Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Ανασχηματισμός απελπισίας από τον Τσίπρα – Ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται [ονόματα]

Σε ανασχηματισμό απελπισίας σύρεται ο Αλέξης Τσίπρας μετά την απομάκρυνση από την κυβέρνηση των Παπαδημητρίου και Αντωνοπούλου τους οποίους στην Κουμουνδούρου αποκαλούσαν Αμερικανούς.

Οι αλλαγές στην κυβέρνηση γίνονται στη σκιά της απώλεια του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος που διαλαλούσε σε κάθε ευκαιρία ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και ενός ιδιότυπου εμφυλίου που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε αντιμαχόμενες φατρίες... του κυβερνώντος κόμματός.
Με δεδομένο ότι ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης στενεύει επικίνδυνα πολλοί βουλευτές διεκδικούν συμμετοχή στο νέο σχήμα με το οποίο όλα δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει σε εκλογές
Στο Μαξίμου οι συνεργάτες του πρωθυπουργού βρίσκονται σε νευρική κρίση φτάνοντας μάλιστα σε σημείο να χρεώνουν τη διαρροή του σκανδάλου με την επιδότηση του ενοικίου για την Αντωνοπούλου και τον Παπαδημητρίου σε συγκεκριμένη ομάδα που λειτουργεί σαν εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δύο στρατηγικές στο Μαξίμου

Στο Μαξίμου έχουν διαμορφωθεί δυο στρατηγικές. Κάποιοι συνεργάτες πιέζουν τον πρωθυπουργό να κάνει τώρα κάποιες διορθωτικές αλλαγές και τον Απρίλιο να προχωρήσει σε σαρωτικό ανασχηματισμό.
Αντίθετα ο σκληρός πυρήνας των έμπιστων συνεργατών του θεωρεί ότι πρέπει να γίνει τώρα ένας ήπιος ανασχηματισμός με αλλαγή τεσσάρων υπουργών και κάποιων υφυπουργώνκαι με το σχήμα αυτό να βαδίσει σε εκλογές είτε αυτές γίνουν τον Οκτώβριο ή το Μάρτιο του επόμενου έτους.

Ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται

Τη θέση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας διεκδικεί σε μόνιμη βάση ο Νίκος Παππάς ο οποίος παρά το γεγονός ότι έχει υποβαθμιστεί παραμένει στο στενό πυρήνα των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα.
Υποψήφιος και μάλιστα με αξιώσεις για τη διάθεση είναι ο σημερινός υφυπουργός ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ικανό προκειμένου να προχωρήσει κάποια κρίσιμα αναπτυξιακά πρότζεκτ.
Ο Αλέξης Τσίπρας όπως δήλωσε στο lykavitos.gr στενός συνεργάτης του έχει εγκλωβιστεί από τρεις «καταληψίες».
Αναφέρονταν στους υπουργούς Αμύνης Πάνο Καμμένο, Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτοκαι Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά οι οποίοι αρνούνται κατηγορηματικά να αλλάξουν κυβερνητικό πόστο θεωρώντας τους εαυτούς τους αυθεντία και κυρίως μη αναλώσιμους.
Αναγκαστικά ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να αλλάξει το Γιάννη Μουζάλα ο οποίος απέχει από τα καθήκοντά του λόγω… υπερκόπωσης, την παγκοσμίως άγνωστη Λυδία Κονιόρδουμετακινώντας στη θέση της, τον Νίκο Φίλη για να γλιτώσει από το καθημερινό αντάρτικο χωρίς να αποκλείεται η απομάκρυνση ενός ακόμα αναλώσιμου υπουργού για να δείξει ότι έκανε ανασχηματισμό.
Πάντως το επίκεντρο του ενδιαφέροντος εστιάζεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης στο οποίο γίνεται μάχη ανάμεσα στον Σταύρο Κοντονή και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Η έκπληξη του ανασχηματισμού θα είναι αν απομακρυνθεί ένας από τους δυο γιατί μια τέτοια εξέλιξη σηματοδοτεί και αλλαγές στη στρατηγική καθώς και τη διαχείριση κρίσιμων θεμάτων.
Κατά τα άλλα η ενδεχόμενη αναβάθμιση του Χαρίτση και του Λιάκου δεν ενδιαφέρουν καν την κοινωνία ούτε καν στο στενό κομματικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: