Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Στα άκρα ξανά: Δριμύ «κατηγορώ» από Γιούνκερ σε Τσίπρα και κυβέρνηση

Στα άκρα ξανά: Δριμύ «κατηγορώ» από Γιούνκερ σε Τσίπρα και κυβέρνησηΦωτιά φαίνεται πως έβαλαν για ακόμη μια φορά τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση στους δανειστές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκρηξη Γιούνκερ: Φταίει η ελληνική κυβέρνηση - λέει ψέμματα...


Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της συνάντησής του με στέλεχος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι «Δεν με ενδιαφέρει η ελληνική κυβέρνηση αλλά ο ελληνικός λαός. Λένε στους ψηφοφόρους πράγματα που εγώ δεν έχω πει».
Πρόσθεσε ότι δεν έχει υπάρξει επικοινωνία του ιδίου και της ελληνικής κυβέρνησης μετά από την Κυριακή γιατί οι συζητήσεις κατέρρευσαν. 
«Αποφάσισα να σταματήσω τις διαπραγματεύσεις γιατί οι διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές θέσεις δεν οδηγούν πουθενά».
«Δεν είμαι υπέρ της αύξησης σε ΦΠΑ και ηλεκτρικό. Αυτό το γνωρίζει ο πρωθυπουργός. Πρότεινα στον Τσίπρα ένα πρόγραμμα 35 δισ. ευρώ από τώρα έως το 2020 για την στήριξη επενδύσεων στην πραγματική οικονομία στην Ελλάδα» δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι ο ίδιος πρότεινε να αντικατασταθούν τα μέτρα για τον ΦΠΑ με άλλα μέτρα όπως μια μέτρια περικοπή στις αμυντικές δαπάνες.
Κατηγόρησε, πάντως, την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι διαστρεβλώνουν τις θέσεις του σημειώνοντας ότι «Η διαβούλευση εντός και εκτός Ελλάδας θα ήταν ευκολότερη αν η ελληνική κυβέρνηση έλεγε ακριβώς τι πραγματικά πρότεινε η Κομισιόν και οι τρεις Θεσμοί».
«Ρίχνω το φταίξιμο στην ελληνική κυβέρνηση που λέει στον λαό πράγματα αναντίστοιχα με αυτά που είπα στον Ελληνα πρωθυπουργό» δήλωσε κλείνοντας τη σκληρή τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Σουλτς: Εκνευρίζομαι από τα παιχνιδάκια του Τσίπρα
Εκνευρισμένος με τον Αλέξη Τσίπρα και τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε και ο Μάρτιν Σουλτς, καλώντας, παράλληλα τον πρωθυπουργό να ενεργήσει ως υπεύθυνος πολιτικός.
Μιλώντας στο Spiegel-Online ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε σύνεση τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν γρήγορες και εύκολες λύσεις».
Στη συνέχεια, όμως, απασφάλισε δηλώνοντας «Αν και μπορώ να κατανοήσω την αίσθηση του ''φτάνει!'', και ο ίδιος είμαι εκνευρισμένος από τα παιχνιδάκια της κυβέρνησης του Τσίπρα, πρέπει η καλή πολιτική να σκέφτεται το αποτέλεσμα. Αν ο Τσίπρας δεν συμφωνήσει σε αυτή τη δίκαιη προσφορά, αμαρτάνει έναντι του λαού του και θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρώπη- δεν ενεργεί έτσι ένας υπεύθυνος πολιτικός άνδρας».

«Ο κ. Γιούνκερ έκανε “κοινωνικά ανεκτές” προτάσεις», συνέχισε ο κ. Σουλτς και προσέθεσε: «Καμία περικοπή των ελληνικών ελάχιστων συντάξεων, αλλά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως πχ. μια υψηλότερη ηλικία για σύνταξη. Καμία αύξηση του ΦΠΑ σε φαρμακευτικά προϊόντα, αλλά υψηλότερη φορολόγηση των πλουσίων και εξοικονόμηση στον στρατιωτικό προϋπολογισμό».
Τι είπε ο Τσίπρας και εκνεύρισε στους Ευρωπαίους
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε εξαπολύσει το δικό του «κατηγορώ» κατά των θεσμών, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «από την αρχή διακηρύξαμε ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με σεβασμό στους κανόνες της Ευρωζώνης αλλά και στην εντολή του ελληνικού λαού». Ωστόσο τόνισε ότι «δεν μπορεί αυτή η συμφωνία να αποτελεί συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής». «Οι Θεσμοί ζητούν υπερβολικά υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους και αγνοούν τα ισοδύναμα που προτείναμε»
Αναφερόμενος στις προτάσεις εκ μέρους των Θεσμών είπε πως «είναι επίδειξη πυγμής, έχουν σχέδιο την ταπείνωση της ελληνικής κυβέρνησης» κα πως «θέλουν να δοθεί με σαφήνεια το μήνυμα προς τον ελληνικό λαό ότι η λαϊκή εντολή δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα».
Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «εγκληματικές ευθύνες» του ΔΝΤ αναφορικά με την κρίση στην Ελλάδα. Κατηγόρησε και την ΕΚΤ ότι είχε επιλέξει από τον Φεβρουάριο την οικονομική ασφυξία της Ελλάδας, επιμένοντας σε γραμμή οικονομικού στραγγαλισμού. Ζήτησε από τους Θεσμούς να βρουν μεταξύ τους μια κοινή συνισταμένη, ενώ επανέλαβε ότι από τη μια «κυριαρχούν οι απόψεις του ΔΝΤ για σκληρά μέτρα και από την άλλη η άποψη των Ευρωπαίων που αρνούνται οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».
Προειδοποίησε δε πως «αν στόχος είναι η συνέχιση ενός προγράμματος έμπνευσης ΔΝΤ που όλοι γνωρίζουν ότι απέτυχε, χωρίς ρύθμιση του χρέους, τότε δεν αφήνεται κανένα περιθώριο επιλογής στην ελληνική κυβέρνηση». Διεμήνυσε ακόμη πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε πιέσεις και εκβιασμούς.
Κατέληξε δε λέγοντας πως «τώρα ξεκινά η διαπραγμάτευση».
Το Μαξίμου προσπαθεί να ρίξει τους τόνους
Το βράδυ της Τρίτης, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου αντέδρασε επισήμως στις δηλώσεις Γιούνκερ σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Το κείμενο που παραδόθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό την προηγούμενη Τετάρτη επισήμως από τους θεσμούς περιλάμβανε 10% αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και αύξηση 4,5% στο ΦΠΑ στα φάρμακα, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ κατά 1,8 δισ. και μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ.
Ποτέ δεν είπαμε ότι είναι άποψη της Κομισιόν και του κ. Γιουνκέρ προσωπικά, αλλά ότι είναι συνθετική πρόταση των τριών θεσμών. Είναι θετικό που ο κ. Γιούνκερ καταθέτει την διαφοροποίησή του ως προς αυτές τις κατευθύνσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις με ισοδύναμα μέτρα, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό, μεταφέροντας παράλληλα τα βάρη από τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, ενώ έχει προτείνει και την μείωση των αμυντικών δαπανών».
]pπή:iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: