Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Το Bloomberg αποκαλύπτει: Οι ξένοι επενδυτές αγοράζουν χρυσό γιατί φοβούνται ενδεχόμενο Grexit

xrysos

Όπως αναφέρουν έγκυροι οικονομικοί αναλυτές τα μεγάλα hedge funds αναζητούν ασφάλεια στα πολύτιμα μέταλλα λόγω της γεωπολιτικής αναταραχής που προκαλείται από την Ελλάδα

Η αγορά προσαρμόζεται αναζητώντας εναλλακτικές ή, αλλιώς, η κλασική αξία του χρυσού επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς η πολιτική αστάθεια στην Ευρωζώνη, εκπορευόμενη από το πιθανολογούμενο Grexit, κάνει τα μεγάλα hedge funds, ξαφνικά, να ποντάρουν σε ράβδους χρυσού...

Είναι χαρακτηριστική η ανάλυση που κάνει στο Bloomberg ο Τζορτζ Γκέρο, στρατηγικός επενδυτής πολύτιμων μετάλλων, με έδρα τη Νέα Υόρκη: «Οι άνθρωποι τρέχουν πίσω από τον χρυσό γιατί είναι ο τελευταίος “παράδεισος” μετά το δολάριο. Σημαντικό ρόλο παίζει η γεωπολιτική αναταραχή που προκαλείται από την Ελλάδα και ωθεί τη Γερμανία να σκεφτεί την πιθανότητα ενός Grexit». Όπως σημειώνει το πρακτορείο, ο χρυσός αύξησε τα κέρδη του και αναδύθηκε από τα χαμηλά ενός μηνός, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν την ελληνική πολιτική κρίση, συμπεριλαμβάνοντας στη συλλογιστική τους την πιθανότητα εξόδου της χώρας από το ευρώ. Την ίδια ώρα, επικρατούν αποκλίνουσες πολιτικές των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Το ασήμι, η πλατίνα και το παλλάδιο αύξησαν επίσης τα κέρδη τους.
Τα συμβόλαια χρυσού άμεσης παράδοσης σημείωσαν άνοδο 0,8%, στα 1.197,97 δολάρια η ουγγιά, και νωρίτερα στο χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης διαπραγματεύθηκε στα 1.195,79 δολάρια, αντιστρέφοντας τις απώλειες 0,9% που είχε νωρίτερα, σύμφωνα με το Bloomberg. Το πολύτιμο μέταλλο στις 2 Ιανουαρίου υποχωρούσε στα 1.168,34 δολάρια που ήταν και το χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Δεκεμβρίου, πριν από το ράλι που κατέληξε σε άνοδο 0,5%, όταν άρχισαν να εκφράζονται ανησυχίες ότι η Ελλάδα μπορεί να φύγει από το ευρώ. Το ενδεχόμενο αυτό αύξησε τη ζήτηση για το μέταλλο που χρησιμοποιείται σε περιόδους κρίσης ως επενδυτικό καταφύγιο.
«Η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα και οι προσδοκίες για ποσοτική χαλάρωση στην Ευρώπη συνδυάζονται με την εξασθένηση του ευρώ έναντι του δολαρίου», αναφέρει ο Lv Jie, αναλυτής της Cinda Futures στο Χανγζού της Κίνας. «Το πιο αδύναμο ευρώ θα ασκήσει πιέσεις στα πολύτιμα μέταλλα που θα συμπιεστούν προς τα κάτω, όμως ενδέχεται να ισχύσει και το ίδιο στο στοιχείο της ασφάλειας», συμπληρώνει. Ο χρυσός παράδοσης Φεβρουαρίου ανέβηκε κατά 0,9% στα 1.196,40 δολάρια η ουγγιά στον δείκτη Comex, μετά την πτώση των futures επί δυο συνεχόμενα έτη στη χειρότερη πρτώση από το 1998. Το ασήμι άμεσης παράδοσης αυξήθηκε κατά 2,2% στα 16,0855 δολάρια η ουγγιά και διαπραγματεύτηκε στα 16.0542. Πέρυσι, το μέταλλο είχε υποχωρήσει 19%, ενώ το 2013 είχε κάνει βουτιά 36%.
Η τιμή spot της πλατίνας ενισχύθηκε κατά 1% στα 1.214 δολ. η ουγγιά. Πέρυσι και πρόπερσι η τιμή της σημείωσε πτώση επί δύο συνεχείς χρονιές, για πρώτη φορά από το 1997. Το παλλάδιο ενισχύθηκε κατά 0,7% στα 800,95 δολάρια η ουγγιά, κάνοντας ριμπάουντ μετά από 5 συναπτά έτη απωλειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: