Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Τα «γαλάζια κάστρα» που βγάζουν αρχηγό

Στα αστικά κέντρα, με τον μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων, αλλά και στα παραδοσιακά «γαλάζια κάστρα», όπου αναμένεται να υπάρξει αυξημένη συμμετοχή στις εκλογές, ρίχνουν τώρα το βάρος της προεκλογικής καμπάνιας τους οι υποψήφιοι για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, στοχεύοντας στην αύξηση της δυναμικής τους...
Οπως και στις εθνικές εκλογές, πολύ περισσότερο στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, λόγω της πολιτικής έδρας των υποψήφιων προέδρων, βαρόμετρο είναι το λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου κατοικεί σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, και ειδικότερα η Β’ Αθηνών, στην οποία πολιτεύονται Μεϊμαράκης, Μητσοτάκης και Γεωργιάδης, αλλά και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έδρα του Απόστολου Τζιτζικώστα.
Μεγάλο βάρος θα πέσει και στις Περιφέρειες της Κρήτης, λόγω καταγωγής Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη, αλλά και της Πελοποννήσου, όπου οι υποψήφιοι ετοιμάζονται να περιοδεύσουν τις επόμενες ημέρες, καθώς εκεί υπάρχουν τέσσερα παραδοσιακά «κάστρα» της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία σε κάθε εκλογική διαδικασία φέρνουν στο κόμμα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην επικράτεια. Η βάση από την οποία ξεκινούν και οι τέσσερις υποψήφιοι είναι η διεκδίκηση των 1.526.205 ψηφοφόρων που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, οι τέσσερις υποψήφιοι διεκδικούν τη στήριξη 77.360 «γαλάζιων» ψηφοφόρων στην Α’ Αθηνών, 244.471 ψηφοφόρων στη Β’ Αθηνών, 78.623 ψηφοφόρων στην Περιφέρεια Αττικής, 76.454 ψηφοφόρων στην Α’ Θεσσαλονίκης, 53.625 στη Β’ Θεσσαλονίκης και 31.000 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Παράλληλα, το βάρος των διεκδικητών θα πέσει υποχρεωτικά στους νομούς-«κάστρα», όπου η κεντροδεξιά παράταξη τερμάτισε πρώτη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, στον Εβρο οι υποψήφιοι θα απευθυνθούν σε 28.628 ψηφοφόρους, στη Δράμα σε 18.043, στις Σέρρες σε 39.323, στο Κιλκίς σε 17.772, στη Χαλκιδική σε 20.419, στην Καστοριά σε 10.743 και στην Πιερία σε 23.607. Από εκεί και πέρα στην Κεντρική και τη Νότια Ελλάδα η Νέα Δημοκρατία θα ρίξει το βάρος σε παραδοσιακά προπύργια, όπως στην Ευρυτανία, όπου θα απευθυνθεί σε 4.671 ψηφοφόρους, στη Λευκάδα σε 4.401, στη Χίο σε 9.178, στην Αργολίδα σε 17.747, στην Αρκαδία σε 19.409, στη Λακωνία σε 18.837 και στη Μεσσηνία σε 33.200.
ΕΠΙΡΡΟΗ
 Οι τέσσερις υποψήφιοι, στην προσπάθειά τους να αυξήσουν την επιρροή τους στις συγκεκριμένες μεγάλες περιφέρειες, επιστράτευσαν σειρά τοπικών στελεχών της Ν.Δ., προσπαθώντας πολλές φορές να μπουν και στα χωράφια των ανθυποψηφίων τους.
Στο λεκανοπέδιο της Αττικής η μεγάλη μάχη θα δοθεί στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, τη Β’ Αθηνών. Οι τρεις από τους τέσσερις υποψηφίους πολιτεύονται στη συγκεκριμένη περιφέρεια και, αν ως βαρόμετρο θεωρήσουμε το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του Ιανουαρίου (οι οποίες διεξήχθησαν με σταυρό, με αποτέλεσμα οι τρεις υποψήφιοι να αναμετρηθούν και προσωπικά), το προβάδισμα φαίνεται να έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρώην υπουργός ήταν πρώτος μεταξύ των τριών, με 91.782 σταυρούς, δεύτερος ήταν ο Αδωνις Γεωργιάδης, με 73.959 σταυρούς, και τρίτος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με 42.622 σταυρούς.
Στη Β’ Αθηνών την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν υπογράψει δύο πρόεδροι ΝΟΔΕ, ο Νίκος Αδαμόπουλος και ο Γιώργος Κώττης, αλλά και οι δήμαρχοι Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης, και Δάφνης-Υμηττού, Μιχάλης Σταυριανουδάκης. Τον Απόστολο Τζιτζικώστα στηρίζουν ο Γιάννης Βουγιούκας, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος και ο Δημήτρης Νταλταγιάννης. Μεταξύ των 50 υπογραφών του Β. Μεϊμαράκη από τη συγκεκριμένη περιφέρεια ξεχωρίζουν αυτές του αντιδημάρχου Καλλιθέας Ευ. Μπαρμπάκου, αλλά και του γενικού γραμματέα της ΚΕΔΕ, Γιάννη Μουράτογλου, ο οποίος θεωρείται ότι έχει μεγάλη επιρροή στον μηχανισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Μεγάλη μάχη θα δοθεί και στο Υπόλοιπο Αττικής με τους 463.971 εγγεγραμμένους, αλλά και με τους πολύ περισσοτέρους κατοίκους, καθώς εκεί κατοικούν και πολλοί ετεροδημότες. Ο Βαγγέλης
Μεϊμαράκης έχει τη δυναμική στήριξη της «καραμανλικής» περιφερειακής συμβούλου Φωτεινής Βρύνα, στενής συνεργάτιδας του Γιώργου Βλάχου. Για τον Απόστολο Τζιτζικώστα έχουν υπογράψει ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δυτικής Αττικής, Αθανάσιος Δρένης, και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η εκπρόσωπος του Λεκανοπεδίου, Σταματία Παπαναστασίου.
Στο υπόλοιπο λεκανοπέδιο ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, με ισχυρή επιρροή στον Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, αλλά και ο γενικός γραμματέας, Γιώργος Καρανίκας, στηρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον οποίο έχει υπογράψει και ο δήμαρχος Σαρωνικού, Γιώργος Σοφρώνης.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
 Το γεγονός ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι ξεκίνησαν τις περιοδείες τους από τη Βόρεια Ελλάδα μόνο τυχαίο δεν είναι. Παραδοσιακά, η Μακεδονία και, γενικώς, η Βόρεια Ελλάδα έδιναν δυναμική στη Νέα Δημοκρατία σε κάθε διαδικασία εθνικών εκλογών. Δεδομένης, μάλιστα, της εντοπιότητας του Απόστολου Τζιτζικώστα, όλοι οι υποψήφιοι έχουν ρίξει τεράστιο βάρος σε αυτούς τους νομούς, γνωρίζοντας ότι μεγάλο μέρος του παιχνιδιού θα παιχτεί εκεί.
Ο κ. Τζιτζικώστας φρόντισε να κάνει από νωρίς επίδειξη δύναμης, παρουσιάζοντας στις 50 υπογραφές του ισχυρά «χαρτιά» της τοπικής κοινωνίας. Μεταξύ αυτών, ο εκπρόσωπος της ΟΝΝΕΔ από την Α’ Θεσσαλονίκης Χρήστος Βρίκος, ο Γιάννης Γιάτσιος από τα Γρεβενά, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Πέλλας, Αθανάσιος Γιδάρης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Α’ Θεσσαλονίκης, Αν. Εμμανουηλίδης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Φλωρίνης, Θ. Θεοδώρου, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κιλκίς, Αν. Καζαντζίδης, ο εκπρόσωπος της ΟΝΝΕΔ Α’ Θεσσαλονίκης, Στ. Καλαποτλής, ο δήμαρχος Μενεμένης, Λ. Κυριζόγλου, και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Πιερίας, Ηλίας Τάπρας. Τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στηρίζουν ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βισαλτίας Σερρών, Παύλος Αραμπατζής, ο δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής Αντώνης Γραβάνης, ο δήμαρχος Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Καβάλας, Κ. Λεπίδας, η πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΤΕΕ, Κυριακή Σοϊλεμετζίδου, ο δημοτικός σύμβουλος Εδεσσας Δ. Ταπαζίδης και ο πρόεδρος των Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής-Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Παντελής Φιλιππίδης.
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη στηρίζουν ο δήμαρχος Καστοριάς, Ανέστης Αγγελής, ο αντιπεριφερειάρχης Θράκης, Χρήστος Μετιός, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Δημήτρης Μπακατσέλος, και οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ Κιλκίς, Γρεβενών και Κοζάνης, Τρ. Πέτρογλου, Αθ. Σταυρόπουλος και Ευλαμπία Πρωιού-Βαρτζή. Τέλος, τον Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τη Μακεδονία, στηρίζουν οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ Καβάλας, Σερρών, Δράμας και Χαλκιδικής.
Αγώνας για τους 530.000 της Κρήτης
Ενδιαφέρον θα έχει η μάχη της Κρήτης με τους 530.000 εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας. Στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές η Ντόρα Μπακογιάννη είχε σαρώσει στη Μεγαλόνησο, ωστόσο αυτή τη φορά υπάρχουν δύο υποψήφιοι, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έλκουν την καταγωγή τους από το νησί και θεωρείται σίγουρο πως θα έχουν αυξημένη δυναμική εκεί.
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη στηρίζει ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λασιθίου, Μιχάλης Σταυρακάκης, ενώ στις υπογραφές του Βαγγέλη Μεϊμαράκη υπάρχει και αυτή του πρώην διοικητή της ΥΠΕ Κρήτης, Γιώργου Λυρώνη.
Μεταξύ των άλλων προέδρων ΝΟΔΕ υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν υπογράψει ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ευβοίας, Απόστολος Βαρδακώστας, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χίου, Πρόδρομος Μανωλάκης, και η πρόεδρος της ΝΟΔΕ Καρδίτσας, Σοφία Τόλια.
Στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, στηρίζει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όπως και ο πρώην γ.γ. της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Σωτήρης Βόσδου. Τον νυν πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας στηρίζει η περιφερειακή σύμβουλος Ιωαννίνων, Παναγιώτα Μητροκώστα.
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη στηρίζουν με την υπογραφή τους ο γ.γ. του Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδας, Σπύρος Γεροντίτης, ο πρώην δήμαρχος Λαμίας, Γιώργος Κοτρωνιάς, και ο αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας, Κωνσταντίνος Μίχος.
Τον Απόστολο Τζιτζικώστα στηρίζει ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Λαρίσης, Γιώργος Ζιαράγκας, ενώ δυνατές είναι και οι υπογραφές του περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρου Καχριμάνη, και της προέδρου της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων, Μαρίας-Αλεξάνδρας Κεφαλά.
Τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζουν και ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, Ευστράτιος Κυτέλης, οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας, Αλκιβιάδης Λάμπρου, Αχαΐας, Ιωάννης Μάκκας, Ηλείας, Χήνος Γεώργιος, Τρικάλων, Νικόλαος Μουζακιάρης, Σάμου, Στεφανής Νικόλαος, και Αιτωλοακαρνανίας, Κωνσταντίνος Σύρρος, ο δήμαρχος Δομοκού, Δημήτρης Τζιαχρήστας, και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.
Τέλος, την υποψηφιότητα του Αδωνι Γεωργιάδη στηρίζει ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης.
«Οργώνουν» την Πελοπόννησο
Τις επόμενες ημέρες όλοι οι υποψήφιοι για την προεδρία της Ν.Δ. προγραμματίζουν να επισκεφθούν την Πελοπόννησο, καθώς από τους πέντε νομούς οι τέσσερις (Λακωνία, Μεσσηνία, Αργολίδα και Αρκαδία) αποτελούν παραδοσιακά «κάστρα» της «γαλάζιας» παράταξης και η συμμετοχή των Νεοδημοκρατών στην εσωκομματική διαδικασία αναμένεται αυξημένη.
Τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στηρίζουν ο Γιάννης Κουλιζάκος, υποψήφιος βουλευτής Λακωνίας, ο οποίος διατηρεί ισχυρά ερείσματα και στον Πειραιά, ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος (Αρκαδία), ο πρώην βουλευτής Γρηγόρης Αποστολάκος, ο Αδ. Γάκης, και η διοικήτρια του Νοσοκομείου Λακωνίας, Ευδοξία Παπαγεωργίου. Στις πελοποννησιακές υπογραφές του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεχωρίζει αυτή του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα.
Τον Αδωνι Γεωργιάδη στηρίζουν στην Πελοπόννησο ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αργολίδας, Γιώργος Μούκιος, ο δήμαρχος Τριφυλλίας, Π. Κατσίβελας, και ο αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς. Η έκπληξη, πάντως, ήρθε από τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος, αν και Μακεδών, παρουσίασε τρεις πολύ δυνατές υπογραφές από την Πελοπόννησο.
Η πρώτη ήταν του δημάρχου Αργους, Δημήτρη Καμπόσου, ο οποίος έχει τεράστια επιρροή στο δεξιό ακροατήριο της Πελοποννήσου, η δεύτερη του προέδρου της ΝΟΔΕ Λακωνίας, Κυριάκου Διαμαντάκου, και η τρίτη του Μίλτου Χρυσομάλλη από τη Μεσσηνία.
Του Γ. Λυκουρέντζου 
εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: