Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

«Πόλεμος» για τις τράπεζες - Οι απειλές Ντομπρόβσκις

«Πόλεμος» για τις τράπεζες - Οι απειλές ΝτομπρόβσκιςΜαίνεται ενόψει της δημοσιοποίησης των stress tests των ελληνικών τραπεζών
Η μετωπική σύγκρουση των «σκληρών» του Βορρά και της ΕΚΤ
Ο Ντομπρόβσκις ήρθε στην Αθήνα κραδαίνοντας την απειλή «κουρέματος» καταθέσεων...

Διαστάσεις μετωπικής σύγκρουσης μεταξύ των «σκληρών» του Βορρά και της ΕΚΤ, λαμβάνει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι Γερμανοί θέλουν να πάρουν τη ρεβάνς από το Ντράγκι για τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει πάρει τα τελευταία δύο χρόνια, αγνοώντας την αντίθεση του Βερολίνου.

«Πρώτα θα τελειώσει η αξιολόγηση και μετά θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», ήταν το μήνυμα που έδωσε στην ελληνική κυβέρνηση ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις, αφήνοντας... κάγκελο τους Έλληνες αξιωματούχους, που μάλλον περίμεναν μια πιο διπλωματική γλώσσα από τον Λετονό, ο οποίος στην πραγματικότητα ήρθε στην Αθήνα κραδαίνοντας την απειλή του «κουρέματος» των καταθέσεων.

Επί της ουσίας, πρόκειται για τη σκληρή γραμμή που εκφράζει η Γερμανία, πίσω από την οποία ευθυγραμμίζονται όλοι οι Βόρειοι, που θέλουν να σφίξουν ακόμα περισσότερο τα λουριά στην ελληνική κυβέρνηση. Άποψη τους ήταν και παραμένει ότι αν αποσυνδεθούν η αξιολόγηση και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τότε η Αθήνα θα τα... φορτώσει στον κόκορα και θα πάνε πίσω όλες οι μεγάλες- και επώδυνες- μεταρρυθμίσεις, που προβλέπει η συμφωνία.

Αντιθέτως, ο Μ. Ντράγκι, εκτιμά ότι δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος λόγω καθυστερήσεων στην αξιολόγηση, που είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού ότι θα υπάρξουν, πόσο μάλλον να τεθεί θέμα «κουρέματος» καταθέσεων, που σύμφωνα με την ΕΚΤ θα πλήξει καίρια την εμπιστοσύνη και τις όποιες προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Ο πόλεμος μαίνεται με φόντο τη δημοσιοποίηση το ερχόμενο Σάββατο, των αποτελεσμάτων των stress tests που διηνήργησε η ΕΚΤ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και οι πιο πονηροί βλέπουν ότι στις μάχες χαρακωμάτων θα πέσει και η «βόμβα» των κόκκινων δανείων, που αποτελεί ως τώρα μια από τις εστίες εμπλοκής στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς.

Γιώργος Παππούς

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: