Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Πυρ ομαδόν στη Σύνοδο της ΕΕ κατά Τσίπρα: Τι απάντησε ο πρωθυπουργός – Ολο το παρασκήνιο


«ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ»

Το επεισόδιο με τον Ντόναλντ Τουσκ δεν ήταν η μόνη στιγμή έντασης ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες υπήρξαν αρκετοί ηγέτες χωρών που άσκησαν σφοδρη κριτική στην κυβέρνησή του και παραπονέθηκαν επειδή η Ελλάδα μονοπωλεί το ενδιαφέρον σε όλες τις Συνόδους...



Δραματικοί τόνοι και αιχμές από τον Τσίπρα

Ο Ελληνας πρωθυπουργός απευθύνθηκε σε δραματικούς τόνους στους ηγέτες της ΕΕ σημειώνοντας ότι «κάποιοι δεν θέλουν συμφωνία»

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η Ελλάδα χρειάζεται μια βιώσιμη λύση, που να επιλύει το μείζον θέμα χρηματοδότησης της χώρας. Ζήτησε δε ως το Σάββατο να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, ώστε να φτάσουμε σε λύση μέχρι το Eurogroup. Ταυτόχρονα, συνεργάτης του Ελληνα Πρωθυπουργού ενημέρωσε πως στη Σύνοδο η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ζήτησε να περάσει από την ελληνική Βουλή η συμφωνία μέχρι τις 30 Ιουνίου.
«Παρά τις προσπάθειες που έχει κάνει η κυβέρνηση και τις καλές προθέσεις που υπάρχουν σε μερίδα των πιστωτών και των θεσμών, μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να βρεθεί συμφωνία, καθώς κάποιοι με την ακραία στάση τους και τις απαιτήσεις τους δυναμιτίζουν το κλίμα» φέρεται να είπε στη Σύνοδο ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα υφεσιακά μέτρα, αλλά ανάπτυξη, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει σε βαθύτερες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, όπως νέες περικοπές συντάξεων.

«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή νέα υφεσιακά μέτρα, αλλά ατζέντα για ανάπτυξη, επενδύσεις και διαρθρωτικές αλλαγές» είπε. Τόνισε ακόμη ότι η ελληνική πρόταση περιελάμβανε και διαρθρωτικές προτάσεις για το ασφαλιστικό σύστημα. «Πέραν αυτών των συγκεκριμένων προτάσεων που συμπεριλαμβάνονταν στην ελληνική πρόταση, χρειαζόμαστε κοινωνικό διάλογο και αναλογιστική μελέτη για να προχωρήσουμε το φθινόπωρο σε βαθιές αλλαγές στο ασφαλιστικό».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης απαντούσαν στην ουσία, στις απαιτήσεις-προτάσεις των θεσμών που υποβλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Σε αυτές τις προτάσεις, ανέφερε, υπάρχουν μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, μετρήσιμα και συγκεκριμένα, ενώ για τις περιπτώσεις που υπήρχαν διαφωνίες κατατέθηκαν ισοδύναμα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης κατά τη Σύνοδο στην περίπτωση της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, όπου υπήρξε ευελιξία μεταξύ των προτάσεων των θεσμών και των επιλογών των κυβερνήσεων. Τόνισε στους ομολόγους του ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι μια νέα κυβέρνηση, με διαφορετικές προτεραιότητες, αλλά επειδή θέλει να απαντήσει με ισοδύναμα, προτείνει τα δικά της μέτρα, ώστε να καλύπτονται ποσοτικά τα μέτρα που προτείνονται από την πλευρά των θεσμών.

Ζήτησε από τους ομολόγους του να πρυτανεύσει η λογική, η αμοιβαία ευθύνη απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη, γιατί αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι βιώσιμη λύση και όχι απλά και μόνο συμφωνία. «Το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα, είναι η αβεβαιότητα, η έλλειψη ρευστότητας και η μη εμπιστοσύνη των επενδυτών και για να λυθούν όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και το ζήτημα της χρηματοδότησης».

Κατά τη συζήτηση για την ΟΝΕ, ο Αλ. Τσίπρας έκανε τη σύνδεση με το ελληνικό ζήτημα, λέγοντας ότι υπάρχει ένα δημοκρατικό κενό ανάμεσα σε αυτό που επιβάλλουν οι κανόνες της ευρωζώνης και αυτό που θέλουν οι λαοί της Ευρώπης. Η Ελλάδα, είπε, είναι μία περίπτωση που η αντίθεση αυτή είναι ξεκάθαρη, και ενώ έχει πει από την πρώτη στιγμή ότι επιθυμεί να κινηθεί εντός κανόνων, ζητά ταυτόχρονα να γίνει σεβαστή η λαϊκή έκφραση.

Οπως ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές, στόχος του Αλέξη Τσίπρα ήταν να ενημερώσει τους περισσότερους ηγέτες, οι οποίοι δεν γνωρίζουν για τη σύγκλιση των απόψεων, την πρόοδο που έχει σημειωθεί και τις προσπάθειες που έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα.

«Διατηρούμε την αισιοδοξία μας και ελπίζουμε ότι η συναίσθηση της ευθύνης από όλες τις πλευράς, θα πρυτανεύσει» έλεγε ανώτερη κυβερνητική πηγή.

Αντιμέτωπος με σφοδρή κριτική ο πρωθυπουργός

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διάρκεια της συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε αντιμέτωπος με σφοδρή κριτική από αρκετούς ηγέτες χωρών.

Χαρακτηριστικά ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, τόνισε ότι «Δεν υπάρχει χώρος πολιτικά για αποδυνάμωση της πρότασης. Δεν θα διαπραγματευτούμε για τα επόμενα βήματα».

Σκληρός στην τοποθέτησή του ήταν και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος παραπονέθηκε οι «Ολες οι χώρες μας έχουν προβλήματα, αλλά δεν μένει χρόνος για εμάς καθώς η ημερήσια διάταξη καταλαμβάνεται από την Ελλάδα. Και εμείς θέλουμε να δαπανήσουμε περισσότερα για τους μισθούς και τις συντάξεις, αλλά σεβόμαστε τη δημοσιονομική πειθαρχία. Αντιτίθεμαι κατηγορηματικά σε οποιαδήποτε καθυστέρηση και συμβιβασμό»..

Ενοχλημένοι εμφανίστηκαν και οι ηγέτες Πορτογαλίας και Ισπανίας.

Ο Πάσους Κοέλιο ανέφερε ότι «Γιατί μετά από τόσους μήνες δεν υπάρχει συμφωνία; Γιατί να συμβαίνουν αυτά για την Ελλάδα; Δεν συνέβησαν για εμάς».

Από την πλευρά του ο Μαριάνο Ραχόι ανέφερε «Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είναι δύσκολες αποφάσεις για τον ελληνικό λαό, αλλά πρέπει να γίνουν με κοινή λογική. Δεν διαπραγματευόμαστε. Είναι αναγκαία η λύση το Σάββατο».

Ο μοναδικός που έδειξε να κατανοεί τον Αλέξη Τσίπρα ήταν ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος τόνισε ότι «Θα πρέπει να δοθεί κάποια λύση για το ελληνικό χρέος για να έχει ένα πάτημα και ο Ελληνας πρωθυπουργός»

Ο Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε, πάντως, σοβαρή την κατάσταση σημειώνοντας ότι χρειάζονται και οι τρεις θεσμοί για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.



Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: