Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Ο Μητσοτάκης προειδοποίησε, ο Τσίπρας δεν τον άκουσε. Ο Ντιμιτρόφ έκανε την ζημιά...

Φωτογραφία: intimenews
Στην πολιτική πρέπει να μπορείς να βγεις «μπροστά» από τα γεγονότα και να έχεις την ικανότητα να προβλέπεις τις εξελίξεις. 
Δυστυχώς στην περίπτωση του Νικόλα Ντιμιτρόφ, όσα είχε προβλέψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγήκαν αληθινά. 
Και λέμε δυστυχώς, γιατί τα όσα υποστήριξε ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών είναι απολύτως «κόντρα» με τα ελληνικά συμφέροντα. Όλα έγιναν με διαφορά σχεδόν μίας εβδομάδας.
Ήταν 24 Ιανουαρίου, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης...
μιλούσε στην πολιτική επιτροπή της ΝΔ και έκρουε ουσιαστικά τον κώδωνα του κινδύνου,περιγράφοντας το τί θα έκανε εκείνος αν είχε την ευθύνη της διαπραγμάτευσης. «Δεν θα συζητούσα τίποτε αν τα Σκόπια δεν δεσμευόντουσαν πρώτα ότι θα αλλάξουν το Σύνταγμά τους. Δεν θα δεχόμουν καμία αναφορά σε "Μακεδονικό Έθνος", όπως έκανε χωρίς να πάρει καμία απάντηση από την Κυβέρνηση ο κ. Νίμιτ», είχε πει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα στην ίδια ομιλία, προχωρούσε ένα ακόμα βήμα: «Δεν πρόκειται να ανεχτώ να διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Δεν θα δεχτώ τη ρήξη των δεσμών της Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ούτε όμως θα επιτρέψω – και δεν θα επιτρέψουμε όλοι μαζί – σε διάφορα ακραία στοιχεία να καπηλευθούν τις εύλογες ανησυχίες του ελληνικού λαού».

Από εκείνη την μέρα πέρασε σχεδόν μία εβδομάδα και ο επικεφαλής της σκοπιανής διπλωματίας με δηλώσεις του επιβεβαίωσε τους φόβους του κυρίου Μητσοτάκη και μάλιστα με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο. 
Σε μία άκρως προκλητική δήλωση ο Νικόλα Ντιμιτρόφ έκανε λόγο περί δικαιώματος των Σκοπιανών να ονομάζονται «Μακεδόνες» και να μιλούν τη «μακεδονική γλώσσα» ως μέρος μίας ομάδας σλαβικών γλωσσών. Όλα τα παραπάνω μάλιστα έγιναν μάλιστα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.
«Κατανοούμε ότι κάποιοι πολίτες στην Ελλάδα αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, αλλά οι Έλληνες γείτονές μας και κανείς άλλος στην Ευρώπη του 21ου αιώνα μπορούν να αρνούνται το δικαίωμά μας να είμαστε Μακεδόνες και να μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα, ως μέρος μίας σλαβικής ομάδας γλωσσών», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σκοπιανός υπουργός.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο ίδιος ο κ. Νίμιτς μιλώντας στο euronews επιβεβαίωσε ότι στη διαπραγμάτευση συζητείται μόνο το θέμα της ονομασίας. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, ερωτηθείς για τα θέματα ταυτότητας και εθνικότητας, τόνισε ότι «όλα τα έθνη έχουν την δική τους αντίληψη για την ταυτότητα τους και το να διαταραχθεί αυτό είναι δύσκολο για κάποιον να το αποδεχθεί. Τα θέματα που είναι υπό διαπραγμάτευση έχουν να κάνουν με το όνομα της χώρας» είπε χαρακτηριστικά.
Παρά το γεγονός ότι οι παραινέσεις Μητσοτάκη προς την ελληνική κυβέρνηση να «βάλει» συγκεκριμένο πλαίσιο στους σκοπιανούς δε δείχνει να πιάνει τόπο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει στην ίδια λογική. 
«Αντί να ξεκόψει εξαρχής κάθε αναφορά σε "μακεδονικό έθνος", το οποίο αποτελεί τη βάση της αλυτρωτικής προπαγάνδας, το αφήνει να υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων. Και το βασικότερο: Αντί να απαιτήσει λύση - πακέτο, φαίνεται έτοιμος να δεχτεί την τμηματική επίλυση των διαφορών», σημείωσε μεταξύ άλλων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την Πέμπτη στον Πύργο Ηλείας.

Η πραγματικότητα είναι πως αν η κυβέρνηση είχε «ακούσει» τα όσα τους είχε προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ίσως σήμερα να είχαμε αποφύγει αυτήν την ένταση στις διαπραγματεύσεις, με επίκεντρο τα όσα υποστήριξε δημόσια ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών. 
Σε κάθε περίπτωση τα λεγόμενα Ντιμιτρόφ αποτυπώνουν τον τρόπο σκέψη των κατοίκων της γειτονικής χώρας. Έναν τρόπο σκέψης, ο οποίος εφόσον είχε υιοθετηθεί μία διαφορετική οδός διαπραγμάτευσης, θα μπορούσε να μην είχε εκφραστεί.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: