Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: Μοντέλο Αποτυχίας

Η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κέρδισε τις εκλογές στη βάση δημαγωγικών υποσχέσεων που αδυνατεί να υλοποιήσει.

Οι οικονομικές συνέπειες της πολιτικής της είναι πλέον ορατές από όλους, ενώ η οικονομική πορεία της Χώρας τείνει να μετατραπεί σε πρόβλημα γεωπολιτικού προσανατολισμού. 
Η διάσταση προεκλογικών δεσμεύσεων και...
μετεκλογικών πράξεων, καθώς και η ασάφεια και η αδιαφάνεια στον τρόπο λήψης των αποφάσεων της Συγκυβέρνησης, συνιστούν έλλειμμα λογοδοσίας των πολιτικών κομμάτων προς τους πολίτες και οδηγούν σε έλλειμμα εμπιστοσύνης στο ίδιο το πολιτικό σύστημα.
Μία κυβέρνηση συνασπισμού στην οποία οι κυβερνητικοί εταίροι απέχουν τόσο πολύ στην τοποθέτησή τους στην πολιτική κλίμακα Αριστερά – Δεξιά, αδυνατεί να παράξει ουσιώδες και αποτελεσματικό νομοθετικό έργο. 
Η τεράστια ιδεολογική απόστασή τους σε βασικά ζητήματα πολιτικής ταυτότητας αναπόφευκτα προκαλεί αδυναμία συγκερασμού θέσεων στα περισσότερα θέματα ασκούμενης πολιτικής. 
Για παράδειγμα, πώς θα μπορούσε να συμβιβαστεί η προεκλογική θέση των ΑΝΕΛ για ταυτοποίηση και επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών, με την πολιτική γενικού προσκλητηρίου προς τους μετανάστες εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ; 
Η απάντηση είναι ότι πολιτικά δεν συμβιβάζεται εκτός και αν αποκλειστική έννοια των δύο κομμάτων είναι η κατοχή των κυβερνητικών θέσεων και η νομή της εξουσίας.

Η ετερόκλητη αυτή πολιτική συμμαχία φέρνει την Χώρα μπροστά σε ένα διπλό αδιέξοδο: είτε της πολιτικής παραλυσίας, είτε της πολιτικής όξυνσης
Στην πρώτη περίπτωση, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εγκλωβισμένοι στις διαφορές τους θα προτιμήσουν την αποφυγή ανάληψης των ουσιαστικών πολιτικών πρωτοβουλιών που χρειάζονται η Κοινωνία και η Οικονομία στο σύνολο της πολιτικής ατζέντας, προκειμένου να προλάβουν ενδοκυβερνητική κρίση. Στην δεύτερη περίπτωση, έχοντας ως αποκλειστική επιδίωξή τους την διατήρηση των κυβερνητικών προνομίων τους, θα επιλέξουν την όξυνση του πολιτικού κλίματος ελπίζοντας ότι έτσι θα συσπειρώσουν την κομματική τους βάση.

Όποια πορεία όμως και αν επιλέξουν οδηγούν την Κοινωνία, τους Πολίτες, τους εαυτούς μας σε συνθήκες ασφυξίας. 
Η Χώρα έχει ανάγκη από μία Κυβέρνηση Συνεπή Πολιτικά και Ικανή Διαπραγματευτικά να εγγυηθεί την Ισότιμη Θέση της στην Ευρώπη.
* Ο Σταμάτης Πουλής είναι Οικονομολόγος Υγείας Msc,
Μέλος Τομέα Υγείας Νέας Δημοκρατίας
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: