Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Η Δεξιά σάρωσε στην Πολωνία - Η Beata Szydlo νέα πρωθυπουργός, η «χωριατοπούλα με τις γαλότσες» [εικόνες]

Η Δεξιά σάρωσε στην Πολωνία -Η Beata Szydlo νέα πρωθυπουργός, η «χωριατοπούλα με τις γαλότσες» [εικόνες]

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

Το κόμμα Δίκαιο και Δικαιοσύνη (PiS) κέρδισε την Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές της Πολωνίας. 

Το PiS, το οποίο διευθύνει με σιδερένιο χέρι ο Γιαροσλάβ Καζίνσκι μπορεί να κυβερνήσει μόνο του αφού κέρδισε 38% των ψήφων και...
αυτό του δίνει 238 έδρες στη βουλή, σε ποσοστό 460.
Ο πρόεδρος του κόμματος επέλεξε την διακριτική Beata Szydlo ως επικεφαλής της μάχης και θα είναι η επόμενη ισχυρή κυρία της Πολωνίας.
Οταν οι οπαδοί του κόμματος έμαθαν το εκλογικό αποτέλεσμα, φώναζαν: «Γιαροσλάβ, Γιαροσλάβ». Και ο πρόεδρος του κόμματος Γιαροσλάβ Καζίνσκι πήρε επί μακρόν το λόγο. Οταν ήρθε η σειρά της Beata Szydlo να μιλήσει, και εκείνη συνεχάρη τον «Γιαροσλάβ» για τη νίκη του.


Ο Γιαροσλάβ Καζίνσκι είναι αυτός που επέλεξε την  Beata Szydlo γι'αυτή τη μάχη. Είχε το ιδανικό προφίλ για να αντιμετωπίσει την πρωθυπουργό Ewa Kopacz η οποία χρωστούσε την θέση της στον Ντόναλντ Τουσκ που έγινε πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου. Η Beata Szydlo χρησιμοποίησε την ίδια μέθοδο που είχε εφαρμόσει και στις προεδρικές: περπάτησε την Πολωνία από άκρη σε άκρη ακούγοντας τους παραπονεμένους από την οικονομική κρίση, παρουσίασε ένα μετριοπαθές προφίλ για όσους δεν ήθελαν να ψηφίσουν τον ακραίο εθνικιστή Καζίνσκι και καθησύχασε το εκλογικό σώμα.

Τίποτα δεν προμήνυε ότι αυτή η άγνωστη σχετικά γυναίκα θα βρισκόταν στην κορυφή της πολιτικής σκηνής της Πολωνίας. Η Beata Szydlo γεννήθηκε το 1963 στη νότια Πολωνία, πολύ κοντά στο Αουσβιτς, σε μια οικογένεια ανθρωκωρύχων. Σπούδασε εθνογραφία στο πανεπιστήμιο της Κρακοβίας και εργάστηκε στο Μουσείο Ιστορίας της πόλης. Δουλειά της ήταν να ασχολείται με τη χριστουγεννιάτικη φάτνη.
Οι γείτονές της μιλούν για μια «απλή γυναίκα» που φοράει γαλότσες όταν φτιάχνει τον κήπο της, πολύ προσιτή στους ανθρώπους. Εχει κοντά μαλλιά, γαλάζια μάτια, λίγο χοντρούλα και πιστή στις παραδόσεις του χωριού της. Μένει σε ένα σπίτι κοντά στους γονείς της, όπως θέλει η παράδοση στην επαρχία της Πολωνίας. Η μητέρα της ήταν κοινωνική λειτουργός.

Η Beata Szydlo ξεκίνησε την καριέρα της ως περιφερειακή σύμβουλος και σε ηλικία 35 ετών εξελέγη δήμαρχος της γενέθλιας πόλης της, της Brzeszcze. Εμεινε δήμαρχος ως το 2005 και τότε εξελέγη βουλευτής. Εμεινε πάντα στη σκιά, μακριά από τα πολιτικά μαγειρέματα και τις κάμερες.
Η κατάσταση άλλαξε όταν ο ένας δίδυμος Καζίνσκι, ο πρόεδρος Λεχ Καζίνσκι, σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στο Σμόλενσκ της Ρωσίας, το 2010, μαζί με 95 άλλες προσωπικότητες της Πολωνίας, μεταξύ των οποίων και δύο ισχυρές γυναίκες του κόμματος PiS. Ο Γιάροσλαβ Καζίνσκι προτείνει τότε στην  Beata Szydlo την αντιπροεδρεία του κόμματος. Τη δέχεται αλλά εξακολουθεί να παραμένει στη σκιά, μακριά από τις τηλεοράσεις, δουλεύει σκληρά για να κρατήσει τη θέση της στο κόμμα και την ισχύ της στη γενέθλια πόλη της.

Τοποθετήθηκε στην οικονομική επιτροπή της Βουλής της Πολωνίας και υπήρξε μια σεβαστή πολιτικός από τους αντιπάλους της γιατί ανήκει στους μετριοπαθείς του PiS. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος  Γιάροσλαβ Καζίνσκι και ο πρόεδρος της χώρας Ντούντα έκαναν ρατσιστικές επιθέσεις στους πρόσφυγες ή αναμασούσαν τις θεωρίες συνωμοσίας για την πτώση του αεροσκάφους στο Σμόλενσκ, η ίδια κράτησε μετριοπαθή στάση.
Είναι ωστόσο αρκετά υποταγμένη στον Καζίνσκι. Ενα διαφημιστικό σποτάκι της αντιπολίτευσης την κορόιδευε προεκλογικά και την έδειχνε να επαναλαμβάνει μηχανικά, χωρίς σταματημό: «Ο πρόεδρος έχει πάντα δίκιο».


Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: