Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

ΞΕΔΟΝΤΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ! Βαθύ ρήγμα στο μέτωπο των ευρωπαϊκών κρατών «Φίλοι της Μακεδονίας»


Στην αποχώρηση από την αποκαλούμενη ομάδα «Φίλοι της Μακεδονίας», προχώρησαν πέντε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απογοητευμένα από το γεγονός ότι οι πολιτικοί παράγοντες της ΠΓΔΜ αδυνατούν να καταλήξουν σε μία συμφωνία για την επίλυση της βαθιάς πολιτικής κρίσης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.
Αυτό αποκαλύπτει η καλά ενημερωμένη ειδησεογραφική ιστοσελίδα των Σκοπίων «Novatv». Η άτυπη αυτή ομάδα φίλων της ΠΓΔΜ αποτελούνταν από 15 χώρες-μέλη της Ε.Ε. ...
(Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Μεγάλη Βρετανία, Βέλγιο, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Κροατία, Αυστρία και Σλοβακία), όμως πρόσφατα πέντε από αυτές (η Σουηδία, η Φινλανδία, η Δανία, η Μεγάλη Βρετανία και το Βέλγιο) αποχώρησαν από αυτήν αναφέρει η ιστοσελίδα, σε ανταπόκριση της από τις Βρυξέλλες.
Η ομάδα αυτή των φίλων της ΠΓΔΜ στις Βρυξέλλες, παρά τον άτυπο χαρακτήρα της, εκφράζει με σαφήνεια τις πολιτικές θέσεις των κυβερνήσεων των χωρών από τις οποίες αποτελείται, σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, την οποία και υποστήριζε απερίφραστα.
Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στις Βρυξέλλες δεχόντουσαν ισχυρές πιέσεις από αυτή την ομάδα να μην προσκομίζουν εμπόδια σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων και να επιτρέψουν την άνευ όρων έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.
Το τελευταίο διάστημα, η «πίεση» από τις 15 χώρες της ομάδας των φίλων της ΠΓΔΜ έχει σχεδόν εξανεμιστεί, διότι το εμπόδιο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ δεν είναι πλέον η Αθήνα και η Σόφια, αλλά η προβληματική εσωτερική πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ.
Η ΠΓΔΜ έλαβε το 2005 καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην Ε.Ε, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το 2009 μέχρι σήμερα, έχει απευθύνει έξι φορές σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκινήσει η χώρα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η έκθεση προόδου της χώρας η οποία αναμένεται να είναι επικριτική.
Υπενθυμίζεται ότι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ είχαν καταλήξει σε μία συμφωνία, στις 15 Ιουλίου, για την επίλυση της πολιτικής κρίσης, με τη μεσολάβηση του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν.
Ωστόσο, η εφαρμογή της συμφωνίας , η οποία προβλέπει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη χώρα στα τέλη Απριλίου του 2016, έχει περιέλθει σε τέλμα.
Η ΕΕ έχει προειδοποιήσει πως εάν οι πολιτικοί αρχηγοί της ΠΓΔΜ δεν κατορθώσουν, τις επόμενες ημέρες, να συμφωνήσουν για την εφαρμογή της συμφωνίας, τότε αυτή κινδυνεύει με κατάρρευση και η διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών τον Απρίλιο του 2016 τίθεται υπό αμφισβήτηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: