Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΜΕ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ : Διαρροές βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό βλέπει το Reuters


Η κυβερνητική πλειοψηφία δείχνει εύθραυστη καθώς η στιγμή που πρέπει να περάσει το τεστ της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης κοντεύειαναφέρει σε ανάλυση του το Reuters, την οποία υπογράφει ο Paul Taylor.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διαθέτει μόλις 153 βουλευτές, ενώ...
τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, αρνούνται να συναινέσουν με την κυβέρνηση Τσίπρα στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τονίζει το Reuters.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, που πρέπει να εξοικονομήσει 1.8 δισ. ευρώ για την επόμενη χρονιά, είναι το πιο ευαίσθητο θέμα σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων για τις οποίες δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση προς τους δανειστές, για να λάβει τα 85 δισ. ευρώ της τρίτης διάσωσης.
Αντί των μειώσεων στις κύριες συντάξεις, τις οποίες ο Τσίπρας δεσμεύθηκε ότι θα αποφύγει κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην ΕΡΤ, η κυβέρνηση προτείνει την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών
Ωστόσο, οι δανειστές προειδοποιούν πως ένα τέτοιο μέτρο θα δυσκολέψει τη δημιουργία θέσεων εργασίας και θα καθυστερήσει την οικονομική ανάκαμψη.

Καθώς πλησιάζει η ώρα που εκπνέει η προθεσμία, ο έλληνας πρωθυπουργός έκανε επίθεση στο ΔΝΤ, με την αιτίαση ότι έχει μη εποικοδομητικές απαιτήσεις, ενώ είπε πως πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι δηλώσεις δημιούργησαν αντιπαράθεση με τη Γερμανία.

Δυσαρέσκεια στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ που επικαλείται το Reuters, τονίζουν ότι ορισμένοι βουλευτές είναι δυσαρεστημένοι με την προοπτική της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό και κανείς δεν γνωρίζει αν θα υπάρξουν διαρροές.
Πολιτικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο σημειώνουν πως είναι πιθανόν κάποιοι βουλευτές της αντιπολίτευσης να αφήσουν το ασφαλιστικό να περάσει ή να απουσιάσουν ή να απέχουν από την ψηφοφορία έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι το ν/σ για το ασφαλιστικό θα περάσει.
«Κανείς δεν έχει συμφέρον να γίνουν πάλι εκλογές τώρα» τόνισε στο Reuters υψηλόβαθμη πολιτική πηγή, σημειώνοντας πως η ΝΔ βρίσκεται σε αποδιοργάνωση πριν την εκλογή αρχηγού που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.
Πηγή των δανειστών ανέφερε ότι ενδεχομένως οι δανειστές να καθυστερήσουν, έτσι ώστε να αυξήσουν τη διαπραγματευτική τους ισχύ και να πάει πίσω η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μετά τις περιφερειακές εκλογές στη Γερμανία και τις εθνικές εκλογές στη Σλοβακία τον Μάρτιο.

Παρά το γεγονός ότι ο Τσίπρας παραμένει απόλυτος κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, οι φήμες για μια οικουμενική κυβέρνηση που θα συνδυάζει τεχνοκράτες και πολιτικούς, φουντώνουν, καταλήγει το Reuters.


Δεν υπάρχουν σχόλια: