Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Δέκα «ανατρεπτικά» ανέκδοτα που θα σας οδηγούσαν στη φυλακή


Του Jon Miltimore
Το να αστειευόμαστε με τους πολιτικούς είναι μια αμερικανική παράδοση. 
Κάποια ανέκδοτα υπερβαίνουν το όριο του καλού γούστου - κάποια είναι άδικα ή μη αστεία. Αφήνοντας όμως στην άκρη το καλό γούστο και το χιούμορ, οι Αμερικανοί θεωρούμε δεδομένο ότι μπορούμε να κάνουμε πλάκα με τους πολιτικούς και τους ηγέτες μας.
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον Ομπάμα και τον Θεό; Ο Θεός δεν νομίζει πως είναι ο Ομπάμα.
Τι χρησιμοποιεί η κυβέρνηση Τραμπ αντί για ημέηλ; Εναλλακτικά...
φαξ.
Το να ειρωνευόμαστε τους πολιτικούς ηγέτες φαίνεται πως είναι μια διακομματική ενασχόληση, αποδεκτή τόσο από τη δεξιά, όσο και από την αριστερά. Και πολύ σωστά. Ένα καλό αστείο έχει ψυχολογικά, κοινωνικά και πνευματικά οφέλη όπως καταδεικνύουν οι έρευνες. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούμε αστεία για να ανυψώσουμε το ηθικών των συνανθρώπων μας, να μειώσουμε το στρες, και να ειρωνευτούμε το παράλογο και τα δόγματα.
Λόγω της ισχύος αυτών των ανεκδότων, πολλοί ανά την ιστορία δεν τα είδαν και πολύ αστεία. Καθώς πλησιάζουμε στην επέτειο των 30 χρόνων από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, αξίζει να σημειώσουμε ότι οι Ανατολικογερμανοί αντιμετώπιζαν την απειλή της φυλάκισης αν ειρωνεύονταν το κράτος.
Ο Bodo Müller ο οποίος έχει γράψει για τα ανατολικογερμανικά ανέκδοτα, αφηγείται ότι η Στάζι (της οποίας η επίσημη ονομασία ήταν Ministerium für Staatsicherheit - Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας) αντιμετώπιζε τα ανέκδοτα ως ανατρεπτική προπαγάνδα. Οι Ζωές των Άλλων, ίσως η καλύτερη ταινία του 21ου αιώνα (σύμφωνα με κάποιον γνωστό μου), αποκαλύπτει τον τρόμο που μπορεί να προκαλέσει ένα αστείο που λέγεται την ακατάλληλη στιγμή.
[https://youtu.be/gHZJsMfukQY]
Το να έλεγε κάποιος τέτοια ανέκδοτα ισοδυναμούσε με πρόσκληση για έρευνες από τη Στάζι σύμφωνα με τον Μύλλερ. Οι πράκτορές της εμφανίζονταν στο σπίτι του πλακαδόρου και ανέκριναν φίλους και γείτονες. Από τα 100 άτομα που εντόπισε η έρευνα του Μύλλερ, τα 64 καταδικάστηκαν. Οι καταδικασμένοι αφηγητές ανεκδότων εξέτιαν ποινή μεταξύ ενός και τριών ετών. Τουλάχιστον ένας απ’ αυτούς φυλακίστηκε τέσσερα χρόνια (θα πρέπει να ήταν πολύ αστείο το ανέκδοτο, όπως αυτό με τον Γενικό Γραμματέα Χόνεκερ να φιλά τον Μπρέζνιεφ)*. Οι κατηγορούμενοι βεβαίως ποτέ δεν καταδικάζονταν γιατί είπαν ανέκδοτα. Αντιθέτως, κρίνονταν ένοχοι της κατηγορίας ότι “διέσπειραν προπαγάνδα και λόγο μίσους που θέτει σε κίνδυνο το κράτος” - τα ίδια τα ανέκδοτα δεν διαβάζονταν ποτέ δημοσίως.
Αυτό το ανέκδοτο με θέμα δύο Ανατολικογερμανούς ηγέτες, τον Wilhelm Reinhold Pieck και τον Otto Grotewohl, οδήγησε έναν άνδρα ενώπιον του δικαστή το 1956.
“Ο Πικ και ο Γκρότεβολ επισκέπτονται τον Στάλιν στη Μόσχα. Ο Στάλιν τους δίνει δώρο ένα αυτοκίνητο. Όταν όμως πάνε να φύγουν, συνειδητοποιούν ότι το αυτοκίνητο δεν έχει μηχανή. Ο Στάλιν τους λέει: Δεν χρειάζεται μηχανή αν ήδη είσαι στην κατηφόρα”.
Ακολουθούν δέκα ακόμη ανέκδοτα δημοφιλή στην Ανατολική Γερμανία, αλλά σχεδόν σίγουρα πολύ καυτά (ή απλώς υπερβολικά ειλικρινή) για την Στάζι, μεταξύ των οποίων και κάποια για το Τράμπαντ, το χειρότερο αυτοκίνητο στην ιστορία.
1. Γιατί οι αξιωματικοί της Στάζι κάνουν για ταξιτζήδες; Διότι μπαίνεις στο αυτοκίνητο και ήδη ξέρουν το όνομά σου και πού μένεις.
2. Ποιο είναι το καλύτερο πράγμα σε ένα Τράμπαντ; Η θερμάστρα πίσω που κρατά τα χέρια σου ζεστά όταν το σπρώχνεις.
3. Ο καπιταλισμός είναι η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ο σοσιαλισμός είναι ακριβώς το αντίθετο.
4. Τι θα συνέβαινε αν η έρημος γινόταν σοσιαλιστική; Για ένα διάστημα, τίποτα. Μετά, η άμμος θα γινόταν σπάνια.
5. Γιατί στη Στάζι δουλεύουν σε ομάδες των τριών; Διότι χρειάζεται ένας να μπορεί να διαβάζει, ένας να μπορεί να γράφει, κι ένας τρίτος να παρακολουθεί τους δύο διανοοούμενους.
6. Η Στάζι έκανε έναν διαγωνισμό για το καλύτερο πολιτικό ανέκδοτο. Πρώτο βραβείο, 15 έως 20 χρόνια.
7. Πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια μπανάνα ως πυξίδα; Βάλτην πάνω στο Τείχος του Βερολίνου. Η δαγκωμένη πλευρά θα δείχνει την ανατολή. (Οι μπανάνες σπάνιζαν στη Ανατολική Γερμανία σε αντίθεση με την Δυτική όπου βρίσκονταν παντού).
8. Έγινε μια έρευνα κοινής γνώμης σε τρεις χώρες με ερώτημα “Ποια είναι η γνώμη σας σας για την πρόσφατη ανακοίνωση της έλλειψης κρέατος”; Στις ΗΠΑ, οι ερωτηθέντες ρώτησαν “Ποια έλλειψη;”. Στην Πολωνία ρώτησαν “Τι είναι κρέας;”. Και στην Ανατολική Γερμανία ρώτησαν “Τι είναι άποψη;”
9. Πώς μπορείς να σταματήσεις ένα Τράμπαντ; Με μια μασημένη τσίχλα στο οδόστρωμα. (Τα Τράμπαντ είχαν πολύ αδύναμη μηχανή).
10. Γιατί ο Έρικ Χόνεκερ πήρε διαζύγιο; Διότι ο Μπρέζνιεφ φιλούσε καλύτερα από τη γυναίκα του.*

*Αυτό το αστείο αναφέρεται στο σοσιαλιστικό αδελφικό φιλί, το λεγόμενο Τριπλό Μπρέζνιεφ. Δείτε παρακάτω


*O Jonathan Miltimore είναι υπεύθυνος έκδοσης του FEE.org.

**Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 7 Νοεμβρίου 2019 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του Foundation for Economic Education και τη συνεργασία του ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγούμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: