Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Spiegel: Aναπόφευκτη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ εάν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ


Η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι η Ευρωζώνη τώρα μπορεί να αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας εάν αυτό αποδειχθεί ότι είναι αναγκαίο  
αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμά το περιοδικό Der Spiegel επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές της Γερμανίας τις οποίες ωστόσο δεν κατονομάζει...

«Τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ όσο και ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε πιστεύουν ότι η Ευρωζώνη έχει εφαρμόσει αρκετές μεταρρυθμίσεις από την κορύφωση της κρίση του 2012 που της δίνουν το περιθώριο να διαχειρισθεί με πιθανή έξοδο της Ελλάδας».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κίνδυνος της μετάδοσης σε άλλες χώρες είναι περιορισμένος, καθώς η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θεωρούνται ότι έχουν αποκαταστήσει την πρόσβαση στις αγορές.
Επίσης ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ο ESM, είναι ένας αποτελεσματικός μηχανισμός διάσωσης και είναι πλέον διαθέσιμος ανέφερε ακόμη μια πηγή που επικαλείται το Der Spiegel.
Όπως αναφέρει το Reuters, που αναπαράγει την είδηση, δεν επιτεύχθηκε κάποια επαφή για σχόλια με τη γερμανική κυβέρνηση στο Βερολίνο.
Δεν είναι σαφές ακόμη πώς μια χώρα-μέλος του ευρώ μπορεί να εγκαταλείψει το νόμισμα και να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σχολιάζει το Reuters αλλά παραπέμπει στο Der Spiegel το οποίο επικαλείται δηλώσεις ενός υψηλόβαθμου στελέχους σε θέματα νομισματικής πολιτικής.
Η πηγή αυτή σχολιάζει πως το ζήτημα αυτό, εάν προκύψει, θα το λύσουν πολυμήχανοι δικηγόροι.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ σχεδόν αναπόφευκτη εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: