Πριν πέντε μόλις μήνες η Κομισιόν επισήμαινε τον κίνδυνο μη συμμόρφωσης της Ελλάδας με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση καθώς και την περιορισμένη πρόοδο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.
Σήμερα, η Ελλάδα «κλείνει» τον προϋπολογισμό της πιο γρήγορα από ποτέ και βρίσκεται στο κλαμπ των χωρών που επιταχύνουν, την ώρα που χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Σλοβενία, η Σλοβακία, ακόμα και η Φινλανδία, εμφανίζουν σημάδια απόκλισης από...
τους κανόνες της Ε.Ε.
Παράλληλα, οι τεράστιες διαφορές μεταξύ της χθεσινής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της αντίστοιχης του Ιουνίου μαρτυρά την τρομακτική αλλαγή που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες σε όλα τα επίπεδα και την ραγδαία βελτίωση των συνθηκών αλλά και του τρόπου με τον οποίον αντιμετωπίζεται πλέον η Ελλάδα. Είτε πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία προωθεί η κυβέρνηση τις μεταρρυθμίσεις είτε για τις τράπεζες, τις ιδιωτικοποιήσεις και το σύνολο των αναπτυξιακών μέτρων, η χθεσινή έκθεση της Κομισιόν μοιάζει σαν να αφορά… άλλη χώρα από αυτή που περιέγραφε τον Ιούνιο.
Το πιο σημαντικό στοιχείο ενδεχομένως είναι η πρόοδος σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, παράγοντας που ανοίγει το δρόμο για μείωση των πλεονασμάτων. Το βασικό σενάριο της νέας έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους δείχνει ότι το χρέος συνεχίζει να βρίσκεται σε πτωτική τροχιά αν και παραμένει υψηλότερα από το 100% του ΑΕΠ έως το 2041.
Οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα διαμορφωθούν γύρω στο 10% του ΑΕΠ έως το 2032 ενώ παραμένουν γύρω στο 14% του ΑΕΠ στο τέλος του ορίζοντα της πρόβλεψης. Στην προηγούμενη έκθεση βιωσιμότητας, η Κομισιόν προέβλεπε τις συνολικές τις χρηματοδοτικές ανάγκες να παραμένουν στο 17% έως το τέλος του ορίζοντα πρόβλεψης και το χρέος να παραμένει υψηλότερο του 100% έως το 2048.
Η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται ότι δημιουργείται χώρος που μπορεί να αξιοποιηθεί διαφορετικά έως το 2041 και μπορεί να αμβλύνει τις όποιες πολιτικές αντιδράσεις στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Η Κομισιόν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει προβεί στις απαραίτητες κινήσεις για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων εφαρμογής μεταρρυθμίσεων στα μέσα του 2019, επισημαίνοντας ότι περαιτέρω ενέργειες είναι κρίσιμο να ολοκληρωθούν και όπου χρειαστεί να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις.
Η αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης μεταρρυθμιστικής ατζέντας, αλλά και την πρόθεσή της να τις προετοιμάσει σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς.
Στην έκθεση του Ιουνίου δεν γίνεται καμία αναφορά για πρόοδο (μόνο για πιο αργή πρόοδο σε σύγκριση με το επιθυμητό, για παράδειγμα στις τράπεζες) και απλώς σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων η Κομισιόν τονίζει ότι η νέα κυβέρνηση έχει σημειώσει μία αλματώδη εκκίνηση και έχει επιβεβαιώσει πολύ γρήγορα από την ημέρα που ανέλαβε, την πρόθεσή της να παραμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας. Παράλληλα, σημειώνει ότι οι αγορές έχουν καλωσορίσει τόσο τις βασικές μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί μέχρι στιγμής όσο και τη συνολική αναπτυξιακή προσέγγιση της νέας κυβέρνησης.
Για το ίδιο θέμα στην έκθεση του Ιουνίου ανέφερε ότι ο ρυθμός εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες.
Σήμερα η Κομισιόν δίνει έμφαση στην εποικοδομητική συνεργασία της κυβέρνησης με τους θεσμούς σε όλα τα επίπεδα, όταν τον Ιούνιο τόνιζε ότι ορισμένα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί το Μάιο δεν συμφωνούσαν με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Στο ίδιο πλαίσιο, σήμερα η Κομισιόν προβλέπει επίτευξη των στόχων ενώ τον Ιούνιο έλεγε ότι τα μέτρα του Μαΐου έθεταν σε κίνδυνο το στόχο του 2020.
Για τις τράπεζες η Κομισιόν δίνει έμφαση στον Ηρακλή και στο γεγονός ότι σχέδιο προστασίας ενεργητικού μπορεί να συμβάλλει στην εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, όταν τον Ιούνιο σημείωσε ότι «η κατάσταση στον χρηματοπιστωτικό κλάδο συνεχίζει να εμφανίζει προκλήσεις καθώς η όποια βελτίωση σημειώνεται με πολύ αργό ρυθμό».
Για τα ληξιπρόθεσμα στη χθεσινή έκθεση τονίζεται ότι η νέα κυβέρνηση έχει υιοθετήσει ένα νέο πλάνο για τον μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου έως το 2021, ενώ τον Ιούνιο χαρακτήριζε «απογοητευτική» την πρόοδο που είχε σημειώσει η προηγούμενη κυβέρνηση μετά τη λήξη του προγράμματος.
Τέλος, αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις σήμερα η Κομισιόν βλέπει τις ελληνικές αρχές να έχουν ενισχύσει σε σημαντικό βαθμό τις διαδικασίες καθώς έχει επιταχυνθεί η πρόοδος το τελευταίο τρίμηνο (Ελληνικό, Μαρίνα Αλίμου, ΕΛΠΕ, Ελ. Βενιζέλος, Εγνατία κλπ).
Τον Ιούνιο η αντίστοιχη έκθεση ανέφερε ότι μικρή πρόοδος βγάζει την Ελλάδα εκτός στόχων για το 2019.
Του Βασίλη Γεώργα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου