Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Μειώστε τους φόρους, μειώνοντας το κράτος

Image result for μειώνοντας το κράτοςΤο μείγμα αύξησης φόρων και στάσης πληρωμών του Δημοσίου, όπως επιχειρείται να διαμορφωθεί, είναι γνωστό, το έχουμε ζήσει, και έχει οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα: Κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης, αδυναμία πληρωμής των εργαζομένων, απολύσεις, ανεργία, ύφεση.

Ύφεση, στην οποία επέστρεψε η ελληνική οικονομία στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, λόγω της αβεβαιότητας.
Αβεβαιότητα, που συντηρείται και συντηρεί τα σενάρια εφαρμογής εισπρακτικών μέτρων, τα οποία, το μόνο που θα καταφέρουν, είναι να βυθίσουν ακόμα περισσότερο την αγορά, τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους.
Τι κάνουμε, λοιπόν, πάλι;


Μπαίνουμε στο φαύλο υφεσιακό κύκλο, γιατί -πολύ απλά- επαναλαμβάνουμε το ίδιο λάθος, που έγινε, σε όλη τη μνημονιακή πενταετία:
Δε φροντίζουμε καθόλου τον παρονομαστή του κλάσματος, δηλαδή το ΑΕΠ, στη σχέση του με το χρέος.

Εκτιμάται ότι για κάθε μονάδα δημοσιονομικής προσαρμογής, που πετυχαίνουμε μέσω περιοριστικών μέτρων, το χρέος αυξάνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 3,5 εκατοστιαίες μονάδες.

Απαιτείται, λοιπόν, να κάνουμε τους φόρους εργαλείο ανάπτυξης, μέσω:

- της καθιέρωσης ενός flat tax rate για όλες τις επιχειρήσεις στο 15%- της μείωσης – και όχι της αύξησης - της έμμεσης φορολογίας
- της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού του φόρου εισοδήματος, με το μοντέλο έσοδα μείον έξοδα για όλους τους φορολογούμενους και με την αποδοχή από την εφορία όλων των δαπανών- γενναίων φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις
Αυτά θα φέρουν αύξηση των εσόδων, τόνωση της κατανάλωσης και αύξηση επενδύσεων και απασχόλησης. Συνεπώς, αύξηση του παρονομαστή (ΑΕΠ).

Πώς θα πεισθούν οι δανειστές;

Μειώνοντας άμεσα και αποτελεσματικά τον κρατικό τομέα, ώστε να μη χρειαζόμαστε τόσους πολλούς φόρους. 

Αν μπορούσαμε να μειώσουμε τον κρατικό τομέα, θα είχαμε αυτόματα μειώσει και τους φόρους. 
Αλλιώς, εφαρμόζοντας την πρόταση είτε της κυβέρνησης, είτε των δανειστών, μετά από 1-2 χρόνια θα βρισκόμαστε πάλι στην ίδια κατάσταση, αναζητώντας έσοδα, μέσω εισπρακτικών μέτρων, και ούτω καθεξής.
Του Κωνσταντίνου Β. Κόλλια
* Ο Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας είναι Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: