Έτοιμη για μεγαλύτερους συμβιβασμούς στο φορολογικό η κυβέρνηση
800 εκατ. χωρίζουν Αθήνα-δανειστές
Θα καλυφθεί με φόρους
Πώς διαμορφώνονται οι συντελεστές ΦΠΑ
Βαρύ και ασήκωτο το φορτίο του ΕΝΦΙΑ
Τα έσοδα θα είναι ίδια με αυτά του 2014
«Φωτιά» η έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα από 30.001 ευρώ και πάνω
Εκτακτη εισφορά και στις επιχειρήσεις
Τι προβλέπει για το ασφαλιστικό
Τι ζητούν οι δανειστές
Από το κόσκινο της Κομισιόν η ελληνική πρόταση...
Ακόμα μεγαλύτερους συμβιβασμούς στο πεδίο της φορολογίας ετοιμάζεται να κάνει η Αθήνα για να κάμψει τις αντιστάσεις των δανειστών και να επιτευχθεί συμφωνία μέσα στα επόμενα 24ωρα, επιλέγοντας στην πραγματικότητα να αποφύγει νέες περικοπές μισθών και συντάξεων. Το στοίχημα, βέβαια, είναι να καταφέρει να επιμερίσει πιο δίκαια τα νέα φορολογικά βάρη και να μην «στεγνώσουν» τα τελευταία αποθέματα.
Η νέα πρόταση της Αθήνας, με την οποία θα επιχειρηθεί να καλυφθεί το κενό των 800 εκατ. ευρώ που χωρίζουν τις δύο πλευρές, για το ΦΠΑ προβλέπει χαμηλό συντελεστή 6%- από 6,5% σήμερα- όπου θα υπάγονται μόνο φάρμακα, βιβλία, θέατρα. Ο μεσαίος συντελεστής θα παραμείνει τελικά στο 13% και θα υπάγονται μόνο τα φρέσκα τρόφιμα, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, τα ξενοδοχεία που σήμερα επιβαρύνονται με 6,5% και η εστίαση. Στο 23% μετατάσσονται όλα τα επεξεργασμένα- συσκευασμένα τρόφιμα , που σήμερα υπάγονται στο 13% κι αυτό σημαίνει επιβαρύνσεις για το 28% των ειδών διατροφής. Όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες μένουν στα ίδια, αν και δεν είναι ευκαταφρόνητο το βάρος που προκαλεί η αύξηση του ΦΠΑ στα εισιτήρια των συγκοινωνιών ή στα κόμιστρα των ταξί. Όσον αφορά στους μειωμένους συντελεστές για το Αιγαίο, θεωρούνται τελειωμένη υπόθεση και πλέον αναζητούνται οι τρόποι για την επιστροφή φόρου στους μόνιμους κατοίκους.
Βαρύ και ασήκωτο -και για για την κυβέρνηση- θα είναι και το φορτίο του ΕΝΦΙΑ, αφού όχι μόνο θα μείνει και φέτος αλλά οι ιδιοκτήτες θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν 2,650 δισ ευρώ. Ακόμα κι αν τελικά οι νέες Τιμές Ζώνης εφαρμοστούν από φέτος, θα γίνουν προσαρμογές στις κλίμακες και στους συντελεστές του βασικού φόρου, όπως επίσης στο αφορολόγητο του συμπληρωματικού φόρου, έτσι ώστε το... κουτάκι του Προϋπολογισμού να γράψει τα ίδια έσοδα με το 2014.
Η έκτακτη εισφορά θα συνεχίσει να υπολογίζεται για εισοδήματα από 12.001 ως 20.000 ευρώ με 0,7% κι από 20.001 ως 30.000 ευρώ με 1,4%. Από εκεί και πάνω, οι συντελεστές αυξάνονται. Από 30.001 ως 50.000 ευρώ πάει από το 1,4% στο 2%, από 50.001 ως 100.000 ευρώ πάει από το 2,1% στο 4%, από 100.001 ως 500.000 ευρώ πάει από το 2,8% στο 6%, ενώ για τα μεγαλύτερα εισοδήματα μπαίνει νέος συντελεστής 8%. Οι αλλαγές θα ισχύσουν αναδρομικά από την αρχή του έτους. Στο πακέτο συμπεριλαμβάνεται και έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 5 εκατ. ευρώ και συντελεστές 5%- 10%.
Στο ασφαλιστικό η κυβέρνηση σχεδιάζει τη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων αλλά με «ομπρέλα» στα θεμελιωμένα δικαιώματα, βαρέα, μητέρες ανηλίκων. Επιπλέον, θα προβλεφθεί πρόσθετη ποινή 10% για πρόωρες αποχωρήσεις, ενώ επιμένει στην πλήρη προστασία του ΕΚΑΣ..
Κλειδί χαρακτηρίζονται οι παρεμβάσεις στα κλειστά επαγγέλματα. Παρεμβάσεις αναμένονται να γίνουν σε συμβολαιογράφους, τουριστικά λεωφορεία, διάθεση τροφίμων και μη συνταγογραφούμεντα φάρμακα.
Τι ζητάνε οι δανειστές
Σημειώνεται ότι οι δανειστές δεν είναι ευχαριστημένοι μόνο από αυτά. Ζητάνε αύξηση της φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις, αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στη φορολογική κλίμακα, κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης, να μπει πιο χαμηλά από τα 1.500 ευρώ το ακατάσχετο μισθών- συντάξεων και να καταργηθεί το όριο του 25% για κατασχέσεις μισθών- συντάξεων.
Δύσκολα τα πράγματα στις Βρυξέλλες: Τα μπρος-πίσω με ΔΝΤ και Κομισιόν
Την ελληνική αντιπρόταση κομίζουν στις Βρυξέλλες οι κκ. Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, οι οποίοι έφθασαν στη βελγική πρωτεύουσα το Σάββατο και παρότι ήταν να είχαν συνάντηση την ίδια ημέρα με εκπροσώπους όλων των θεσμών, τελικά έγινε μόνο ένα τετ α τετ, αυτό του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππάς με εκπροσώπους της Κομισιόν.
Στην πρώτη αυτή συνάντηση στις Βρυξέλλες τέθηκαν επί τάπητος διαδικαστικά ζητήματα, με διπλωματικές πηγές να αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σε ότι αφορά τη συμμετοχή των εκπροσώπων της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, αυτή είναι συναρτημένη με την αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων που παρουσιάζονται στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, ο ανταποκριτής του Mega Μανώλης Σπινθουράκης ανέφερε ότι η συνάντηση Παππά με στελέχη της Κομισιόν θα έχει χαρακτηριστικά μιας πρώτης αξιολόγησης της ελληνικής πρότασης, επικαλούμενος και πηγή της ΕΚΤ που έλεγε ότι μετά από αυτό το τετ α τετ θα αποφασίσουν αν θα συμμετέχουν στη διαδικασία.
Πηγές προσκείμενες στη διαπραγμάτευση (από την ελληνική πλευρά), μιλώντας στο iefimerida.gr έλεγαν ότι «εκτός απροόπτου» θα γίνει η συνάντηση την Κυριακή και με τους τρεις θεσμούς και εκεί πρόκειται να εξεταστούν μία μία, ανά θεματική ενότητα, οι ελληνικές προτάσεις.
Πάντως, στην συνάντηση της Κυριακής και με τους τρεις Θεσμούς, αν όλα πάνε καλά, το παρόν θα δώσουν και εκπρόσωποι του ΔΝΤ και συγκεκριμένα ο Πολ Τόμσεν και ο εκπρόσωπος του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα Ρίσι Γκογιάλ. Υπενθυμίζεται ότι τα κλιμάκια του ΔΝΤ είχαν αποχωρίσει αιφνιδιαστικά από τη διαπραγμάτευση την περασμένη Πέμπτη.
Τσίπρας: Βιώσιμη συμφωνία, αλλιώς θα πούμε «όχι»
Εντωμεταξύ, το μεσημέρι του Σαββάτου ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε συνεργάτες του υπογράμμισε ότι ο λαός εμπιστεύτηκε την κυβέρνηση για να πάρει τις κρίσιμες αποφάσεις και τόνισε ότι αν είναι βιώσιμη η συμφωνία, τότε θα σηκώσουν το βάρος όσο δύσκολος κι αν είναι ο συμβιβασμός. Αλλά σε διαφορετική περίπτωση, διεμήνυσε, η Αθήνα θα πει «το μεγάλο όχι». Το απόγευμα επιστρέφοντας στο Μέγαρο Μαξίμου, από σύντομη βόλτα που είχε με τον Γιάνη Βαρουφάκη στον εθνικό κήπο, ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για την πορεία των διαπραγματεύσεων απάντησε πως είναι από τη φύση του αισιόδοξος.
Φωτογραφία: Sooc
Γιώργος ΠαππούςΠηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου