Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

WSJ: «Πυρ και μανία» το ΔΝΤ με την ελληνική πρόταση – Τι είπε η Λαγκάρντ στη Σύνοδο Κορυφής

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΣΟΪΜΠΛΕ

Υπερβολική αύξηση φόρων βλέπει το ΔΝΤ στην πρόταση της Αθήνας για συμφωνία, κάτι που δεν ικανοποιεί το Ταμείο, καθώς, παραμένει προσανατολισμένο σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Η Wall Street Journal αποκαλύπτει τι είπε και τι ζήτησε η Κριστίν Λαγκάρντ από τους ηγέτες της ΕΕ στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Η γενική διευθύντρια του Ταμείου ξεκαθάρισε πως... δεν είναι ικανοποιημένη με σημεία-κλειδιά της ελληνικής πρότασης, καθώς, το σχέδιο για τη μείωση ελλειμμάτων στο ασφαλιστικό και τον προϋπολογισμό βασίζεται κυρίως στην αύξηση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Το ΔΝΤ, από την πλευρά, του ήθελε μεγαλύτερες περικοπές στις δαπάνες, ενώ υποστηρίζει ότι η ελληνική οικονομία είναι ήδη υπερφολογημένη και οι νέες αυξήσεις φόρων θα πλήξουν την ανάπτυξη, δυσκολεύοντας την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.

Εκπρόσωποι του ΔΝΤ, είπαν σε Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα σχέδια της Ελλάδας για την μεταρρύθμιση της οικονομίας, ενώ, εγείρει ακόμη και «θέμα εμπιστοσύνης» για την ελληνική διοίκηση.

Σύμφωνα με την WSJ και η Γερμανία ξεκαθάρισε κατά τη Σύνοδο Κορυφής πως θέλει και το ΔΝΤ να ικανοποιηθεί από το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα. Αξιωματούχοι από το Βερολίνο, μάλιστα, ενοχλήθηκαν από το πόσο γρήγορα η Κομισιόν καλωσόρισε τις ελληνικές προτάσεις και προειδοποίησαν ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά.
Τόνισαν επίσης ότι δεν θα συμφωνήσουν σε εκταμίευση των δόσεων για την Ελλάδα αν το ΔΝΤ δεν εγκρίνει το πακέτο της Αθήνας και δεν δεχτεί να συνεχίσει την χρηματοδότηση της χώρας.

Καθυστέρησε τις τεχνικές συζητήσεις

Το πρακτορείο MNI, μάλιστα, πάει ένα βήμα παραπέρα σημειώνοντας ότι στις Βρυξέλλες επικρατεί εκνευρισμός στο ΔΝΤ, καθώς, επέλεξε στις τεχνικές συζητήσεις να στείλει χαμηλόβαθμο αξιωματούχο, ο οποίος δεν είχε εντολή να πάρει σημαντικές αποφάσεις.

Παράλληλα, σημειώνει ότι ενστάσεις για τη συμφωνία υπάρχουν και από την πλευρά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες αν η Ελλάδα προχωρούσε σε αύξηση του ΦΠΑ στη εστίαση στο 23% από το 13% θα ήταν βέβαιο ότι θα μπορούσε να καλύψει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ φέτος.

Αν και η Κομισιόν πιστεύει ότι η τελ
ευταία ελληνική πρόταση καλύπτει πλήρως τους όρους του προγράμματος το ΔΝΤ εγείρει ακόμα θέμα «εμπιστοσύνης» με την ελληνική διοίκηση.


Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: