Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Ψηφίστηκε εν μέσω σφοδρής σύγκρουσης το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

Ψηφίστηκε εν μέσω σφοδρής σύγκρουσης το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕΣκληρή κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για τη διάταξη που «ξηλώνει» το ΕΣΡ και τη μητέρα της Ζωής Κωνσταντοπούλου
Αναγκάστηκε σε αναδιατύπωσή της ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μετά τις έντονες αντιδράσεις
Με πλειοψηφία 154 βουλευτών... υπερψηφίστηκαν τα περισσότερα άρθρα

Ψηφίστηκε λίγο πριν από τις 11 μ.μ. από τη Βουλή των Ελλήνων (επί της αρχής και επί των άρθων) το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, με τίτλο «Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης και άλλες διατάξεις».
Τα περισσότερα άρθρα ψηφίστηκαν με πλειοψηφία 154 βουλευτών (και συγκεκριμένα τα άρθρα 3, 4, 9, από 17 έως 40, το 43 και το 45). Τα άρθρα του νομοσχεδίου 2, 3, 4, 9, 11, 12, 13, 14, 16, 17, 18, 21 έως και 43 και 55 (35 εν συνόλω) ψηφίστηκαν κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, που αιτήθηκε η ΝΔ.
Με διευρυμένη πλειοψηφία -καθώς, πλην της κυβερνητικής πλειοψηφίας, υπερψήφισαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι- «πέρασαν» τα άρθρα 11, 12, 14 και 16.
Με τα άρθρα 11 και 12 ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν τη διαδικασία και τους όρους προκήρυξης των αδειών από το ΕΣΡ. Το άρθρο 14 αφορά στους όρους χορηγούμενων αδειών και το άρθρο 16 αφορά στη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας συνδεδεμένης με την ΕΡΤ.
Τα υπόλοιπα άρθρα, ψηφίστηκαν με 154 ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ (απουσίασε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης), ενώ στο άρθρο 21 προστέθηκαν και οι ψήφοι του Ποταμιού. Επίσης τα άρθρα 41 και 42 έλαβαν μία επιπλέον ψήφο από αυτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας (της Κατερίνας Μάρκου από το Ποτάμι).
Ειδικότερα, στην ονομαστική ψηφοφορία
  • Η ΝΔ ψήφισε «όχι σε όλα»
  • Η Χρυσή Αυγή ψήφισε «όχι σε όλα» και δήλωσε «παρών» στα άρθρα 4, 12, 13 και 16.
  • Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ψήφισε «όχι σε όλα» εκτός από τα άρθρα 11,12,14 και 16, τα οποία υπερψήφισε.
  • Το ΚΚΕ, ψήφισε «όχι σε όλα» και δήλωσε «παρών» στα άρθρα 16, 18, 21, 41, 42, 43
  • Το Ποτάμι, ψήφισε «όχι σε όλα» εκτός από τα άρθρα 11,12,14,16 και 21, τα οποία υπερψήφισε. Η βουλευτής Κατερίνα Μάρκου ψήφισε επίσης τα άρθρα 41 και 42.
  • Η Ένωση Κεντρώων, ψήφισε «όχι σε όλα» εκτός από τα άρθρα 2, 11 και 13.
Ψηφίστηκε η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για την πρόσληψη αναπληρωτών
Επίσης, υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα (πλην της Ένωσης Κεντρώων, που δήλωσε «παρών») η τροπολογία του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την πρόσληψη 1000 έως και 2000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, πλέον των 19.500 προσλήψεων που ήδη δρομολογήθηκαν για την κάλυψη των κενών στα σχολεία.
Ωστόσο, μέχρι να φτάσουμε στην ψηφοφορία υπήρξε πλούσιο παρασκήνιο, φωνές, απίστευτες καταγγελίες και αρκετοί καβγάδες. 
Αφορμή αποτέλεσε η «νομοτεχνική βελτίωση» της τελευταίας στιγμής, που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο, από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά που ουσιαστικά «ξήλωνε» τα μέλη του ΕΣΡ, αλλά και όλων των ανεξάρτητων Αρχών. Ως προς αυτό, ο υπουργός Εργασίας -συνταγματολόγος- Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι έχουν βάση οι ανησυχίες της αντιπολίτευσης, ωστόσο ο κ. Παππάς αρνήθηκε να την αποσύρει και παρουσίασε λίγο αργότερα μια βελτιωμένη έκδοση της διάταξης.
Ετσι, προχώρησε σε αναδιατύπωση της διάταξης του άρθρου 55, παράγραφος 10 που αφορά το ΕΣΡ, αποσαφηνίζοντας ότι θα αντικατασταθούν μόνο τα μέλη των οποίων η θητεία έχει λήξει, ενώ ο Γιώργος Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε ότι αν δεν υπάρχει απαρτία η ανεξάρτητη Αρχή δεν θα μπορεί να λειτουργεί.
Είχαν προηγηθεί έντονες διαφωνίες από την αντιπολίτευση επί της αρχικής διατύπωσης, η οποία προέβλεπε την αντικατάσταση των μελών του ΕΣΡ των οποίων έχει λήξει η θητεία, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει και ο αριθμός των μελών του ΕΣΡ.
Τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, όσο και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησαν την απόσυρσή της σε περίπτωση που δεν τροποποιηθεί, καθώς, όπως υποστήριξαν, έτσι όπως είναι διατυπωμένη εισάγει την πρόβλεψη για πρόωρη λήξη της θητείας των εκ του Συντάγματος μελών της ανεξάρτητης Αρχής.
«Καμία τέτοια πρόθεση δεν υπήρχε από την πλευρά της κυβέρνησης. Πρόθεσή μας ήταν να θωρακίσει θεσμικά τη διαδικασία της διεξαγωγής του διαγωνισμού για τις αδειοδοτήσεις», διαβεβαίωσε ο Νίκος Παπάς.
Να σημειωθεί ότι η αρχική τροποποίηση που κατατέθηκε έδινε το δικαίωμα στην κυβέρνηση να αλλάζει όποιο μέλος ανεξάρτητης Αρχής ήθελε, ανεξαρτήτως του χρόνου διορισμού του. Με τη δεύτερη τροποποίηση η «εκκαθάριση» περιορίζεται μόνο σε εκείνα τα μέλη των οποίων οι θητείες έχουν παραταθεί λόγω αδυναμίας της Διάσκεψης των Προέδρων να εκλέξει αντικαταστάτες τους.
Ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, σχολιάζοντας τη διάταξη, είπε ότι «ρίξατε μια βόμβα! Η ρύθμιση αποτελεί κήρυξη πολέμου με τις ανεξάρτητες Αρχές και με εμάς που έχουμε θέση αρχής για συγκλίσεις. Εχουν προβλήματα οι ανεξάρτητες Αρχές, αλλά δεν τις καταργούμε για θεραπεία. Με τη ρύθμισή σας αντικαθίστανται και όσοι νόμιμα υπηρετούν. Κηρύσσετε πόλεμο στις ανεξάρτητες Αρχές και με εμάς. Γιατί το κάνετε αυτό;». Μάλιστα, προειδοποίησε ότι η ενέργεια της κυβέρνησης ναρκοθετεί τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες στη Διάσκεψη των Προέδρων.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι «πρόκειται για μείζονα θεσμική παρέμβαση που προσβάλλει το κράτος δικαίου και είναι καθεστωτικού χαρακτήρα. Η θητεία των μελών των ανεξάρτητων Αρχών δεν μπορεί να συντμηθεί νομοθετικά - μπορεί μόνο να επεκταθεί. Πώς θα εφαρμόσετε τον νόμο σας χωρίς ΕΣΡ; Σε δύο μήνες, λέει η τροπολογία, θα επιλεγούν τα νέα μέλη, αν επιλεγούν και αν υπάρξουν 4/5. Θα πορευόμαστε χωρίς καμία εποπτεία. Όλα σε εκκρεμότητα και υπό εκβιασμό. Η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει νέο καθεστώς στους θεσμούς». 
Ο Χάρης Θεοχάρης από το Ποτάμι εξήγησε ότι δεν μπορεί να «ξηλώνεται» όλο το ΔΣ επειδή απλά έληξε η θητεία ενός μόνο μέλους.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζήτησε να αποσυρθεί η διάταξη και να επανέλθει η κυβέρνηση στη Διάσκεψη των Προέδρων με προτάσεις που θα επιτυγχάνουν τις απαραίτητες συνταγματικές πλειοψηφίες, ενώ σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε ότι οι συνθέσεις των ανεξάρτητων Αρχών είναι προβληματικές με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων, με αποτέλεσμα να αμφισβητούνται πολλές από τις αποφάσεις που έχουν εκδώσει.

Aπίστευτες καταγγελίες Καμμένου για Γιαννακόπουλο

Μιλώντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο των τηλεοπτικών αδειών, ο υπουργός Αμυνας επιτέθιηκε στον Δ. Γιαννακόπουλο. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο Δ. Γιαννακόπουλος στις αρχές Σεπτεμβρίου, προεκλογικά δηλαδή, έγραφε στα σάιτ των οποίων είναι ιδιοκτήτης επαινετικά σχόλια για τον ίδιο και για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Μάλιστα, λίγο μετά τις εκλογές, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Καμμένος, ο Δ. Γιαννακόπουλος άρχισε να του στέλνει και συγχαρητήρια sms με ευχές για καλή τετραετία, ενώ με κάποια άλλα sms, τόσο στο κινητό τηλέφωνο του κ. Καμμένου όσο και σε αυτό της γυναίκας του, ο κ. Γιαννακόπουλος ζητούσε να μην μπει ο Σταύρος Κοντονής στην κυβέρνηση και να τοποθετηθούν φιλικά προσκείμενοι άνθρωποί του στο υπουργείο Υγείας.
Στη συνέχεια, όπως υποστήριξε ο κ. Καμμένος, προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, και αφότου είχε σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, ο Δ. Γιαννακόπουλος τού έστειλε εκ νέου sms, σε διαφορετικό ύφος αυτή τη φορά, στο οποίο έγραφε ότι «αν δεν σας γκρεμίσω μέχρι τα Χριστούγεννα, να μη με λένε Γιαννακόπουλο»!
«Θα πρέπει να μάθουν αυτοί οι κύριοι», είπε ο Π. Καμμένος, «ότι πέρασαν οι εποχές που ο μπαμπάς τους έπαιρνε τηλέφωνο στο αστυνομικό τμήμα όταν τους έπιαναν με τις κόκες στην τσέπη στα πάρτι της Μυκόνου». 
Και συνέχισε αναφερόμενος ευθέως στον Δ. Γιαννακόπουλο: «Αυτός ο άνθρωπος διεκδικεί άδεια για τηλεοπτικό σταθμό. Αλλά να ξέρει ότι το νταβατζιλίκι δεν θα περάσει από αυτή τη Βουλή».
Μάλιστα, ο υπουργός Αμυνας πρότεινε στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να μπει διάταξη στο νομοσχέδιο με την οποία θα αποκλείονται από τη διαδικασία του διαγωνισμού όσοι διώκονται για συκοφαντική δυσφήμηση και εκβίαση. 
Διαβάστε παρακάτω το εν λόγω απόσπασμα από την ομιλία του Πάνου Καμμένου στη Βουλή:
Προχωράω παρακάτω, κλείνοντας με αυτό. Ζητώ συγγνώμη, κύριε Πρόεδρε. Τετελεσμένο αδίκημα κακουργηματικής εκβίασης. Ο κ. Παύλος Γιαννακόπουλος είναι ένας επιχειρηματίας έντιμος, από τους καλύτερους φαρμακοβιομήχανους της χώρας. Δεν μπορεί κανείς να του προσάψει τίποτα - με προσφορά στην Ελλάδα. Ο γιος του αποφάσισε να γίνει καναλάρχης. Αρχισε λοιπόν με το blog newsbomb. Τι γράφει το newsbomb, λοιπόν; 16 Σεπτεμβρίου: «Γι’ αυτό πρέπει να μπουν ξανά στη Βουλή Καμμένος και ΑΝΕΛ». Ύμνους!
Παρακάτω, στις 20/9/2015: «Θρίαμβος Τσίπρα-Καμμένου. Το Βατερλό των δημοσκόπων». Στις 17 Σεπτεμβρίου: «Καμμένος: Έχουμε πρώτο το καραβάκι που λέγεται Ελλάδα». Παρακάτω, με διθυραμβικά δημοσιεύματα: «Καμμένος: Να μάθει ο λαός ποιοι πολιτικοί είναι πίσω από τη Λίστα Λαγκάρντ», γιατί πρέπει να είναι στη Βουλή κ.λπ. κ.λπ. Τα καταθέτω στη Βουλή.
Τι ήθελε ο κ. Γιαννακόπουλος; Ο κ. Γιαννακόπουλος ήθελε από εμένα, ως κυβερνητικό εταίρο και Πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στέλνοντας SMS  στο τηλέφωνο το δικό μου και της γυναίκας μου, να απαιτήσει αυτά που είχε να απαιτήσει. Πρώτη απαίτηση: «Καλημέρα. Θα μπει ο Γιώργος, υποψήφιός μας, στο Υγείας ως εξωκοινοβουλευτικός; Παρακαλώ, πρόσεξε μην μας ξαναβάλουν πουθενά τον Κοντονή»!
Δεύτερο SMS, 14.51 μετά μεσημβρίας, 21 Σεπτεμβρίου: «Συγχαρητήρια. Ελπίζω αυτή τη φορά να κλείσετε ολόκληρη τετραετία και χωρίς εμπόδια να μπορέσετε να διορθώσετε τα αίσχη των προηγούμενων σαράντα ετών. Καλή δύναμη. Το NewsBomb βγάζει κυβέρνηση».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Κύριε Πρόεδρε, αν έχετε την καλοσύνη, ολοκληρώστε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Είναι σοβαρό το θέμα. Τελειώνω αμέσως.
Στις 21 του μηνός άλλο SMS: «Καλημέρα. Θα μπει ο Γιώργος πάλι ως εξωκοινοβουλευτικός;» Και λέει πάλι το ίδιο: «να μην μπει ο Κοντονής». Και προχωράει, 24 Σεπτεμβρίου: «Ο Κοντονής όχι μόνο δεν έκανε τίποτα, αλλά ούτε ραντεβού δεν δέχεται να κάνει». Και 24 Σεπτεμβρίου, 20.57΄ μετά μεσημβρίας, στέλνει το εξής SMS: «Εάν δεν σας γκρεμίσω μέχρι τα Χριστούγεννα, να μην με λένε Γιαννακόπουλο».
Το ίδιο σάιτ, το οποίο μας εξυμνούσε, λοιπόν, από τις 24 του μηνός γράφει: «Η ιστορία γράφτηκε από λακέδες», με φωτογραφία δική μου και του Πρωθυπουργού. «Βόμβα Ζωής κατά Καμμένου: Δεν μου έδωσε τα στοιχεία για το εξοπλιστικά», «Ακατάλληλος και επικίνδυνος», «Το σπίτι της πεθεράς μου», «Ο Καμμένος με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος χλεύασαν την Επιτροπή Αλήθειας για το χρέος», «Αποκάλυψη: Γιατί ο Μεϊμαράκης έλεγε τον Καμμένο καταδικασμένο», μια απόφαση ελβετικού δικαστηρίου με την οποία έχω δικαιωθεί γιατί ήταν ερήμην, «Πλειστηριασμοί σπιτιών: Εν ψυχρώ αριστερή εκτέλεση από τον Τσίπρα και τον κόκκινο Πάνο», «Μαύρη μέρα για την ελληνική δημοσιογραφία-Υπουργός απείλησε το newsbomb»
Αυτός ο κύριος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, διεκδικεί να πάρει κανάλι, για να κάνει τι; Για να πάρει 223 εκατομμύρια δάνειο, κόβοντας τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως έγινε μέχρι σήμερα, και να απειλεί την πολιτική ζωή του τόπου; Όχι, λοιπόν!
Θα πρέπει να μάθουν αυτοί οι κύριοι ότι οι εποχές τελείωσαν που ο μπαμπάς τους έπαιρνε το αστυνομικό τμήμα για να τους αφήσουν ελεύθερους, όταν τους έπιαναν με τις κόκες στην τσέπη στα πάρτι της Μυκόνου.
Θα πρέπει να καταλάβουν ότι το νταβατζιλίκι δεν περνά από τη Βουλή των Ελλήνων! Τελείωσε το νταβατζηλίκι! Πέφτει κάτω είτε ήταν μέχρι τώρα νταβατζήδες με παρελθόν είτε είναι νταβατζήδες που θέλουν να πάρουν στα χέρια τους τον τόπο!
Κύριε Υπουργέ, οφείλετε να βάλετε, αν θέλετε, μία διάταξη ακόμα. Να πείτε, δηλαδή, ότι άτομα που θέλουν να εμπλακούν στη μετοχική σύνθεση, δεν μπορεί να είναι καταδικασμένοι ή να διώκονται για αδικήματα όπως αυτό της συκοφαντικής δυσφήμισης και της εκβίασης.

Πηγή:  | iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: