Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

«Πολιορκία» της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα από Τσάμηδες - «Να ζητήσει συγγνώμη η Ελλάδα»


Προκλητική συγκέντρωση έξω από την ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα πραγματοποίησαν εκατοντάδες «Τσάμηδες» πυροδοτώντας το ανθελληνικό και εθνικιστικό κλίμα στην Αλβανία, ενώ μπαίνει στην τελική ευθεία η διαπραγμάτευση μεταξύ των κυβερνήσεων των δυο χωρών με σκοπό την σύναψη συμφωνίας... για την αντιμετώπιση όλων των εκκρεμών ζητημάτων.


Η Αθήνα έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι ζήτημα Τσάμηδων δεν υφίσταται, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες οι κ. Ράμα και Μπουσάτι, παραδέχθηκαν ότι δεν μπορεί να τεθεί θέμα επιστροφής περιουσιών των Τσάμηδων, αλλά ότι θα πρέπει να αντιμετωπισθεί η ανθρωπιστική» πτυχή του προβλήματος. 
Αυτή η εξέλιξη έχει εξοργίσει τις οργανώσεις και το κόμμα των Τσάμηδων, που δεν αρκούνται στις εξηγήσεις ότι προέχει η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας που εξαρτάται και από την Ελλάδα. Η είδηση των τελευταίων ημερών ότι Ελλάδα και Αλβανία συμφώνησαν στην από κοινού αποκήρυξη των όρων «Βόρειος Ήπειρος» και «Τσαμουριά» πυροδότησε αντιδράσεις από τους Αλβανούς εθνικιστές.
Στην συγκέντρωση που οργανώθηκε μπροστά στην Ελληνική Πρεσβεία ομιλητής ήταν ο αρχηγός του κόμματος των Τσάμηδων Σχπετίμ Ιντρίζι που σε μια παραληρηματική ομιλία κατηγόρησε την Ελλάδα για «Γενοκτονία χιλιάδων Τσάμηδων μέσα στα σπίτια τους και όχι στο πεδίο της μάχης».
«Εμείς οι Αλβανοί της Τσαμουριάς δεν θέλουμε ρεβάνς, ούτε θέλουμε να αλλάξουμε τα σύνορα, θέλουμε την απολογία της Ελλάδας ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε συγχώρεση και οι δυο λαοί να ζήσουν ειρηνικά και εμείς να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στα σπίτια μας... Θέλουμε να γυρίσουμε στα σπίτια μας, να έχουμε το καθεστώς που είχαμε πριν εκδιωχθούμε με την βία. Δεν ζητάμε περιουσίες, ζητάμε την πατρίδα μας και η πατρίδα μας είναι η Τσαμουριά». 
Οι συγκεντρωμένοι είχαν πλακάτ με το σύνθεμα «Η Γενοκτονία της Τσαμουριάς: Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε».
Τέτοιου είδους εκδηλώσεις που υποθάλπονται και από κυβερνητικούς κύκλους στα Τίρανα καθώς θέλουν να ασκήσουν πίεση στην Αθήνα, απλώς υπονομεύουν το κλίμα που θέλουν να αποκαταστήσουν στις διμερείς σχέσεις οἱ δυο χώρες και θα βοηθήσει στην αποδοχή και από την κοινή γνώμη, της Συμφωνίας στην οποία ελπίζουν να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις.

Του Νίκου Μελέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: