Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ή ΕΛΙΓΜΟΣ ; Οι δανειστές αποσύρουν άρον-άρον την πρότασή τους – Φέρνουν PLAN B στο EUROGROUP

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις από τις Βρυξέλλες, μετά την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε δημοψήφισμα καθώς οι δανειστές προσανατολίζονται να πάρουν πίσω την πρότασή τους.

Ειδικότερα, ανώτατος αξιωματούχος της Ε.Ε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων... 
Όπως σημειώνει το πρακτορείο επικαλούμενο αξιωματούχους της ΕΕ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν στο Eurogroup του Σαββάτου εναλλακτικές για περισσότερη βοήθεια διάσωσης προς την Ελλάδα περιλαμβανομένου και την επιβολή capital controls.
«Οι Έλληνες θα ψηφίσουν επί μιας συμφωνίας που δεν είναι πια πάνω στο τραπέζι», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος για να προσθέσει: «Είναι ώρα για το Plan B».

Άλλοι δύο αξιωματούχοι τόνισαν ότι η πρώτη αντίδραση στο δημοψήφισμα θα είναι τα capital controls.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Dow Jones Newswires το δημοψήφισμα στην Ελλάδα ουσιαστικά σημαίνει πως το πρόγραμμα για την Ελλάδα λήγει την Τρίτη.

Επικαλείται αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο οποίος αναφέρει πως στο Eurogroup του Σαββάτου θα συζητηθούν εναλλακτικές για μεγαλύτερη βοήθεια διάσωσης στην Ελλάδα μεταξύ των οποίων και η επιβολή capital controls.

Mάλιστα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δίνει και μία άλλη διάσταση στο θέμα λέγοντας πως οι Έλληνες θα ψηφίσουν για μία συμφωνία που δεν είναι πάνω στο τραπέζι.

WSJ: «Επί τάπητος οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στο Eurogroup του Σαββάτου»

Το ίδιο αναφέρει και σε δημοσίευμά της η WallStreetJournal. Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και ένα plan Β για την Ελλάδα αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στο Eurogroup του Σαββάτου, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους. Μάλιστα όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα δεν είναι σαφές αν οι τράπεζες θα καταφέρουν να μείνουν ανοικτές μέχρι την Κυριακή που θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα ή εάν η χώρα θα αναγκαστεί να επιβάλει κεφαλαιακούς ελέγχους.

«Αν το ΔΣ της ΕΚΤ περιορίσει τη βοήθεια προς τις τράπεζες, η Αθήνα ίσως αναγκαστεί να περάσει νομοθεσία για τον περιορισμό των αναλήψεων και άλλων χρηματοοικονομικών συναλλαγών ή ακόμα και να έρθει αντιμέτωπη με το κλείσιμο των τραπεζών.

Σε κάθε περίπτωση, η παραπαίουσα οικονομία της Ελλάδας μπορεί να οδηγηθεί σε μεγαλύτερη ύφεση», γράφει το δημοσίευμα. Η WSJ τονίζει ότι άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, όπως η γερμανική υποστηρίζουν ότι το οφείλουν στους δικούς τους ψηφοφόρους να διατηρήσουν τις θέσεις τους στο πρόγραμμα διάσωσης που έχει συμφωνηθεί με την Ελλάδα: Τα δάνεια θα έρχονται σε αντάλλαγμα αυστηρών οικονομικών μέτρων.

Παράλληλα ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες ανέφεραν πως θα είναι δύσκολο να πειστούν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης να παρατείνουν το πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα πέραν της 30ης Ιουνίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις συζητήσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά προτίμησε να μετατοπίσει τις ευθύνες στο λαό.

Διαβάστε περισσότερα:

ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΤΙΤΑΝΙΚΟ: Διαβάστε πώς υποδέχθηκαν τα ξένα ΜΜΕ την απόφαση για δημοψήφισμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: