Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

ΟΤΑΝ Ο ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΣΑΣΑ ΣΤΑΜΑΤΗ - H Aποπλάνηση του παππού

Ήταν Μάρτιος του 2017 όταν η Σάσα Σταμάτη πιο γοητευτική και πιο sexy από ποτέ θα έδινε το πιο καυτό ραντεβού της ζωής της στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο! Μόνο η Σάσα θα μπορούσε να τη βρει στο Βυζαντινό Μουσείο. Α, για μια στιγμή…Δεν έχουν ακριβώς έτσι τα πράγματα. Το ραντεβού στο Χριστιανικό Μουσείο έδωσε στη Σάσα ο καυτός πολιτικός άνδρας Φώτης Κουβέλης με σκοπό να την αποπλανήσει πολιτικά εξαιτίας της πολιτικής του στόμφας. Ελα όμως που η Σάσα δεν άργησε να πάρει το πάνω χέρι στη διάρκεια αυτού του χαμογελαστού απογεύματος. Κάπως έτσι άρχισαν όλα…Για την ακρίβεια κάπως έτσι ξεκίνησε η συνέντευξη-εξομολόγηση του παππού στην εφημερίδα Παραπολιτικά.
Πρώην συνεργάτες σας υποστηρίζουν ότι είχατε αποδεχθεί την πρόταση να αναλάβετε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τι τους απαντάτε;
Εγώ δεν θα προσθέσω τίποτα περισσότερο σε αυτά που έχω πει. Εκείνο που θέλω να θυμίσω είναι ότι το συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς, το 2014, με σχεδόν ομόφωνη απόφαση είπε ότι εμείς δεν θα συμπράξουμε για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, γιατί εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι η αλλαγή της πολιτικής. Και δεν θα συναινέσουμε ψηφίζοντας την οποιαδήποτε πρόταση των κομμάτων που τότε συγκροτούσαν την κυβέρνηση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δηλαδή, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.
Θα είστε υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές;
Δεν θα μελλοντολογήσω. Το ζήτημα για μένα δεν είναι αυτό. Για μένα το ζήτημα είναι να μπορέσει να επιτύχει η κυβέρνηση, διότι η επιτυχία της είναι επιτυχία της χώρας και της κοινωνίας. Βρισκόμαστε μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις, η αξιολόγηση είναι σε εξέλιξη και τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι τεράστια. Θέλω να πιστεύω ότι θα πάνε καλά τα πράγματα. Βοηθάει το γεγονός ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις πια στην Ευρώπη που μετακινούνται από το δόγμα της δημοσιονομικής προσαρμογής και της λιτότητας και είναι σημαντικό επίσης το γεγονός ότι αυτή την ώρα η Ευρώπη βρίσκεται σε μια δύσκολη στιγμή. Βρίσκεται σε καμπή. Κατά συνέπεια, τα προβλήματα της αξιολόγησης και γενικότερα το οικονομικοπολιτικό ζήτημα, που λέγεται χρέος, για την Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπιστούν και η αντιμετώπισή τους είναι πολιτική πράξη από τη μεριά της Ευρώπης.
Αν σας πρότειναν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να πάρετε κάποιο υπουργείο στην κυβέρνηση αυτή, θα δεχόσασταν;
Εκείνο που θέλω να σας πω είναι ότι η πολιτική μου στάση σε καμία περίπτωση δεν εμπεριέχει το στοιχείο του ανταλλάγματος. Είναι πολιτική θέση αρχών και βαθιάς μου πίστης ότι η χώρα πρέπει να πορευθεί προοδευτικά.
Τελικά, πότε ψηφίσατε ΣΥΡΙΖΑ, γιατί έχει δημιουργηθεί ένα μπέρδεμα;
Ψήφισα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και ψήφισα και «Οχι» στο δημοψήφισμα. Υπήρξε μια παρανόηση και από πολλούς και μια πρόθεση να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Στις εκλογές του 2015 ήμουν πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Δώσαμε τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις, παρά το γεγονός ότι γνωρίζαμε ότι το αποτέλεσμα δεν θα ήταν καλό. Θα ήταν αδιανόητο ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΔΗΜ.ΑΡ. στις εκλογές του Ιανουαρίου, να ψηφίσει άλλο κόμμα. Κάποιοι απλά είχαν την «καλή διάθεση» να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Το ερώτημα όμως είναι γιατί.
Εχετε περάσει κάποια δύσκολη προσωπική στιγμή;
Με συγκλόνισε στα εφηβικά μου χρόνια, στην ηλικία των 15 ετών, η απώλεια του πατέρα μου. Ενός νέου άνδρα, μόλις 44 ετών. Ηταν ένας συγκλονισμός.
Πώς το αντιμετωπίσατε;
Η αντιμετώπιση βρίσκεται στην προσπάθεια να καταλάβεις τι έχει γίνει και από εκεί και πέρα αγωνιστικά αντιμετωπίστηκε η ζωή.
Με τη σύζυγό σας, Φωτεινή, είστε σχεδόν μισό αιώνα μαζί.
Είμαστε μαζί από τη Β’ τάξη του Λυκείου. Δηλαδή από 16 ετών. Εχουμε δύο κόρες, τη Μαρία και την Ευαγγελία. Είμαστε περίπου 50 χρόνια μαζί.
Πώς είναι η σχέση σας με τη σύζυγό σας;
Εξαιρετική. Καμία σχέση δεν προκύπτει καλή ή κακή από μόνη της. Με διάλογο, αμοιβαία κατανόηση, αμοιβαίες υποχωρήσεις και σεβασμό πορευτήκαμε και πορευόμαστε και με αγάπη έτσι συνεχίζουμε.
Ακούγεται ότι συμβουλεύεστε και τη σύζυγό σας για τις αποφάσεις που παίρνετε. Ισχύει;
Εχω ισχυρή αντιπολίτευση μέσα στο σπίτι μου. Μια αντιπολίτευση η οποία συγκροτείται από τη σύζυγο και τις κόρες μου. Οι οποίες, επειδή έγινα πατέρας 25 ετών, αντιλαμβάνεστε ότι τώρα είναι μεγάλες. Παρ’ όλα αυτά, η οικογενειακή «αντιπολίτευση» υπάρχει, αλλά αντιπολίτευση υπεύθυνη, όχι «αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση», όπως συνηθέστατα γίνεται στην πολιτική και γίνεται και σήμερα.
Οι κόρες σας έγιναν και οι δύο δικηγορίνες. Τις επηρεάσατε και εσείς σε αυτό;
Οχι, αλλά το ίδιο το περιβάλλον οδήγησε τα παιδιά στο να έχουν αυτή την επιλογή. Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει. Οταν τα παιδιά ακούγανε τον πατέρα και τη μάνα να συζητάνε νομικά, να συζητάνε για δικαστικές υποθέσεις, να συζητάνε για το Δίκαιο, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό διαμορφώνει ήδη μια τάση στο παιδί και εντέλει αυτή η τάση γίνεται επιλογή.
Τις πιέζετε να παντρευτούν, να σας κάνουν εγγονάκια;
Οχι. Η πρώτη μου κόρη είναι με τον σύντροφό της εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά με σύμφωνο συμβίωσης. Δική τους επιλογή. Μια επιλογή η οποία χαρακτηρίζει και μια γενικότερη στάση που έχουν απέναντι στα πράγματα. Η δεύτερη κόρη μου έχει τον σύντροφό της. Σε καμία περίπτωση δεν δέχονται πίεση ούτε από τον πατέρα τους ούτε από τη μητέρα τους.
«Μουστάκι απέκτησα στον Στρατό και ζεϊμπέκικο έμαθα στα Τρίκαλα»
Εχετε κάποια αγαπημένη συνήθεια;
Μου αρέσει πολύ το διάβασμα. Οχι μόνο νομικά και πολιτική επιστήμη. Μου αρέσει πολύ η ποίηση και το θέατρο.
Σας βλέπουμε συχνά στο θέατρο με τη σύζυγό σας.
Εχουμε αξιόλογους ηθοποιούς και πολύ σημαντικούς σκηνοθέτες. Η παραγωγή πολιτισμού στην Ελλάδα -έστω και αν το δυσμενές κλίμα της κρίσης δεν αφήνει να φανεί, είναι τεράστια. Και έχουμε πάρα πολλούς σημαντικούς λειτουργούς του θεάτρου.
Μου είπαν φίλοι αλλά και συνεργάτες σας ότι έχετε πολύ χιούμορ και λέτε και ανέκδοτα.
Είναι ακριβές. Μου αρέσει το χιούμορ. Δεν ξέρω πόσο καλά λέω ανέκδοτα ή κάνω χιούμορ, αλλά ξέρω ότι είμαι εξαιρετικός ακροατής του χιούμορ.
Σας θυμάμαι πάντα με το μουστάκι σας. Το έχετε ξυρίσει ποτέ;
Μουστάκι απέκτησα στον Στρατό γιατί ήταν εξαιρετικά δύσκολο εκεί που υπηρετούσα ως στρατιώτης να ξυρίζω το μουστάκι. Εκανε πάρα πολύ κρύο και το νερό ήταν παγωμένο. Μετά διαπίστωσα ότι και αισθητικά μου άρεσε. Αν κάνει κάποιος μια διαδρομή στον χρόνο, θα δει ότι από τα 20 μου έχω μουστάκι.
Πού μάθατε να χορεύετε ζεϊμπέκικο;
Είμαι γεννημένος στον Βόλο, αλλά έχω ζήσει σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Ο πατέρας μου ήταν στρατιωτικός υπάλληλος. Τα κρίσιμα εφηβικά μου χρόνια ήταν στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας. Εκεί χόρευαν όλοι πολύ ζεϊμπέκικο. Φαίνεται ότι εκεί έμαθα κάποια βήματα του ζεϊμπέκικου και επειδή μου αρέσει το λαϊκό τραγούδι, το ρεμπέτικο, κάνω απόπειρες λίγα κομμάτια από αυτά να τα χορεύω. Τα χορεύω σπάνια και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες χαράς και κεφιού.
Εχετε αδυναμία σε κάποιο φαγητό; Προσέχετε τη διατροφή σας;
Σε πολύ απλά πράγματα. Μου αρέσουν πολύ τα τηγανιτά αυγά και τα μακαρόνια. Από τα νεανικά μου χρόνια θυμάμαι να τρώω συγκεκριμένες ποσότητες. Οχι ότι το κάνω επίτηδες. Δεν θα φάω ποτέ υπερβολικά. Θα φάω αυτό το οποίο μου αρέσει και όσο χρειάζομαι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: