Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Θρίλερ: Ο Τσίπρας «ψάχνει» διέξοδο - Οι δανειστές χάνουν την υπομονή τους

SOOC/ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΜΥΡΙΛΛΑΣ«Κρυφτούλι» από την Αθήνα

Στείλτε μας νέες προτάσεις να στείλουμε και εμείς δικές μας

Ο πρωθυπουργός ξεκινά νέο γύρο επαφών για απεμπλοκή

Ντράγκι: Μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά

Ολάντ: Δεν μένει πολύς χρόνος να γλιτώσουμε το Grexit

Στα... κάγκελα και οι Γερμανοί βουλευτές

Σενάριο-τρόμου από το Βερολίνο για έλεγχο κεφαλαίων...

Ετοιμο να σπάσει είναι το, ούτως ή άλλως, ακραία τεντωμένο σκοινί μεταξύ Αθήνας και δανειστών έπειτα από το αδιέξοδο στις συνομιλίες του Σαββατοκύριακου.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν βρήκε κοινό τόπο με τους πιστωτές και οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν απότομα με Αθήνα και Κομισιόν να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος πρότεινε περικοπές σε συντάξεις και μισθούς.
Το μπαλάκι στους Θεσμούς από την κυβέρνηση
Αργά το απόγευμα της Δευτέρας η κυβέρνηση με διαρροές πέταξε ξανά το μπαλάκι στους Θεσμούς ανοίγοντας παραθυράκι για συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Λίγη ώρα αργότερα, ωστόσο, πηγές από την κυβέρνηση έκαναν λόγο για ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας τονίζοντας, πάντως, χαρακτηριστικά ότι «αν οι θεσμοί μας στείλουν νέες προτάσεις θα στείλουμε και εμείς νέες δικές μας».
O Τσίπρας «ψάχνει» άρση αδιεξόδου
Μάλιστα, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για να κρατήσει αυτόν τον δίαυλο επικοινωνίας και αναμένονται τηλεφωνικές επαφές με Φρανσουά Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί και στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς, την Τρίτη συγκαλεί την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, νωρίτερα θα έχει ραντεβού με Φώφη Γεννηματά, Σταύρο Θεοδωράκη και Ντόρα Μπακογιάννη.
Αυστηρά μηνύματα από τους δανειστές
Στον αντίποδα η λέξη Grexit έχει αρχίσει και ακούγεται όλο και πιο συχνά, αλλά και πιο έντονα στο στρατόπεδο των δανειστών.
Το στέλεχος της ΕΚΤ, Εβαλτν Νοβότνι, ανέφερε το μεσημέρι ότι η Φρανκφούρτη έχει ήδη υπολογίσει το κόστος ενός Grexit, ενώ, και ο επικεφαλής της κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε στο θέμα, αλλά λίγο πιο διπλωματικά.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ αφού τόνισε ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας» απέφυγε να σχολιάσει καθαρά τα σενάρια περί Grexit επισημαίνοντας ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο «θα μπαίναμε σε αχαρτογράφητα νερά».
Ολάντ: Δεν έχει μείνει πολύς χρόνος
Ηχηρή ήταν και η βραδινή παρέμβαση του Φρανσουά Ολάντ ο οποίος τόνισε ότι «Η Ελλάδα πρέπει να προσέλθει με τις δικές της προτάσεις και να τηρήσει τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές. Πρέπει να δουλέψουμε, έχουμε ελάχιστο χρόνο. Να κάνουμε τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη».
Φωνές στη Γερμανία κατά της Ελλάδας
Στο Βερολίνο, πάντως, και παρά το γεγονός ότι η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε, μέσω του εκπροσώπου της, ότι η Ελλάδα θα πάρει τις αποφάσεις, πληθαίνουν οι φωνές κατά της Ελλάδας εντός Κοινοβουλίου.
Ο επικεφαλής του κόμματος της Ανγκελα Μέρκελ, Φόλκερ Κάουντερ, δήλωσε σήμερα ότι «δεν γίνεται η Ελλάδα να καθορίζει τους όρους και να λέει ότι όλοι οι άλλοι πρέπει να χορέψουν στον ρυθμό της».
Ο αναπληρωτής του, Μίχαελ Φουκς, επισήμανε ότι υπάρχει κίνδυνος να διαγραφεί ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους αν δεν βρεθεί λύση και σημείωσε χαρακτηριστικά «Αν η Ελλάδα δεν είναι πρόθυμη να συνεργαστεί και να τηρήσει τις συμφωνίες, θα πρέπει να ζήσει με τις συνέπειες», αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα δεν θα φθάσει στην χρεοκοπία.
Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών, η γενική γραμματέας, Γιασμίν Φαχίμι, ακολούθησε τη σκληρή στάση του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρεται ανεύθυνα και προς την ίδια της τη χώρα. Δεν θα επιτρέψουμε να μας εκβιάσουν».
Το σενάριο τρόμου για επιβολή ελέγχου κεφαλαίων
Μέσα σε αυτό το κλίμα, δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung έβαλε φωτιά στις συζητήσεις.
Η εφημερίδα, επικαλούμενη γερμανικές και ευρωπαϊκές πηγές ανέφερε ότι τα επόμενη βήματα για το ελληνικό θρίλερ είναι τα ακόλουθα:
  • Στάση αναμονής μέχρι το Eurogroup της Πέμπτης
  • Αν δεν υπάρξει συμφωνία θα διεξαχθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Παρασκευή για την εξεύρεση πολιτικής λύσης
  • Σε περίπτωση που ούτε εκεί βρεθεί η «χρυσή τομή» οι ηγέτες θα απαιτήσουν από την Ελλάδα να περάσει ειδικό νόμο για έλεγχο κεφαλαίων. Οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές για μερικές ημέρες και μόλις ανοίξουν ξανά θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ ο εν λόγω νόμος.
  • Εάν πάλι η Ελλάδα αρνηθεί τότε θα απομονωθεί από το οικονομικό σύστημα της Ευρώπης, κάτι που πιθανότατα θα φέρει Grexit.
Επίσημη απάντηση από την Ελλάδα δεν έχει υπάρξει, ωστόσο, ο Guardian αναφέρει ότι αξιωματούχος της κυβέρνησης διαψεύδει κατηγορηματικά το σενάριο αυτό.
Την ίδια ώρα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης φέρεται να δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο, αλλά δεν χρησιμοποίησε τη λέξη διάψευση...
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: