Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Αλέξη σε ευχαριστούμε...

Με τη συμφωνία που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση προχθές στις Βρυξέλλες ο κ. Τσίπρας επέλεξε τη συντριβή ως μνημονιακός πρωθυπουργός περί τα μέσα Φθινοπώρου παρά την ένταση μέσω της ρήξης και τη διατήρησης της ηγεσίας της εν αποδρομή διατελούσης "φούσκας" του αντιμνημονιακού μετώπου.

Το e-mail Χαρδούβελη προέβλεπε μέτρα 1 δισ. ευρώ που θα επιτύγχαναν πρωτογενές πλεόνασμα περί το 3% του ΑΕΠ, αύξηση του ΑΕΠ περί το 1,5% και τέλος της σκληρής μνημονιακής εποπτείας...

Αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι πρόωρες εκλογές, το πιθανότερο είναι πως η Ελλάδα θα είχε βγει φέτος 1-2 φορές στις αγορές και το χρηματιστήριο θα ήταν πάνω από τις 2.000 μονάδες.

Δεν θα ήταν Ιρλανδία, αλλά θα απείχε πολύ από την κατάσταση που είναι σήμερα και τη χειρότερη που θα βρεθεί σε λίγους μήνες.

Τώρα με μέτρα φέτος περί τα 3 δισ. ευρώ στοχεύουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 1% που μάλλον δεν θα πετύχουμε, ανάπτυξη που βέβαια δεν θα πετύχουμε, εκτίναξη της ανεργίας και χάος στις τράπεζες.

Μετά πέντε δύσκολα χρόνια ύφεσης η νέα υφεσιακή βουτιά που θα ακολουθήσει θα έχει σαν αποτέλεσμα η παρένθεση Τσίπρα (μετά τις παρενθέσεις ΓΑΠ, Παπαδήμου, Σαμαρά) να αποτελέσει τη χαριστική βολή για την οικονομία.

Μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ σε διάστημα 18 μηνών υπολογίζεται πως θα έχουν συνέπεια τη μείωση του ΑΕΠ έως περίπου 5- 8%. Τούτο σημαίνει εκτίναξη της ανεργίας ενδεχομένως αρκετά πάνω από το 30% με έμμεσο πλήγμα τα κρατικά έσοδα και κατά συνέπεια αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων από το δημόσιο, κατάσταση που αποτελεί και την ιερή αγελάδα της κρατικοδίαιτης κομματοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας με δημαγωγικό τρόπο εκβίασε εκλογές και τις κέρδισε. Από τη στιγμή που ετέθη αυτό το σενάριο σε εφαρμογή από τις τράπεζες έχουν αποδράσει περί τα 35-40 δισ. καταθέσεις και έχουν προστεθεί μια με δύο ντουζίνες δισ. από νέα "κόκκινα" δάνεια.

Ακόμη και με τη συμφωνία οι καταθέσεις είναι απίθανο να επιστρέψουν στις ελληνικές τράπεζες, ιδίως όσο θα εκκρεμεί ο προσδιορισμός του εύρους των "κόκκινων" δανείων και άρα των νέων ανακεφαλαιώσεων που αν χρειαστούν θα γίνουν και με bail in.

Έστω όμως πως την τελευταία στιγμή ο κ. Τσίπρας μόλις αντίκρυσε την άβυσσο, όπως συνέβη και με τους Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαρά έκανε πίσω και κράτησε τη χώρα στο ευρώ, υπογράφοντας κάποια μνημονιακή συμφωνία...

Η Ελλάδα παραμένει σε αδιέξοδο. Η πλήρης υποταγή του κ. Τσίπρα σε μνημονιακές πολιτικές, μπορεί να μειώνει προς το παρόν τον κίνδυνο ενός Grexit αλλά δεν σημαίνει αυτόματα και έξοδο από την κρίση χρεοκοπίας.

Οι περισσότεροι από τους νέους φόρους δεν πρόκειται να πληρωθούν και ως εκ τούτου πριν το τέλος του έτους θα υπάρξει ανάγκη επαναπροσδιορισμού της οικονομικής πολιτικής.

Οι Ευρωπαίοι αποδέχθηκαν τις προτάσεις Τσίπρα καίτοι οι περισσότεροι από αυτούς γνωρίζουν πως δεν οδηγούν πουθενά. 

Ίσως το έπραξαν για δυο λόγους
α) Να επιδείξουν την υποταγή του "εκκωφαντικότερου" ευρωσκεπτικιστή, ταραξία και δημαγωγού, 
β) Να επιδείξουν την αποτυχία του ελληνικού κρατικοδίαιτου μοντέλου και τις συνέπειες αυτής της αποτυχίας ώστε να την αποφύγουν άλλες μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης και της Ευρώπης.
Αμφότερα τα ανωτέρα οδηγούν στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα χρησιμοποιείται σαν πειραματόζωο προκειμένου να καμφθεί ο ευρωσκεπτικισμός και να προσχωρήσει η οικονομική και πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης και κυρίως να καμφθούν οι αντιστάσεις των οπαδών του μη βιώσιμου σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης και δημογραφικής γήρανσης ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους.

Άρα, Αλέξη σε ευχαριστούμε για τη αυτοκτονία, του ΣΥΡΙΖΑ σαν όχημα του δημαγωγικού καιροσκοπισμού, της Ελλάδας που ακολουθεί ένα μοντέλο μη βιώσιμο και το έφτασε στα άκρα...

Θα πρέπει να σε ευχαριστήσουν και οι Ευρωπαίοι που η θυσία της Ελλάδας, το παράδειγμα της αυτοκτονίας της Ελλάδας, θα χρησιμοποιηθεί σαν εφαλτήριο για τη σωτηρία του ευρώ και της ΕΕ...


Η ύπαρξη συμφωνίας θα δώσει μια μικρή ανάσα μέσα στο καλοκαίρι στην οικονομία που έχει παγώσει τους τελευταίους μήνες της αβεβαιότητας. Τα προβλήματα θα ανακύψουν απειλητικότερα από το Σεπτέμβρη και θα κορυφωθούν στα μέσα του Φθινοπώρου, όταν και θα επιβάλλουν έκτακτες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες.



Κώστας Στούπας
kostas.stoupas@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: