Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

«Συμβιβασμός ή ρήξη»: Η ώρα των πιο κρίσιμων αποφάσεων

Φωτογραφία: Nikos Libertas / SOOCΞεκινάει η πιο καθοριστική εβδομάδα για την Ελλάδα μετά από το ναυάγιο στις Βρυξέλλες
Αγώνας δρόμου για να αλλάξει το αρνητικό κλίμα μέχρι την Πέμπτη
Πινγκ πονγκ Αθήνας-δανειστών για τα μέτρα

Τσίπρας: Έχουμε αντιπροτάσεις, αλλά υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα πίσω από τις πιέσεις

Δραγασάκης:... Επιμένουν για περικοπές σε συντάξεις και αυξήσεις σε ΦΠΑ
Εκτακτη ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στις 14:00 στο Μαξίμου

Σοβαρές πολιτικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας, μπροστά στο δίλημμα για «συμφωνία ή ρήξη» καλείται να λάβει μέσα στις επόμενες ώρες ο πρωθυπουργός, με δεδομένο ότι ο πολύτιμος χρόνος των διαπραγματεύσεων στερεύει και η έλλειψη ρευστότητας στα κρατικά ταμεία μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα.
Έπειτα από τέσσερις μήνες ατέρμονων διαπραγματεύσεων τα δύο «στρατόπεδα» φλερτάρουν με τη ρήξη, αφού κανείς δεν είναι -προς ώρας- διατεθειμένος να βάλει νερό στο κρασί του. Αυτό τουλάχιστον διαπιστώθηκε από το πολυδαίδαλο παρασκήνιο των επαφών  που είχε η ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες.
Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως, μόλις πριν τρεις μέρες διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι αν υπάρξει μια βιώσιμη συμφωνία, η κυβέρνηση θα σηκώσει το βάρος, ωστόσο «αν η Ευρώπη να επιθυμεί το διχασμό και τη συνέχεια της υποτέλειας θα πούμε το μεγάλο όχι».
Πίσω στην Αθήνα η υπουργική αποστολή- Ξεκινά «πυρετός» συσκέψεων
Με την ελληνική αντιπροσωπεία να… προσγειώνεται στην Αθήνα τις πρώτες πρωινές ώρες, όλα δείχνουν πως ξεκινά άλλη μία «καυτή» εβδομάδα για την κυβέρνηση η οποία καλείται να «τρέξει κατοστάρι».
Οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό αναμένεται να είναι μαραθώνιες και αλλεπάλληλες, αφού η κυβέρνηση καλείται να εξετάσει τις επόμενες κινήσεις της.  Ενδεικτικό του κλίματος και των προθέσεών τους πάντως, ήταν η δήλωση που έκανε στο iefimerida.gr άνθρωπος που έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης, τονίζοντας πως "εμείς δεν πρόκειται να υπογράψουμε μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, γιατί αν γίνει αυτό θα έχουμε χάσει το παιχνίδι". Ηδη έχει γίνει γνωστό πως θα πραγματοποιηθέι έκτακτη ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στις 14:00 στο Μέγαρο Μαξίμουυπό τον πρωθυπουργό.
Πινγκ πονγκ κυβέρνησης-δανειστών για τα μέτρα
Καλά ενημερωμένες πηγές, μιλούν για ένα σκληρό μπρα ντε φερ που διημείφθη ανάμεσα στους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης και τους θεσμούς και συνοψίζουν τα σημεία διαφωνίας ως εξής:
δημοσιονομικό κενό για το 2016:
  • Οι πιστωτές το υπολογίζουν στο 2,6%, ενώ η Αθήνα στο 2%. Μάλιστα, θέλουν να επιβάλουν την κάλυψη του κενού αυτού εξ ολοκλήρου με περικοπές συντάξεων και αυξήσεις στο ΦΠΑ.
  • Η Αθήνα, αντιπροτείνει: 1,9% μέτρα βέβαιης απόδοσης (πχ. περιστολή αμυντικών δαπανών) και το υπόλοιπο 0,6% να καλυφθεί από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως οι ενοποιήσεις ταμείων.
  • ΦΠΑ:
  • Αμετακίνητοι από τη θέση τους για διπλό συντελεστή (13%-23%) παραμένουν οι δανειστές.
  • Η Αθήνα, εμμένει σε τριπλό συντελεστή (6,5%-13%-23%) κάνοντας την υποχώρηση τα φρέσκα τρόφιμα να ενταχθούν στο μεσαίο συντελεστή και τα τυποποιημένα στον υψηλό.
Η αδυσώπητη λογική των αριθμών
Η ωμή παραπομπή άλλωστε του ΔΝΤ- όπως δήλωσε ο ίδιος ο Γιάννης Δραγασάκης- για κάλυψη του κενού αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και από αύξηση του ΦΠΑ επίσης κατά 1% του ΑΕΠ, έδειξε γι' ακόμα μια φορά πως η ελληνική πλευρά δεν μπόρεσε να πάρει κάποια μαγική πολιτική λύση για να παρακαμφθούν οι απαιτήσεις των πιστωτών.
Αντιθέτως, οι "σκληροί" του Ταμείου, απαίτησαν νέο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων συνολικού ύψους 3,6 δις. ευρώ.
Και τα μηνύματα από την Κομισιόν όμως, ήταν δυσοίωνα. Με ανακοίνωσή της διευκρίνισε εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των σχεδίων Ελλάδας-θεσμών της τάξης του 0,5-1% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση.
Σημείο "ορόσημο" στη διαπραγμάτευση παραμένει η 30η Ιουνίου οπότε και λήγει το πρόγραμμα. Αβέβαιο παραμένει τέλος, εάν το ελληνικό ζήτημα θα πέσει στο τραπέζι της συνεδρίασης του Eurogroup στο Λουξεμβούργο την προσεχή Πέμπτη, ενώ το βλέμμα όλων στρέφεται στις πολιτικές και οικονομικές αντιδράσεις εντός της ημέρας μετά τις διαστάσεις-θρίλερ που λαμβάνει η διαπραγμάτευση
.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: