Αναμφίβολα, η απροσδόκητη αναβάθμιση από τη Moody’s αποτελεί το οικονομικό γεγονός της εβδομάδας που μας πέρασε, όμως είχε προηγηθεί μία πιο «ήπια» αναβάθμιση η οποία έκρυβε ένα… κρυφό μήνυμα για την Ελλάδα.
Γιατί μπορεί τα πολλά καλά λόγια της Moody’s να δίνουν μία νότα αισιοδοξίας, ωστόσο βασίζονται κατά κύριο λόγο σε εκτιμήσεις και προβολές που εύκολα θα μπορούσαν να ανατραπούν. Άλλωστε, δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που ο ίδιος οίκος...
έβλεπε περισσότερους κινδύνους και δεν έμπαινε στη διαδικασία να προβλέψει το μέλλον της Ελλάδας.
Γιατί μπορεί τα πολλά καλά λόγια της Moody’s να δίνουν μία νότα αισιοδοξίας, ωστόσο βασίζονται κατά κύριο λόγο σε εκτιμήσεις και προβολές που εύκολα θα μπορούσαν να ανατραπούν. Άλλωστε, δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που ο ίδιος οίκος...
έβλεπε περισσότερους κινδύνους και δεν έμπαινε στη διαδικασία να προβλέψει το μέλλον της Ελλάδας.
Η Fitch, λοιπόν, την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο χωρίς… τυμπανοκρουσίες κατά μία βαθμίδα, σε «B» φτάνοντας την αξιολόγηση της S&P. Σημειώνεται ότι ακόμη και μετά τη διπλή αναβάθμιση, η αξιολόγηση της Moody’ s είναι κατά μία βαθμίδα χαμηλότερη.
Στα… ψιλά γράμματα της έκθεσης που συνοδεύει την «ετυμηγορία» του οίκου Fitch γίνεται αναφορά στη θέση που κατέχει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και στη θέση που θα έπρεπε να κατέχει σε ότι αφορά την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Με λίγα λόγια, αυτό που λέει η Fitch είναι ότι η ελληνική οικονομία έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητας και η πολιτική ανικανότητα ήταν αυτή που την έφερε στη σημερινή κατάσταση.
Να βρει γρήγορα η Ελλάδα τη θέση που της αξίζει. Αυτό είναι το… κρυφό μήνυμα του οίκου αξιολόγησης Fitch. Όποια κι αν είναι η κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να αποδείξει ότι η Ελλάδα είναι μία ανεπτυγμένη ευρωπαϊκή χώρα και όχι Ρουάντα, Νιγηρία ή Πράσινο Ακρωτήρι – χώρες με τις οποίες έχουμε παρόμοια πιστοληπτική αξιολόγηση.
Γιατί μπορεί η χώρα μας να έφτασε στον πάτο των αξιολογήσεων λόγω χρεοκοπίας, όμως με βάση μία σειρά ποιοτικών χαρακτηριστικών θα έπρεπε να είναι πολύ ψηλότερα.
Όπως επισημαίνει για παράδειγμα η Fitch, η Ελλάδα διαθέτει κατά κεφαλήν εισόδημα πολύ υψηλότερο από το μέσο όρο των χωρών με αξιολόγηση όχι μόνο «Β» αλλά και «ΒΒ», που σημαίνει ότι θα έπρεπε να βρίσκεται σε «επενδυτική βαθμίδα» και όχι στην κατηγορία «junk». Επίσης, έχει πολύ καλύτερο επίπεδο διακυβέρνησης από τις περισσότερες χώρες που κατατάσσονται στην κατηγορία «junk».
Εδώ να πούμε ότι οι αξιολόγησης των οίκων ξεκινούν από το απόλυτο «ΑΑΑ» και φτάνουν στο κατώτατο σημείο «D» που είναι της απόλυτης χρεοκοπίας. Τα πρώτα δέκα σκαλιά, από «ΑΑΑ» έως «Baa3» για την Moody’s και «BBB-» για Fitch και S&P, θεωρούνται «επενδυτική βαθμίδα», που σημαίνει ότι οι επενδυτές απαιτούν μικρότερα επιτόκια για να δανείσουν μία χώρα. Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται 5 σκαλιά χαμηλότερα από αυτό το σημείο με βάση την αξιολόγηση των Fitch και S&P και 6 σκαλιά χαμηλότερα με βάση τη Moody’s.
Σύμφωνα με τον οίκο, η χρηματοπιστωτική κρίση στην Ελλάδα και η ύφεση έφεραν στην επιφάνεια ελλείψεις στην αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και άσκησαν σοβαρές πιέσεις στην πολιτική και κοινωνική σταθερότητα. Γι’ αυτό το λόγο, ο σημαντικότερος ίσως παράγοντας που θα φέρει νέες αναβαθμίσεις και θα «υποχρεώσει» τους επενδυτές να απαιτούν χαμηλότερα επιτόκια για να μας δανείσουν, είναι η πολιτική συνέχεια μετά το τέλος του μνημονίου.
Όπως υπογραμμίζει η Fitch, η συνέχιση εφαρμογής των μέτρων μετά το τέλος του προγράμματος του ESM, σε συνδυασμό με την ομαλή συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές και ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον θα φέρουν νέες αναβαθμίσεις. Μάλιστα, η Fitch τονίζει ότι ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα εξαλείφεται καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ δύσκολα να πάρει πίσω τα όσα έχει υπογράψει, ενώ η Νέα Δημοκρατία που περιμένει να γίνει κυβέρνηση είναι πολύ πιο φιλοευρωπαϊκό κόμμα.
Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου