Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Η «ΑΓΝΩΣΤΗ» ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ! Η κρυφή ζωή της πολιτικού που κυριαρχεί στην Ευρώπη


Η ανάδειξή της από το περιοδικό ΤΙΜΕ ως το «Πρόσωπο της Χρονιάς» κλείνει για την γερμανίδα καγκελάριο ένα δύσκολο όσο και εποικοδομητικό χρόνο.

Όπως αναφέρει το περιοδικό, η πρόκριση της Μέρκελ στον περιβόητο τίτλο έχει να κάνει με τη γενναιοδωρία και την ανοχή που κατάφερε να δείξει απέναντι στους μετανάστες αλλά και την ευρωπαϊκή κρίση, δίνοντας το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα ότι...
δύναμη της Γερμανίας μπορεί να είναι χρήσιμη κυρίως προς την δημιουργία παρά προς την καταστροφή όπως συνέβη αρκετές φορές στο παρελθόν.
Σήμερα, το μεγάλο αμερικάνικο περιοδικό, μας πληροφορεί για μερικές από τις λιγότερο γνωστές πτυχές της ζωής της Μέρκελ. Λεπτομέρειες από τη ζωή της, άλλοτε σημαντικές και άλλοτε χαριτωμένες που δείχνουν με ποιόν τρόπο ολοκληρώθηκε η προσωπικότητα αυτής της τόσο σύνθετης όσο και δυναμικής γυναίκας. 
Το κείμενο τιτλοφορείται «Τα 13 μυστικά της Μέρκελ που θα σας εκπλήξουν» και όντως περιέχει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες όσο και ανθρώπινες πλευρές της άγνωστης ζωής της. Ας τις δούμε, όπως ακριβώς τις διατυπώνει το αμερικάνικο περιοδικό.

1. Το όνομά της
Η Ανγκελα Μέρκελ μεγάλωσε ως Άνγκελα Κάσνερ, και το όνομα του πατέρα της έχει εν μερει Πολωνική καταγωγή. Μέρκελ είναι το όνομα του πρώτου συζύγου της, ενός συμφοιτητή της τον οποίο παντρεύτηκε το 1977 και χώρισε τέσσερα χρόνια αργότερα.

2. Τα παιδικά χρόνια
Ο πατέρας της ήταν στέλεχος της Λουθηρανικής εκκλησίας. Μετακόμισε με την οικογένειά του από την Δυτική Γερμανία στην Ανατολική, λίγο μετά την γέννηση της Άνγκελα, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι Γερμανοί έκαναν το αντίθετο και έρχονταν κατά χιλιάδες προς την Δύση. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η πειθαρχία και η προσοχή με την οποία προσεγγίζει τα θέματα με τα οποία ασχολείται, προέρχονται από την ανατροφή της στην Ανατολική Γερμανία.

3. Το παρατσούκλι της
Οι γερμανοί υποστηρικτές της την φωνάζουν Mutti που σημαίνει «μητέρα».

4. Η αντιπάθειά της στο ρίσκο
Όταν ήταν εννέα χρονών έμεινε επί 45 λεπτά σχεδόν παράλυτη σε έναν βατήρα της πισίνας αρνούμενη να πηδήξει. Τα κατάφερε όταν χτύπησε το κουδούνι για το τέλος του μαθήματος στο γυμναστήριο.

5. Η διπλή ζωή της
Όταν ήταν στο πανεπιστήμιο, η Μέρκελ δούλευε ώς… μπαργούμαν σε disco πάρτι!

6. Οι πανεπιστημιακές της περαγμηνές
Έχει πτυχίο στη φυσική και διδακτορικό στην κβαντική χημεία, και μερικοί λένε ότι η επιτυχία της ως πολιτικός προέρχεται από την επιστημονική, αναλυτική προσέγγιση της καταστάσεις. Εργάστηκε ως ερευνητής όντας η μόνη γυναίκα στο θεωρητικό τμήμα Χημείας της Ακαδημίας Επιστημών της Ανατολικής Γερμανίας.

7. Η έξυπνη κίνησή της
Στο τέλος της δεκαετίας του 1970, η Μέρκελ ζήτησε την θέση βοηθού καθηγητή σε σχολή μηχανικών και κλήθηκε να συμμετάσχει η Στάζι (η φοβερή και τρομερή μυστική αστυνομία της Ανατολικής Γερμανίας). Η ίδια λέει ότι αρνήθηκε υποστηρίζοντας ότι θα ήταν ένας πολύ κακός κατάσκοπος γιατί «μιλουσε πολύ». Ευτυχώς για αυτήν δεν ανακατεύτηκε με την Στάζι, γιατί αυτό θα είχε καταστήσει αδύνατο να εμφανιστεί στην πολιτική ζωή της Γερμανίας και να κάνει την καριέρα που έχει κάνει σήμερα. Κάτι που έγινε με αρκετούς γερμανούς πολιτικούς μετά την επανένωση της Γερμανίας, όπου το παρελθόν τους στη Στάζι ήταν πολιτικά δηλητηριώδες, και πολλοί αναγκάστηκαν να παραιτηθούν όταν αποκαλύφθηκαν αυτές οι διασυνδέσεις.

8. Η κρίση των 30
Μετά το διαζύγιό της από τον πρώτο σύζυγό της, η Μέρκελ έζησε σε ένα καταφύγιο καταληψιών, σε ένα παράνομο διαμέρισμα κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Friedrichstrasse. Την ημέρα των 30ών γενεθλίων της την επισκέφτηκε ο πατέρας της και της είπε επιτιμητικά ότι «Δεν έχεις φθάσει και πολύ μακριά…».

9. Η πειθαρχία της
Την νύχτα που έπεσε το τείχος του Βερολίνου έπεσε, το Νοέμβριο του 1989, η 35χρονη τότε Μέρκελ επισκέφθηκε μία σάουνα. Στη συνέχεια, περιπλανήθηκε κατά μήκος των συνόρων για να δει τους εορτασμούς, ήπιε μια μπύρα, στη συνέχεια πήγε αμέσως στο σπίτι για να μην είναι κουρασμένη στην δουλειά την επόμενη ημέρα! Την ίδια στιγμή όλη η Γερμανία ξενυχτούσε και γλεντούσε στους δρόμους…

10. Ο σύζυγός της
Ο σύζυγός της Joachim Sauer, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, αντιπαθεί τη δημοσιότητα τόσο πολύ που δεν είχε εμφανιστεί ακόμα και μέχρι το 2005 στην πρώτη ορκομωσία της Μέρκελ ως καγκελάριος. Είναι επίσης γνωστό ότι προτιμά αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, ακόμη και όταν έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει με την Μέρκελ σε κρατικά αεροπλάνα. Έχουν κοινή αγάπη στην όπερα και την πεζοπορία. Χάρη στο ενδιαφέρον του για την όπερα και την αποφυγή του για τα φώτα της δημοσιότητας, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης του έχουν δώσει το παρατσούκλι Sauer, «Το Φάντασμα της Όπερας».

11. Το κρυφό της ταλέντο
Η Μέρκελ φέρεται να είναι ένας πολύ καλός μάγειρας, ενώ όσοι γνωρίζουν κάνουν λόγο για ένα πολύ καλό κέικ δαμάσκηνου που φτιάχνει. Την έχουν πολλές φορές εντοπίσει να κάνει τα ψώνια της σε τοπικά σουπερ μάρκετ, όπου πληρώνει με μετρητά. Η ίδια είπε στο πρώην πρόεδρο της Νιγηρίας GoodLuck Jonathan ότι φτιάχνει με τα χεράκια της κάθε πρωί το πρωϊνό για τον άντρα της.

12. Ο κρυφός της φόβος
Φοβάται και τρέμει τα σκυλιά, ύστερα από μία επίθεση που είχε δεχθεί το 1995. Μάλιστα είναι γνωστό σε πολλούς ότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί τα σκυλιά του για να τρομάξει -και να παίξει- με τη Μέρκελ όταν συναντιούνται.

13. Η αγάπη της για το ποδόσφαιρο
Η Μέρκελ επισκέπτεται συχνά τα αποδυτήρια της Γερμανικής εθνικής ομάδας, για να τους συγχαρεί. Μάλιστα μία φορά έπεσε πάνω στον Σβάινσταϊγκερ με αδιαμιαία περιβολή όπως αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: