Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Εξηγήσεις από τον Βούτση για την κάλυψη στον Καμμένο απαιτεί ο Κυριάκος [επιστολή]

Εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, για την κάλυψη στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, απαιτεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για απαράδεκτες μεθοδεύσεις της προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Τασίας Χριστοδουλουπούλου, σε επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορεί τον Νίκο Βούτση ότι...

«επιχειρεί τις τελευταίες εβδομάδες να αποτρέψει με κάθε τρόπο τον έλεγχο του γνωστού σκανδάλου απόπειρας πώλησης πολεμικού υλικού από τον κ. Πάνο Καμμένο».
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζει ότι η Τάσια Χριστοδουλοπούλου συνεπικουρούμενη από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν ότι η εν λόγω Επιτροπή είναι αναρμόδια να καλέσει ενώπιόν της τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο, αγνοώντας προκλητικά ακόμη και τη γνωμάτευση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, την οποία η ίδια η Τασία Χριστοδουλοπούλου είχε – καθ’ υπερβολήν των αρμοδιοτήτων της – ζητήσει προηγουμένως.
Κάνει λόγο, επιπλέον, για  πρωτοφανή άρνηση της κυρίας Χριστοδουλοπούλου να αποδεχθεί το αίτημα της μειοψηφίας των μελών της Επιτροπής να ζητήσουν την κλήτευση προσώπων, όπως δικαιούνται εκ του Κανονισμού της Βουλής.
«Αυτή η επίδειξη αλαζονείας της πλειοψηφίας σε θέματα που ο ίδιος ο Κανονισμός της Βουλής ανάγει σε δικαιώματα των κοινοβουλευτικών μειοψηφιών δεν έχει προηγούμενο στην κοινοβουλευτική μας ιστορία», σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και καλεί τον Πρόεδρο της Βουλής να πάρει θέση για την εξόφθαλμη προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου Καμμένου από την Τασία Χριστοδουλοπούλου και να αποκαταστήσει άμεσα την κοινοβουλευτική τάξη.

Η επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Νίκο Βούτση:

Η απάντηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην επιστολή Μητσοτάκη

«Ό,τι και αν κάνουν θα αποδειχθεί η αλήθεια και θα οδηγηθούν πολίτες, διπλωμάτες, πολιτικοί και άλλοι στη Δικαιοσύνη για την απώλεια 66 εκατομμυρίων ευρώ”, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχετικά με την επιστολή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας προς τον Πρόεδρο της Βουλής που αφορά την υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:
«Τα στοιχεία που δόθηκαν στη Δικαιοσύνη θα οδηγήσουν ότι την πώληση μη αναγκαίου υπηρεσιακά παλαιού αμυντικού υλικού παρακώλυσαν άνθρωποι που ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία και εξετάζεται αν έπαιρναν εντολές από τη Νέα Δημοκρατία.
Ό,τι και αν κάνουν θα αποδειχθεί η αλήθεια και θα οδηγηθούν πολίτες, διπλωμάτες, πολιτικοί και άλλοι στη Δικαιοσύνη για την απώλεια 66 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς ούτε καν είχαν φανταστεί νομοθετική ρύθμιση για πώληση παλαιού υλικού.
Όσον αφορά τη Βουλή, βεβαίως η υπόθεση θα έρθει στο Κοινοβούλιο από τη Δικαιοσύνη, για να αποδοθούν ευθύνες στα πολιτικά πρόσωπα που ευθέως εμπλέκονται».

Το πραξικόπημα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Σε μια πρωτοφανή ενέργεια που δεν έχει προηγούμενο στην Κοινοβουλευτική ιστορία, προχώρησε σήμερα η κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Προφανώς επειδή τρέμουν τις καταιγιστικές αποκαλύψεις για το τεράστιο σκάνδαλο με την πώληση όπλων στην Σαουδική Αραβία, και την άμεση εμπλοκή στην σκοτεινή αυτή υπόθεση (τουλάχιστον) δύο κορυφαίων υπουργών της Κυβέρνησης του Καμμένου και του Κοτζιά, με εντελώς πραξικοπηματικό τρόπο η κυβερνητική πλειοψηφία, επιχείρησε να μπλοκάρει την διαδικασία.

Οι άθλιες μεθοδεύσεις της Χριστοδουλοπούλου

Σε μεθοδεύσεις και άγαρμπους τακτικισμούς κατέφυγε για μια ακόμα φορά η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, με την στήριξη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ προκειμένου να αποκρούσει για μια ακόμα φορά το αίτημα της αντιπολίτευσης για διερεύνηση της υπόθεσης πώλησης βλημάτων στην Σαουδική Αραβία.
Η Τασία Χριστοδουλοπούλου αφού εξάντλησε κάθε κοινοβουλευτικό τερτίπι προκειμένου να αποφύγει την κλήση για ακρόαση του Πάνου Καμμένου έσπευσε σήμερα να υποστηρίξει πως η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεν είναι αρμόδια για τα ζητήματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
«Με τον τρόπο αυτό τελειώνετε το δικαίωμα της μειοψηφίας, θέλετε να καταργήσετε την επιτροπή για να συγκαλύψετε τον κυβερνητικό σας εταίρο, αυτό είναι πρακτική προκλητικής συγκάλυψης» της απάντησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης.
«Δεν έχουμε μεθόδους βασανιστηρίων για να υποχρεώσουμε έναν υπουργό να έρθει, οι λοιποί είναι για να καλύψουν την περιέργεια μας γιατί ήδη έχουν κληθεί στη δικαιοσύνη», του ανταπάντησε η Τασία Χριστοδουλοπουλου.
Υπενθυμίζεται πως την πρώτη φορά, όταν η υπόθεση της πώλησης βλημάτων ταλάνιζε την κοινή γνώμη, η πρόεδρος «ακύρωσε» το σχετικό αίτημα της ΝΔ υποστηρίζοντας ότι δεν έχει συνταχθεί με τον ορθό τρόπο.
Όταν η αντιπολίτευση επανέφερε γραπτώς το αίτημα για κλήση σε ακρόαση όλων των εμπλεκομένων η κυρία Χριστοδουλοπούλου υποστήριξε πως η υπόθεση αφορά πώληση υλικού και όχι αγορά και άρα δεν εντάσσεται  στον περι προμηθειών νόμο.
Όταν δε, η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής διέψευσε την πρόεδρο, εξηγώντας ότι ο νόμος για τις προμήθειες περιλαμβάνει και αγορές και πωλήσεις, η κυρία Χριστοδουλοπούλου κατέφυγε στο επιχείρημα της αναρμοδιότητας της επιτροπής να ερευνά υποθέσεις του υπουργείου αμύνης.
«Στον βωμό της σκοπιμότητας να προστατευτεί ο κ. Καμμένος μην καταστρέφετε την θεσμική οργάνωση του κράτους δικαίου. Βάλτε τα στήθη σας και προστατέψτε τον κ. Καμμένο αλλά μην εξευτελίζετε τους Θεσμούς» ανέφερε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος για να εξηγήσει πως αποτελεί κατοχυρωμένο δικαίωμα της μειοψηφίας (2/5) να καθορίζει το περιεχόμενο συνεδριάσεων στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
«Η ανάγνωση του Κανονισμού εκ μέρους σας κατατείνει στον περιορισμό των δικαιωμάτων της μειοψηφίας. Παίζετε με τον Κανονισμό. Εχετε σκεφτεί ότι μπορεί το κόμμα σας να είναι ξανά μειοψηφία;» τόνισε ο ίδιος σε άλλο σημείο. «Βεβαίως αυτά είναι κυμαινόμενα. Απορρίπτω το αίτημα σας λόγω αναρμοδιότητας.
Η αρμοδιότητα για το θέμα σας ανήκει στην επιτροπή εξοπλισμών». Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Γιάννης Τραγάκης επισήμανε «η επιτροπή υπέστη μείωση ανευ προηγουμένου του κύρους της. Είμαι 20 χρόνια στην επιτροπή. Με την τοποθέτησή σας καταβαραθρώσατε το κύρος της επιτροπής λέγοντας ότι η επιτροπή δεν έχει δικαιώματα παρά όσα της παρέχει η Διάσκεψη των Προέδρων.  Με νομικιστικούς όρους και καθυστερήσεις επιχειρείτε να υποβαθμίσετε το γεγονός και να αποφύγετε την ακρόαση των υπουργών και των εμπλεκομένων. Με την συμπεριφορά σας ακυρώνετε το δικαίωμα της μειοψηφίας».
«Ο υπουργός Άμυνας δεν ανήκει στα καθήκοντά μας. Τι να κάνουμε;» αντέτεινε η κυρία Χριστοδουλοπούλου ενώ η κυρία Αννέτα Καββαδία (ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξε πως το θέμα έχει «εξαντληθεί» και γι αυτό δεν έχει νόημα να συζητηθεί περαιτέρω.
Τελικά, η πρόεδρος πετώντας για μια ακόμα φορά την μπάλα στην εξέδρα και προκειμένου να αποφύγει πάση θυσία την κλήτευση του κ. Καμμένου είπε πως θα απευθύνει νέο ερώτημα στην επιστημονική επιτροπή της Βουλής προκειμένου να αποφανθεί εάν η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει δεσμεύσεις ως προς την κλήτευση προσώπων.
«Θα στείλω ερώτημα στην επιστημονική επιτροπή της Βουλής και η απάντηση θα ενεργοποιήσει έναν αντικειμενικό διάλογο για το αν η επιτροπή μας μπορεί να καλεί εδώ όποιον ζητούν τα 2/5», είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν  αναγνωρίζω το δικαίωμα της πλειοψηφίας να απορρίπτει αίτημα που στηρίζεται στο άρθρο για τα δικαιώματα της μειοψηφίας. Δεν θα παραστώ σε διαδικασία που η πλειοψηφία κρίνει το αίτημα της μειοψηφίας» αντέδρασε ο κ. Μάκης Βορίδης και συνέχισε «Εχετε βρει την ιδανική φάμπρικα για την κατάργηση των δικαιωμάτων της μειοψηφίας».
Επίσης, ο κ. Βενιζέλος εξήγησε πως «η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας λειτουργεί 25 χρόνια και τώρα θα μας πει το επιστημονικό συμβούλιο ποιες είναι οι αρμοδιότητές μας. Αυτό είναι εκθεμελίωση της επιτροπής. Αν δεν σας αρέσουν οι αρμοδιότητες της επιτροπής πηγαίνετε στην Ολομέλεια να τις αλλάξετε. Αποχωρώ καταγγέλλοντας την στάση σας. Επισημαίνω ότι έχετε ναρκοθετήσει την λειτουργία ενός θεμελιώδους θεσμού. Θα σας βαραίνει και θα σας βαραίνει πολύ περισσότερο στο μέλλον μετά τις εκλογές».
«Δεν πειράζει» απάντησε η κυρία Χριστοδουλοπούλου για να επανέλθει ο κ. Βενιζέλος λέγοντας «δεν τα λέω σε εσάς. Δεν ματαιοπονώ».
«Αν η επιτροπή μας είναι αναρμόδια τότε γιατί κάνατε το πρώτο ερώτημα στο επιστημονικό συμβούλιο για τις προμήθειες» ρώτησε ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου (ΝΔ). «Τι να κάνουμε τώρα το καταλάβαμε» είπε η πρόεδρος με τον κ. Αθανασίου να καταγγέλλει πραξικόπημα. «Αυτό που κάνετε είναι ντροπή. Δεν δέχομαι να τεθεί σε ψηφοφορία. Είναι ντροπή για το ελληνικό κοινοβούλιο. Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Ηλιού, του Παπανδρέου και του Καραμανλή», είπε ο Χαράλαμπος Αθανασίου.
Εν τέλει η κα Χριστοδουλοπούλου παραπέμπει στο επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής το αίτημα της Ν.Δ για κλήση του κ. Καμμένου με ερώτημα τόσο για την αρμοδιότητα της Επιτροπής Θεσμών επί του συγκεκριμένου όσο και για τα γενικότερα όρια αρμοδιοτήτων της επιτροπής.
Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση παίρνει νέα αναβολή καθώς η Επιτροπή θα πρέπει να περιμένει πλέον τη γνωμοδότηση της επιστημονικής υπηρεσίας πριν λάβει νέα απόφαση.

Διαβάστε αποσπάσματα από τον έντονο διάλογο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν θέλω να συγκαλύψω τίποτα.
ΒΟΡΙΔΗΣ: Δεν τους καλούμε τότε όλους αφού δεν φοβάστε τίποτα να τελειώνουμε;
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Τον Πανούση γιατί τον καλέσαμε; Θέλω να δω τη διαφορά.
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτούς τους καλέσαμε χωρίς δικαίωμα μειοψηφίας
ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Καταβαραθρώσατε το κύρος της επιτροπής. Προσπαθήσατε με νομικιστικούς όρους και με καθυστέρηση να υποβαθμίσετε το γεγονός και να αποφύγετε τη διαδικασία κλήσεως Υπουργών και λοιπών εμπλεοκμένων προσώπων. Μην επιμείνετε σε αυτό.
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν είναι στην αρμοδιότητα της Επιτροπής Θεσμών. Τι να κάνουμε; Να τον φέρουμε με το ζόρι;
ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Μας ενδιαφέρει και μας παραενδιαφέρει. Κι αν εσείς δεν θέλετε να κληθεί θα υποχρεωθείτε να κληθεί
ΒΟΡΙΔΗΣ: Ντροπή. Σας πιάσαμε με τη γίδα στην πλάτη και λέτε όσα λέτε.
ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Εδώ υπάρχει πολιτική αξιολόγηση. Εμείς εμμένουμε στο αίτημά μας
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Κι εμείς στην άποψή μας
Χ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Να τον χαίρεστε τον κ. Καμμένο
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Να μη θυσιάσουμε τους θεσμούς. Μην καλείτε τον κ. Καμμένο. Βάλτε μπροστά τα στήθη σας. Αλλά μην καταστρέφετε τη θεσμική οργάνωση της Πολιτείας και του κράτους δικαίου. Η ιστορία με τα βλήματα θα παίζεται πάντα
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Εσείς εννοείτε τα πνευματικά βλήματα αλλά έχουμε σοβαρά ζητήματα.Δεν θα ντουμπλάρουμε την Ολομέλεια. Προτείνω να απορρίψουμε το αίτημα . Δεν είμαστε αρμόδιοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: