Όπως ο Αρτέμις Σώρρας έταζε διαγραφή οφειλών στους υπερχρεωμένους πολίτες αυτής της χώρας, έτσι και η κυβέρνηση τάζει τώρα εξαγορά των «κόκκινων» δανείων όχι μόνο των στρατιωτικών αλλά γενικά των δημοσίων υπαλλήλων.
Όπως ο άλλοτε «εθνικός μας σωτήρας» δεν μας εξήγησε ποτέ πως θα τα κατάφερνε να σβήσει τα χρέη των πολιτών σε τράπεζες, Δημόσιο, και ταμεία, έτσι και ο υπουργός...
Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου δηλώνει μετά τον Πάνο Καμμένο, ότι το μέτρο μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους φορείς του Δημοσίου.
Όπως ο άλλοτε «εθνικός μας σωτήρας» δεν μας εξήγησε ποτέ πως θα τα κατάφερνε να σβήσει τα χρέη των πολιτών σε τράπεζες, Δημόσιο, και ταμεία, έτσι και ο υπουργός...
Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου δηλώνει μετά τον Πάνο Καμμένο, ότι το μέτρο μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους φορείς του Δημοσίου.
Πως, με ποιόν τρόπο, με τίνος την έγκριση, κάτω από ποιό δίκαιο, και με ποια λογική, δεν το εξηγεί κανείς, γιατί προφανώς δεν έχει σημασία. Περισσότερη σημασία από την πραγματικότητα, έχει το σερβίρισμα της πραγματικότητας, η αλίευση ψήφων από ανθρώπους που τείνουν ευήκοα ώτα στις ευχάριστες κουβέντες. Τραπεζικές πάντως πηγές, που δεν στέκονται στο επικοινωνιακό αλλά πηγαίνουν στην ουσία, εξηγούν στο liberal γιατί εξαγγελίες σαν αυτές είναι "λόγια του αέρα".
Τι προτείνει η κυβέρνηση;
Τη δυνατότητα εξαγοράς με ευνοϊκούς όρους από τις συστημικές τράπεζες, των κόκκινων δανείων στρατιωτικών και εργαζομένων στον ευρύτερο Δημόσιο, σε ποσοστό ανάλογο με αυτό που θα τα πουλούσαν σε εισπρακτικές και funds. Στο 10% της αξίας τους, για παράδειγμα.
Ποιός θα είναι ο αγοραστής, και με τι χρήματα ;
Νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, όπως για παράδειγμα ο Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών (ΑΟΟΑ), τα Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων ή άλλοι φορείς, κάνοντας χρήση των ταμειακών τους διαθεσίμων.
Δηλαδή δημόσιοι φορείς θα αγοράσουν ιδιωτικό χρέος. Αλλά το ιδιωτικό χρέος δεν μπορεί να εξαγοραστεί με δημόσιο χρήμα. Εκλαμβάνεται ως κρατική επιδότηση. Σκοντάφτει στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Ακόμη και αν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ή κάποιο άλλος φορέας αποφάσιζε να συστήσει ένα δημόσιο fund για να αγοράσει τα κόκκινα δάνεια των υπαλλήλων του, δεν θα συναινούσαν ποτέ σε αυτό ούτε οι δανειστές, ούτε η ΕΚΤ, ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος.
Θα ήταν αφελές να πιστέψει κανείς ότι θα επέτρεπαν στη κυβέρνηση να δημιουργήσει την τράπεζα που αυτή ονειρεύεται.
Αυτός είναι και ο πρώτος λόγος για τον οποίο τέτοιες εξαγγελίες παραβιάζουν τη κοινή λογική.
Ο δεύτερος λόγος είναι ηθικός.
Χρησιμοποιώντας για παράδειγμα μέρος από τις εισφορές των στρατιωτικών που έχουν καταβάλει στα Ταμεία τους, κάποιοι θα έμπαιναν σε πλεονεκτικότερη θέση έναντι των άλλων.
Τα μέλη του ασφαλιστικού φορέα που δεν έχουν κόκκινα δάνεια, θα καλούνταν μέσω των εισφορών που έχουν καταβάλει, να χρηματοδοτήσουν την εξαγορά των στεγαστικών δανείων κάποιων άλλων, που έχουν «κοκκινίσει». Είναι δυνατόν ;
Παρ’ όλα αυτά τίποτα δεν εμπόδισε προ ημερών τον κ. Καμμένο να ανακοινώσει τις προθέσεις του, και χθες τον κ. Παπαδημητρίου να πάει την πρότασή του κυβερνητικού εταίρου ένα βήμα παραπέρα. Έφτασε μάλιστα να μιλήσει μέχρι και για νομοθετική παρέμβαση ώστε να προσαρμοστεί ο νόμος και να προστεθεί στις δραστηριότητες του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών η εξαγορά δανείων.
Με τι χρήματα;
Ο οργανισμός εμφανίζεται να έχει χορηγήσει 3.378 δάνεια, όμως, τα τελευταία πέντε χρόνια μόλις 50. Από τα 10.821 μέλη του οργανισμού, περίπου τα μισά, δηλαδή 5.560, έχουν εγγραφεί στην επετηρίδα του οργανισμού πριν το 1980 και άρα είναι άνω των 60 ετών. Δεν έχει δηλαδή την οικονομική ευχέρεια να ικανοποιήσει τις στεγαστικές ανάγκες των μελών του, οι περισσότεροι δικαιούχοι περιμένουν δεκαετίες στη σειρά και ο οργανισμός χορηγεί δάνεια με το σταγονόμετρο.
Όσο για το Μετοχικό Ταμείο Στρατού είχε στις 31/12/2015, χρέος 143 εκατ. ευρώ προς το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο εξοφλείται με το σταγονόμετρο, με περίπου 5 εκατ. ετησίως.
Του Γιώργου Φιντικάκη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου