Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Oι Δανειστές τρέμουν το Τέρας που δημιούργησαν και κάνουν κομπλιμέντα στον Σύριζα

Τρέμουν και οι ίδιοι, οι πιστωτές, για το κράτος-τέρας που ανέχθηκαν.

Το διεφθαρμένο κράτος-τέρας με τα 350 δις ευρώ χρέος.
Ενα χρέος που απογειώθηκε στην διάρκεια των μνημονίων. Μόνο ο Σόιμπλε που περιέργως σιωπά επέμενε πως αυτό το διεφθαρμένο κράτος πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ.
Μετά τον υπερφίαλο Nτάισελμπλουμ έρχεται ο επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ να συγχαρεί τον Σύριζα που “ενστερνίσθηκε πραγματικά τα προγράμματα διάσωσης”!
Μας δουλεύουν...


Μπορεί και να τρέμουν να δούν κατάματα την πραγματικότητα των μνημονίων και τα αποτελέσματά τους.


Τα 350 δις χρέος το οποίο φόρτωσαν στις πλάτες των Ελλήνων με συνεργούς τις εγχώριες κυβερνήσεις. Και τώρα, 8 χρόνια μετά, το χρεοκοπημένο ζόμπι ετοιμάζεται να βγει στις αγορές μέσα σε μια καταιγίδα επαίνων. Δείτε πόσο αστείος ακούγεται κι αυτός ο Βίζερ.

Κάνοντας αναδρομή της θητείας του που λήγει ο επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ εκτιμά ότι καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν ενστερνίσθηκε πραγματικά τα προγράμματα διάσωσης. Με εξαίρεση την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-όπως μεταδίδει ο Σπύρος Μοσκόβου για την DW.
default
Επί μια εξαετία ήταν επικεφαλής του Euro Working Group ο Αυστριακός Τόμας Βίζερ και έζησε από κοντά όλους τους κλυδωνισμούς της ευρωκρίσης. Σε συνέντευξη επί τη αποχωρήσει του στην ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung απαντά στο ερώτημα, αν η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της μετά τον Αύγουστο, οπότε λήγει το τρίτο πακέτο διάσωσης.
«Είμαστε πεπεισμένοι» λέει «ότι μετά από μια οκταετία με προγράμματα προσαρμογής η Ελλάδα δεν μπορεί μόνο να σταθεί στα πόδια της, αλλά είναι κιόλας υποχρεωμένη. Γιατί τα προγράμματα αυτά μακροπρόθεσμα είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για τη νομιμοποίηση του εγχώριου πολιτικού συστήματος. Βεβαίως οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών δεν μετέτρεψαν τη Ελλάδα σε Ελβετία ή Λουξεμβούργο, ωστόσο απάλειψαν τις χοντρές ανισορροπίες και τα λάθη.»
Ο Τόμας Βίζερ ομολογεί ότι τα προγράμματα διάσωσης μπορούν να πετύχουν επιδιορθώσεις του υπάρχοντος συστήματος, όχι όμως και να προχωρήσουν σε πραγματικά βαθιές τομές στην κοινωνία. Και ποιος μπορεί να πετύχει σε μια χώρα τέτοιες τομές και ουσιαστικές αλλαγές;
«Αυτή είναι δουλειά των πολιτικών και των πολιτών της κάθε χώρας» απαντά ο Βίζερ. «Θα πρέπει να ασκήσουν αυτοκριτική και να αναζητήσουν τις αιτίες της κρίσης. Από όλες τις χώρες της κρίσης αυτό το πέτυχε καλύτερα η Ιρλανδία. Καλά προχώρησε το πράγμα και στην  Ισπανία, κάπως λιγότερο καλά στην Πορτογαλία και την Κύπρο. Στην Ελλάδα όμως δεν το βλέπουμε ακόμα. Εκεί υπάρχει η τάση να αποδίδονται οι ευθύνες στους ξένους. Μόνο όμως όταν μια κυβέρνηση ενστερνισθεί τους στόχους ενός προγράμματος, μπορεί να λειτουργήσει και η εφαρμογή του και να εξηγηθεί πειστικά στους πολίτες η αναγκαιότητά του… Αυτό δεν συνέβη στην Ελλάδα, με καμιά κυβέρνηση. Τα πράγματα βελτιώθηκαν ανέλπιστα μόνο τον τελευταίο χρόνο.»
Αντίθετα ο Τόμας Βίζερ θυμάται με δέος την πρώιμη φάση της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με διαπραγματευτή τον Γιάνη Βαρουφάκη. Για την ιστορία:
«Αυτό που θυμάμαι εντονότερα είναι ότι ο Βαρουφάκης μονολογούσε υπερβολικά και δεν ενδιαφερόταν για διάλογο. Αυτό εξηγείται και από το ότι εξαρχής ακολουθούσε τη στρατηγική να μην καταλήξει σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Κι αυτό με σκοπό την τελευταία στιγμή και χάρη στον πανικό που θα δημιουργούνταν να αποσπάσει πολλά χρήματα χωρίς όρους. Επρόκειτο για μια λανθασμένη τακτική που κόστισε στον ελληνικό λαό πολύ χρήμα, ανάπτυξη και απασχόληση.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: