Αν η κυβέρνηση επιλέξει τη ρήξη θα πρέπει να πάει σε εκλογές. Αν στις εκλογές υποστηρίξει την έξοδο από το ευρώ με διλήμματα σαν τα παραπάνω, τις τράπεζες κλειστές και την καταβολή μισθών και συντάξεων σε αμφιβολία, είναι δύσκολο να τις κερδίσει.
Αν επιλέξει τη ρήξη και πάει σε εκλογές υποστηρίζοντας την παραμονή στο ευρώ είναι παράδοξο.

Αν πάει σε συμφωνία και επιδιώξει εκλογές, θα χρεωθεί την αποτυχία της διαπραγμάτευσης. Αν υπογράψει τη συμφωνία μέχρι το Φθινόπωρο τα έσοδα του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων θα την έχουν "προδώσει".

Η μόνη διέξοδος για την κυβέρνηση Τσίπρα που υπήρξε ήταν να είχε δεχτεί στις 26 Γενάρη να κλείσει τη συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης και να είχε προχωρήσει σε ευρείες μεταρρυθμίσεις φιλελευθεροποίησης της οικονομίας και του δημοσίου, με αντίβαρα κοινωνικής αλληλεγγύης για τους αδύνατους. Η διέξοδος δηλ. όπως γράφαμε στις αρχές της διακυβέρνησης ήταν να αποδειχτεί Λούλα αντί Μαδούρο χωρίς πετρέλαιο.

Αυτό όμως με το έμψυχο υλικό αυτής της κυβέρνησης και τα συμφέροντα που την έφεραν στην εξουσία φαίνεται πως ήταν αδύνατο. 
Μοιραία για άλλη μια φορά η ελληνική αριστερά αυτοκτόνησε πολιτικά λόγω ανεπάρκειας και αγκυλώσεων. Τα επόμενα 50 χρόνια θα διαβάσουμε πάλι εκατοντάδες βιβλία για την μεγάλη "έφοδο στον ουρανό" και τις δυνάμεις που τη στραγγάλισαν... Ήτοι, τα μαρτυρολογικά καταφύγια μιας ηττημένης και στείρας ιδεολογίας. 

Κώστας Στούπας

kostas.stoupas@capital.gr