Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Διαφωνεί ο Ζάεφ με το Macedonia TheGReat και ζητά διευθέτηση από Διεθνή Επιτροπή – Τι λέει το ΥΠΕΞ

Ποιος δημιούργησε το σήμα «Μ»; | in.grΔιεθνής Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που θα ολοκληρώσει το έργο της σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα επιλύσει μόνιμα το θέμα της επωνυμίας των προϊόντων που προέρχονται από την «περιοχή της Μακεδονίας», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ δήλωσε χθες ότι η Διεθνής Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που θα ολοκληρώσει το έργο της σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα επιλύσει μόνιμα το θέμα της επωνυμίας των προϊόντων που προέρχονται από την... περιοχή της «Μακεδονίας».

«Ο καθένας έχει το δικαίωμα»

«Ο καθένας έχει το δικαίωμα να θέσει τα συνθήματά του στην επωνυμία, όπως στη σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης ή στην Ενωση Βιομηχάνων ή σε κάτι παρόμοιο» ανέφερε ο Ζάεφ, όπως μεταδίδει το echedoros-a.gr, επικαλούμενο την ιστοσελίδα mkd.mk της Βόρειας Μακεδονίας.
Σχολιάζοντας το σύνθημα «Macedonia TheGReat», το οποίο προωθήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για τα ελληνικά προϊόντα που προέρχονται «από την ελληνική περιοχή της Μακεδονίας», σημειώνεται στην ιστοσελίδα, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε ότι «τόσο η Συμφωνία των Πρεσπών όσο και τα διεθνή πρότυπα δείχνουν σαφώς πώς επιλύονται τέτοια ζητήματα».

«Ενσωματωμένο στη Συμφωνία των Πρεσπών»

«Εχουμε ενσωματώσει αυτό το θέμα στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία προβλέπει τη σύσταση διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων που πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες της για να επιλυθεί οριστικά και μόνιμα το ‘ branding’ των προϊόντων που προέρχονται από τη Μακεδονία, χωρίς να γίνεται σύγχυση» πρόσθεσε ο Ζάεφ

Ο ίδιος πιστεύει ότι «η εξεύρεση βιώσιμης λύσης σε αυτό το πρόβλημα θα αποτελέσει άλλη μία γέφυρα μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας στην οικοδόμηση φιλίας, στρατηγικής εταιρικής σχέσης και επιτυχίας για την περιοχή».

Διευκρινίζει ότι «σαφώς, η αυτόνομη επισήμανση του δικού της εμβλήματος μιας περιοχής δεν είναι αντίθετη με τη Συνθήκη των Πρεσπών, αλλά είναι απαραίτητο να καθοριστούν βιώσιμες νομικές λύσεις μέσω της διεθνούς επιτροπής».
Το «Made in Macedonia»

«Σήμερα είναι εδώ μαζί μας το “Made in Macedonia” και στο πνεύμα της Συμφωνίας πρέπει να το επιλύσουμε. Αν κάποιος με ρωτούσε, έχουμε μια θαυμάσια ιστορική περιοχή της Μακεδονίας. Γιατί όχι η Μακεδονία για όλους;

»Εχουμε, ήδη, οριοθετήσει γεωγραφικό προσδιορισμό, εμείς πραγματικά είμαστε το βόρειο τμήμα αυτού του ιστορικού τμήματος της περιοχής της Μακεδονίας, άλλο βρίσκεται στο νότο, άλλο στο ανατολικό τμήμα της περιοχής, βέβαια όλα είναι ενσωματωμένα σε ξεχωριστά κράτη.

»Μπορούμε με λύσεις στα θέματα αυτά να οικοδομήσουμε την ενότητα και τη συνοχή και ότι είναι πιο σεβαστό στον δυτικό κόσμο», υπογράμμισε ο Ζάεφ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το Φόρουμ των Γυναικών του κυβερνώντος κόμματος SDMS.
«Το νέο εμπορικό σήμα»

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Εξαγωγέων στη Θεσσαλονίκη πριν τρεις ημέρες, παρουσία του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προώθησε το σήμα και το σύνθημα που θα φέρουν τα ελληνικά προϊόντα σε διεθνές επίπεδο, σημειώνει η mkd.mk.

«Το νέο συλλογικό εμπορικό σήμα για τα ελληνικά προϊόντα από την ελληνική περιοχή της Μακεδονίας» είναι το «Macedonia the GReat, με τα γράμματα GR να παραπέμπουν στην Ελλάδα και το γράμμα «Μ» ως σήμα, λευκό σε μπλε φόντο, προσθέτει το δημοσίευμα.

Με την παρουσίαση, ο έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η νέα συλλογική ετικέτα «θα συνοδεύει εφεξής τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Μακεδονίας σε όλον τον κόσμο», καταλήγει το σλαβικό δημοσίευμα.

Τι λέει το ΥΠΕΞ

Θύελλα αντιδράσεων στη Βόρεια Μακεδονία έχει προκαλέσει το νέο σήμα μακεδονικών προϊόντων που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την Πέμπτη.
Αυτό, λοιπόν, που φαίνεται να ενοχλεί ιδιαίτερα τη γειτονική χώρα μάλιστα, είναι το σλόγκαν «Macedonia the GReat», που επιλέχθηκε για την προώθηση των εμπορικών προϊόντων από την Μακεδονία.
Σύμφωνα με όσα μεταφέρει η ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού της χώρας, Alfa.mk, τα Σκόπια ζητούν από την Αθήνα να μην λειτουργεί μονομερώς, ώστε να μην υπονομεύεται το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Σημειώνουν, επίσης, πως το «Macedonia the GReat» παρουσιάστηκε προσωπικά από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη λίγο πριν από τη συνάντηση του με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, κάνουν λόγο ακόμα και για «ταπείνωση» για τη Βόρεια Μακεδονία.
«Υπονομεύει την εμπιστοσύνη»

Την ίδια στιγμή, η ιστοσελίδα plusinfo.mk, αναφέρει πως και η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από την εκστρατεία της Ελλάδας.
Επί της ουσίας, το σκοπιανό ΥΠΕΞ διαμαρτύρεται επειδή δεν ενημερώθηκε για την πρόθεση της Ελλάδας να αναπτύξει και να προωθήσει το συγκεκριμένο εμπορικό σλόγκαν, υποστηρίζοντας πως «η πράξη υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη».

Το σκοπιανό ΥΠΕΞ φέρεται να ζητάει από την Αθήνα να μη λειτουργεί μονομερώς ώστε να μην υπονομεύεται το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με όσα ορίζει η Συμφωνία των Πρεσπών.

«Η μονομερής προσέγγιση θα μπορούσε να υπονομεύσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις προσπάθειες και τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής μεταξύ των δύο χωρών» αναφέρει το ΥΠΕΞ των Σκοπίων σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: