσει τους θεσμούς για το που δοθεί το πλεόνασμα αλλά και για το μαξιλάρι ασφαλείας που διακρατηθεί στην περίπτωση που το υπερπλεόνασμα είναι μικρότερο από την πρόβλεψη του προϋπολογισμοί του 2020.

Νέες αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο 

Την απαλλαγή των φυσικών προσώπων που δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας αλλά και των κατοίκων της Ελλάδος από τον φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης για το εισόδημα που προκύπτει από τόκους εταιρικών και κρατικών ομολόγων σχεδιάζει η κυβέρνηση.  Συγκεκριμένα η κυβέρνηση προχωρά στην τροποποίηση του άρθρου 18 του νομοσχεδίου και εκτός από τα φυσικά πρόσωπα αλλοδαπής θα απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης για το εισόδημα που προκύπτει από τόκους εταιρικών και κρατικών ομολόγων και τα φυσικά πρόσωπα κάτοικοι Ελλάδας. Το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε  όλα τα φυσικά πρόσωπα που επενδύουν σε ομόλογα είτε αυτά είναι κρατικά ή εταιρικά να έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση. Δηλαδή, θα απαλλάσσονται εκατέρωθεν από τη φορολογία και την εισφορά αλληλεγγύης. Μέχρι σήμερα το εισόδημα από ομόλογα φορολογούνταν αυτοτελώς με συντελεστή 15% κάτι που θα αλλάξει καθώς η φορολόγηση τους καταργείται, αλλά για πληρωμές τόκων που πραγματοποιούνται από την 1.1.2020 και μετά.

Επίσης προχωρά στη μείωση της φορολογίας στα δικαιώματα προαίρεσης αγορών μετοχών, τα γνωστά stock options. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα stock options να φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 15%. Σήμερα τα δικαιώματα φορολογούνται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες με συντελεστή που φθάνει το 45%. 


Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια: