Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ» – Δείτε τις προτάσεις των τραπεζών – Τι θα πρέπει να κάνουν οι δανειολήπτες


Σε εφαρμογή μπαίνει από σήμερα έως το τέλος του Φεβρουαρίου το σχέδιο που επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος μαζί με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα καθώς και το ακριβές ποσοστό που κάθε τράπεζα θα πρέπει να μειώνει το χαρτοφυλάκιο των «κόκκινων» δανείων...


Με τον τρόπο αυτό κάθε τράπεζα θα έχει ανά μήνα συγκεκριμένο ποσοτικό στόχο για να ανακτήσει στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρησιακά δάνεια.
Ταυτόχρονα η Τράπεζα της Ελλάδος θα αξιολογεί την ικανότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων να αντιμετωπίσουν την κάθε κατηγορία μη εξυπηρετούμενων δανείων και να «πιάσουν τους στόχους».
Ήδη όλο το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκε η καταγραφή όλων των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», που επικαλείται στελέχη της ΕΚΤ το ύψος των μη εξυπηρετούμενων «κόκκινων» δανείων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών φτάνουν το ποσό των 107 δισ. ευρώ.
Οι βασικότερες ρυθμίσεις που θα προτείνουν σύμφωνα με το «Έθνος» οι τράπεζες στους δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια είναι:
  • - Ανταλλαγή του ακινήτου που είναι υποθηκευμένο με άλλο ακίνητο μικρότερης αξίας.
  • - Σπάσιμο του δανείου σε δύο μέρη, όπου το ένα τμήμα θα εξυπηρετείται κανονικά και το υπόλοιπο θα «παγώνει» για διάστημα που θα συμφωνηθεί μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη.
  • - Επιμήκυνση της διάρκειας και πέραν του προσδόκιμου ορίου ζωής του δανειολήπτη με μεταφορά βαρών στους εγγυητές – κληρονόμους.
  • - Μεταφορά της κυριότητας του ακινήτου στην τράπεζα και ο δανειολήπτης θα μένει στο σπίτι του πληρώνοντας ενοίκιο, το οποίο θα καθορίζεται με βάση τις τιμές που ισχύουν σήμερα στην αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: