Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Toν τυλίγουν σε μια κόλλα 4ου Μνημονίου! - Ο Τσίπρας επιλέγει να χρεοκοπήσει τις τράπεζες για να αποφύγει τους πλειστηριασμούς

Τον πάνε καροτσάκι για 4ο Μνημόνιο και μαζί με αυτόν και όσους Ελληνες πολίτες απέμειναν στην Κολομβία της Ευρώπης και δεν ακολούθησαν τους 750.000 που απέδρασαν από την κόλαση. 
Αυτή τη φορά είναι τα κόκκινα δάνεια και το γεγονός ότι οι πλειστηριασμοί δεν προχωράνε με τους ρυθμούς που θα έπρεπε. 
Ο Τσίπρας βάζει διαρκώς εμπόδια στους πλειστηριασμούς για να αποφύγει την πολιτική συντριβή.
Γράφει η Gillian Rothschild
Αυτό έχει εκνευρίσει...
τους δανειστές οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να τον οδηγήσουν σε 4ο οδυνηρό μνημόνιο μια και τα ανοίγματα των ελληνικών τραπεζών μπορεί να ξεπεράσουν τα 15 δις ευρώ εάν δεν υπάρξει καταιγίδα πλειστηριασμών ως το καλοκαίρι.
Οσοι νόμιζαν ότι ο Γιάννης Στουρνάρας θα έβαζε νερό στο κρασί του, προφανώς δεν τον γνωρίζουν. Ούτε ο πόλεμος σε βάρος του, ούτε η ώθηση ακόμη και ξένων οίκων – για δικά τους συμφέροντα – προς μια καθαρή έξοδο δεν τον κάνει να αλλάξει γνώμη.
Το χάσμα με την κυβέρνηση για το θέμα αυτό επιβεβαιώθηκε στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος, την ίδια στιγμή μάλιστα που ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την τέταρτη αξιολόγηση, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας και οι συν αυτώ θέλουν να τελειώσουν τον Μάιο ώστε να γίνει δυνατή μια συνολική συμφωνία τον Ιούνιο, τόσο για την αξιολόγηση με τα 88 προαπαιτούμενα, όσο κυρίως για το χρέος και τις δεσμεύσεις της επόμενης ημέρας.
Στο ίδιο μήκος κύματος εύλογα και ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος επισημαίνει την εκκρεμότητα των πλειστηριασμών για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση. Την κυβέρνηση δεν βοηθά η παραίτηση του υπουργού Ανάπτυξης, ο οποίος χειρίζεται μεγάλο μέρος των προαπαιτούμενων.
Στην ετήσια έκθεση που παρουσιάστηκε στη Γενική Συνέλευση της ΤτΕ, ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν υπέρ μιας προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής ενώ έκανε αναφορά και στην φορολογική κόπωση που διαπιστώνει, ζητώντας την αλλαγή του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθείται.
Σε αυτή τη φάση, η κυβέρνηση επιδιώκει να ανακόψει την πίεση του νέου επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ, ο οποίος διαδέχεται την Ντέλια Βελκουλέσκου, Πίτερ Ντόλμαν για εμπροσθοβαρή εφαρμογή της μείωσης του αφορολογήτου από το 2019.
Και φυσικά η δήλωση του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκου Κουτεντάκη ότι η στάση της ΤτΕ δυσχεραίνει σημαντικά την ομαλή έξοδο από το πρόγραμμα δεν πτοεί τον Γ. Στουρνάρα, πολλώ δε μάλλον που βρίσκεται συντονισμένος με τον επικεφαλής της ΕΚΤ.
Ο Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο έκανε σαφές ότι ακόμα παραμένει ανοιχτό το προαπαιτούμενο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προκειμένου να ολοκληρωθεί τελεσίδικα η τρίτη αξιολόγηση και να εκταμιευτεί η δόση των 5,7 δισ. ευρώ.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι το θέμα αυτό θα εξεταστεί εκ νέου τον Μάρτιο μετά από νέα στοιχεία που θα λάβουν οι δανειστές από τις ελληνικές αρχές, διαψεύδοντας στην ουσία κυβερνητικές πηγές που λένε ότι το ζήτημα της αξιολόγησης έχει κλείσει και ότι η δόση θα έρθει τον επόμενο μήνα.
Τις επόμενες ημέρες οι διαπραγματεύσεις θα ενταθούν κυρίως σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ενώ θα γίνουν και συναντήσεις κορυφής ώστε να καταγραφεί πόσα και ποιά από τα 88 προαπαιτούμενα αντιμετωπίζουν δυνητικά προβλήματα.
Παράδειγμα τέτοιων προαπαιτούμενων είναι αυτό του δημοσίου και της τοποθέτησης γενικών γραμματέων και διευθυντών, το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί σύνθετο και χρονοβόρο.
Όλα τα καυτά θέματα θα καταγραφούν έως την Πέμπτη που αναχωρούν οι Θεσμοί ώστε να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει τεχνική συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση έως τον Μάιο, με τελικό στόχο να υπάρξει συνολική συμφωνία μαζί με το χρέος μέσα στον Ιούνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: