Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Θρίλερ μέχρι τη Δευτέρα: Ολα για όλα για την τελική λύση

Θρίλερ μέχρι τη Δευτέρα: Ολα για όλα για την τελική λύσηΤα τελευταία 24ωρα της διαπραγμάτευσης
Χωρίς συμφωνία το Eurogroup
Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής τη Δευτέρα για να αποφευχθούν τα χειρότερα
Κεραυνοί κατά της κυβέρνησης από τους δανειστές
Τι δήλωσαν Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί
Αιχμές από Βαρουφάκη
Οργιο φημών για κλειστές τράπεζες και... αίτημα για αύξηση του ELA

Για την Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής μετατίθεται για ακόμη μια φορά η πιθανότητα λύσης στο ελληνικό ζήτημα, καθώς, όπως ήταν αναμενόμενο, κυβέρνηση και δανειστές δεν βρήκαν σημείο συνεννόησης στο Eurogroup του Λουξεμβούργου.
Αντιθέτως, μάλιστα, η συνεδρίαση έκλεισε με γενικότερη απαισιοδοξία να πλανάται πάνω από τις διαπραγματεύσεις, ενώ,  οι εκπρόσωποι των δανειστών (Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί) εκτόξευσαν «κεραυνούς» κατά της Αθήνας με τον Γιάνη Βαρουφάκη να αφήνει τις δικές του αιχμές.
Οι τελευταίες πράξεις του δράματος
Μέσα σε κλίμα ρήξης  ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανακοίνωσε ότι στις 8 το βράδυ της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα, ώστε «να συζητηθεί η κατάσταση στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο».
Μέχρι τότε οι δύο πλευρές, και κυρίως η ελληνική θα επιδοθούν σε αγώνα δρόμου μήπως και βρεθεί η χρυσή τομή εντός των επόμενων ωρών.
Από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι «ελπίζουμε σε μια παραγωγική Σύνοδο Κορυφής. Πάντα πιστεύαμε ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο», ενώ διαρρέουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει λύση πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση. Αλλωστε, όπως έχει γίνει γνωστό, ο πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, πάντως, επισήμανε ότι για να συζητήσουν οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει πρώτα να γίνει συνεδρίαση του Eurogroup, συνεπώς δεν αποκλείεται και έκτακτη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.
Κεραυνοί από Ντάισελμπλουμ, Λαγκάρντ, Μοσκοβισί
Μετά το πέρας του Eurogroup, οι δηλώσεις βασικών «παικτών» ήταν ιδιαίτερα σκληρές με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να ξεκαθαρίζει ότι «οι προτάσεις που έστειλε η Αθήνα δεν είναι αξιόπιστες» προσθέτοντας ότι «είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα». Ο επικεφαλής του Eurogroup ολοκλήρωσε τα χτυπήματά του δηλώνοντας αργά το βράδυ ότι «Η Ελλάδα κινείται προς το Grexit».
Ο Πιερ Μοσκοβισί κάλεσε για ακόμη μια φορά την Αθήνα να επιστρέψει σοβαρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ, τόνισε ότι «Φτάνουμε στο τέλος. Πρέπει να αποφύγουμε την καταστροφή».
«Δηλητήριο» έσταξε στην τοποθέτησή της και η Κριστίν Λαγκάρντ η οποία είπε «περιμένουμε. Πρέπει να αποκαταστήσουμε τον διάλογο, αλλά με ενήλικες στο τραπέζι».
Βαρουφάκης: Μένει λίγος χρόνος, αλλά είναι αρκετός
Από την πλευρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε μια φορτισμένη συνέντευξη Τύπου, παρουσίασε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και τις νέες προτάσεις της Αθήνας, ενώ, άφησε σαφείς αιχμές προς του Θεσμούς.
Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η λύση πρέπει να δοθεί από όλες τις πλευρές σημειώνοντας ότι «Δυστυχώς η προεδρία του Eurogroup επέλεξε να επικεντρωθεί στις ευθύνες της ελληνικής μόνο μεριάς».
Πάντως, ο κ. Βαρουφάκης αρνήθηκε για ακόμη μια φορά να τοποθετηθεί σχετικά με τις σκληρές δηλώσεις των εκπροσώπων των θεσμών, ενώ, όταν τον ρώτησαν γιατί οι δανειστές τον κατηγορούν πως δεν φέρνει προτάσεις απάντησε «ρωτήστε εκείνους»
Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο υπουργός Οικονομικών κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στα αγγλικά (είχε προηγηθεί η ελληνική) τόνισε ότι στο τέλος της ομιλίας του είπε στο Eurogroup «Είμαστε επικίνδυνα κοντά σε μια κατάσταση (νοητική) που ένα ατύχημα τείναι να γίνει αποδεκτό. Ας μην φθάσουμε εκεί».
Θρίλερ με τις τράπεζες: Οργιο φημών και σεναρίων
Την ίδια ώρα, κι ενώ είναι γνωστό ότι τις τελευταίες ημέρες οι εκροές καταθέσεων έχουν αυξηθεί δραματικά, εξελίσσεται ένα πραγματικό θρίλερ που σχετίζεται με την ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Με τις εκροές να φθάνουν το 1 δισ. ευρώ μόνο σήμερα, κυκλοφόρησε ένα δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ εξέφρασε φόβους εντός Eurogroup ότι τη Δευτέρα οι ελληνικές τράπεζες θα είναι κλειστές.
Κάτι τέτοιο θα μεταφραζόταν και ως προάγγελος για έλεγχο κεφαλαίων, ωστόσο, πηγές της ΕΚΤ το  διαψεύδουν, ενώ, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επιβεβαιώνουν ότι υπήρξε τέτοια κουβέντα.
Την ίδια ώρα κυκλοφορούν πληροφορίες πως ο διοικητής της ΤτΕ ζήτησε έκτακτη χρηματοδότηση μέσω του ELA με την ΕΚΤ να λαμβάνει τις αποφάσεις της την Παρασκευή. Κυβερνητικές πηγές φέρεται να επιβεβαίωναν το αίτημα, ωστόσο, αργά το βράδυ ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδας διέψευσε  το γεγονός.
Στη Ρωσία ο πρωθυπουργός
Σημειωτέον ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στη Ρωσία για επαφές με επιχειρηματίες, αλλά και τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: