Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Τα'σπασε η ΝΔ με τον Νίμιτς: Εμείς δεν δεχόμαστε λύση σε δόσεις

Τα'σπασε η ΝΔ με τον Νίμιτς: Εμείς δεν δεχόμαστε λύση σε δόσεις /Φωτογραφία: EurokinissiΟλοκληρώθηκε η συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος εξέφρασε τις αντιρρήσεις της ΝΔ στη λύση που προωθεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μάθιου Νίμιτς εξέφρασε την άποψη ότι η λύση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ δεν θα γίνει μία και έξω.
Εκτίμησε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι θα γίνει σταδιακά, γεγονός που προκάλεσε την επιφύλαξη του κ. Κουμουτσάκου. 
Όσον αφορά τα ονόματα, ο κ. Νίμιτς φάνηκε να εκτιμά ότι η λύση εφόσον βρεθεί, θα είναι πιο πιθανό να είναι γύρω από τα ονόματα Βόρεια, Ανω και Νέα Μακεδονία.
Η δήλωση Κουμουτσάκου μετά την συνάντηση με τον κ. Νίμιτς
Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Νίμιτς, δυστυχώς, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας. Γι αυτό και κρίνουμε σκόπιμο να επαναλάβουμε την ξεκάθαρη θέση της Νέας Δημοκρατίας. Η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη και να προβλέπει:
Πρώτον, την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα.
Δεύτερον, αποδεκτή από τους Έλληνες ονομασία.
Και τρίτον, την υιοθέτησή της για όλες τις χρήσεις και από όλους.
Είναι προφανές ότι μόνη εγγύηση για όλα αυτά είναι η αλλαγή του Σκοπιανού Συντάγματος».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, αμέσως μετά την συνάντησή του με τον κ. Κουμουτσάκο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ο κ. Νίμιτς ανέφερε:
«Ηρθε η ώρα να αδράξουμε τη στιγμή για λύση. Υπάρχει θετική δυναμική και θετικό κλίμα στις δύο χώρες Ελλάδα και πΓΔΜ για ανεύρεση λύσης».
Την στάση της ΝΔ υπέρ μιας λύσης-πακέτο στο Σκοπιανό υπερασπίστηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη, με ανάρτησή της:
Ντόρα Μπακογιάννη
@Dora_Bakoyannis

 
Εάν δε τα λύσουμε όλα πακέτο, πριν μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, αφήνοντας όλα τα υπόλοιπα να υλοποιηθούν στη συνέχεια, θα έχει χαθεί για την Ελλάδα το κεκτημένο του Βουκουρεστίου.
15 λεπτά η συνάντηση με Κοτζιά
«Πρέπει να το δούμε ως ευκαιρία, να ακούσουμε τις δύο πλευρές, το ζήτημα το συζητάμε 25 χρόνια τώρα, όλοι ξέρουν ποια είναι τα ζητήματα. Είναι ώρα αποφάσεων. Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε και να χρονοτριβούμε» ανάφερε σε δήλωσή του ο Μαθιου Νίμιτς μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά

Νωρίτερα ο κ. Κοτζιάς τον υποδέχθηκε με αναφορά για τις Αλκυονίδες ημέρες.
«Πόσο χαίρομαι που σας βλέπω. Είστε τυχερός γιατί έτυχε να μας επισκεφτείτε σε τόσο ηλιόλουστες ημέρες, υπέροχος καιρός. Ξέρετε αυτές οι καλοκαιρινές ημέρες εν μέσω χειμώνα ονομάζονται Αλκυονίδες ημέρες» είπε ο κ. Κοτζιάς, έχοντας δίπλα του τον διπλωμάτη Αδαμάντιο Βασιλάκη.
«Αυτές οι Αλκυονίδες ημέρες ισχύουν και για τις διαπραγματεύσεις;» ρώτησαν οι δημοσιογράφοι τον υπουργό που απάντησε:
«Και με κακό καιρό εμείς πάντα κάνουμε καλές συζητήσεις».
Η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκησε μόνο ένα 15λεπτο. Ο Μαθιου Νιμιτς στις δηλώσεις του μίλησε για την ανάγκη «να εκμεταλλευτούμε το momentum». Όταν ρωτήθηκε περί χρονοδιαγράμματος επανέλαβε ότι «είναι στιγμή αποφάσεων», εξηγώντας ότι μετά από λιγες εβδομάδες συζητήσεων ακόμα «πρέπει να έχουμε αποτελέσματα διότι δεν πρέπει να καθυστερήσουμε ή να φρενάρουμε».
Ξεκαθάρισε ότι συζήτησαν τις προτάσεις του, αλλά με μια διάθεση χιούμορ είπε ότι «είμαι διαμεσολαβητής και όχι δικαστής». Συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχει διάθεση και από τις δυο πλευρές. Η ελληνική κυβέρνηση είναι σοβαρή και έχει ενεργοποιηθεί στη λύση του προβλήματος».
Ο Νίκος Κοτζιάς αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.
Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: