Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ! Τι συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές!

Στις 9 το βράδυ ολοκληρώθηκε ο κύκλος της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, για τα 13 προαπαιτούμενα.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης, ανοίγει η αγορά για τη διαχείριση από ιδιωτικές εταιρείες των μεγάλων κόκκινων δανείων.
Η συμφωνία που αφορά στα κόκκινα δάνεια θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. ...
Αρχικά και μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2016 εξαιρούνται από τη διαδικασία διαχείρισης εκτός τραπεζικών ιδρυμάτων όλα τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ( κατά τον ευρωπαϊκό ορισμό) καθώς και τα καταναλωτικά δάνεια.
Το καθεστώς των εξαιρέσεων θα επανεξεταστεί μετά τις 15 Φεβρουαρίου 2016 στο πλαίσιο ενός νέου κανονιστικού πλαισίου.
Συγκεκριμένα οι κ.κ. Σταθάκης και Τσακαλώτος, λίγο μετά τις 21.00 της Παρασκευής ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους για τα εξής:
-Προβλέπεται δημιουργία αγοράς μη τραπεζικών ιδρυμάτων για τα κόκκινα δάνεια που θα μπορούν αρχικά να αγοράζουν τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια καθώς και τα στεγαστικά πλην της πρώτης κατοικίας.

Ως τις 15 Φεβρουαρίου τα μη τραπεζικά ιδρύματα (funds) δεν θα αγοράζουν:
1. Τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατα των ευρωπαϊκό ορισμό.
2. Τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας
3. Τα καταναλωτικά

Το καθεστώς για τις παραπάνω κατηγορίες δανείων θα επανεξεταστεί στις 15 Φεβρουαρίου.
-Δημιουργείται υπέρ ταμείο που θα συμπεριλάβει και το ΤΑΙΠΕΔ άλλα και όλα τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου (ακίνητα, ΔΕΚΟ, τράπεζες κλπ.)
-Το Ενιαίο Μισθολόγιο δεν θα προβλέπει μειώσεις μισθων.
Η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια και το ενιαίο μισθολόγιο θα αποτυπωθεί σε νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί το Σάββατο στην Βουλή ώστε να ψηφιστεί ως την Τρίτη και πιθανότατα να συζητηθεί σε Euroworking group αμέσως μετά.

crash

Δεν υπάρχουν σχόλια: