Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Σε κλίμα πόλωσης και με ψαλίδισμα της διαφοράς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. πάμε για εκλογές


poll-etyposΣε κλίμα πόλωσης και με το ψαλίδισμα της διαφοράς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. να εξελίσσεται σε τάση οδεύει η χώρα στις εκλογές της 25ηςΙανουαρίου. 
Στη δημοσκόπηση της εταιρίας Rass που δημοσιεύει ο «Ε.Τ.» το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα προηγείται της Ν.Δ. κατά 3,1% από 3,4% που είχε καταγραφεί την προηγούμενη εβδομάδα, ο Αντώνης Σαμαράς διατηρεί τη σαφή υπεροχή του στην καταλληλότητα πρωθυπουργού ενώ μια σειρά ευρημάτων στα ποιοτικά χαρακτηριστικά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι...
τίποτα δεν έχει «κλειδώσει».

Οπως προκύπτει από την έρευνα που διενεργήθηκε αμέσως μετά τη λήξητης τρίτης άκαρπης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, την προκήρυξη πρόωρων εκλογών κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης του επιβατηγού oχηματαγωγού πλοίου «Norman Atlantic», έξι κόμματα μπαίνουν στη Βουλή, με τους ΑΝ.ΕΛ. να βρίσκονται μακριά από το στόχο των 3 ποσοστιαίων μονάδων και το ΚΚΕ να διεκδικεί μαζί με το Ποτάμι την τρίτη θέση.

Στην ακτινογραφία της πρόθεσης ψήφου διαφαίνεται πόλωση του εκλογικού σώματος καθώς είναι ενδεικτικό πως σε σχέση με την προηγούμενη καταγραφή της πρόθεσης ψήφου το άθροισμα των ποσοστών των δύο πρώτων κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ.) εμφανίζεται αυξημένο κατά 6,9% ενώ παράλληλα εμφάνισαν μείωση τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων καθώς κανένα δεν καταγράφεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 5%. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 30,4%, η Ν.Δ. 27,3%, τρίτο κόμμα το ΚΚΕ με 4,8%, ακολουθεί το Ποτάμι με 4,7%, η Χρυσή Αυγή με 3,8%, το ΠΑΣΟΚ με 3,5%.
poll-etypos





Μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, ο Αντώνης Σαμαράς έχει ισχυρό προβάδισμα 7,6% στην καταλληλότητα πρωθυπουργίας με ποσοστό 41% έναντι 33,4% που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας. 

Σύμφωνα με τη Rass, τον Αντώνη Σαμαρά ως καταλληλότερο πρωθυπουργό υποδεικνύουν οι ψηφοφόροι των κομμάτων της συγκυβέρνησης, οι γυναίκες, οι πολίτες που έχουν λάβει στοιχειώδη εκπαίδευση, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι νοικοκυρές και οι συνταξιούχοι και εκείνοι που έχουν υπερβεί το 55ο έτος της ηλικίας.

Αντίστοιχα, τον Αλέξη Τσίπρα θεωρούν ως καταλληλότερο πρωθυπουργό οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μισθωτοί του Δημοσίου, οι πολίτες που 
ιδεολογικά κινούνται από την Ακρα Αριστερά έως την Κεντροαριστερά, οι 
άνδρες, οι ηλικίες 35 έως 54 χρόνων και οι κάτοικοι της Αττικής.

Η συσπείρωση της Ν.Δ. βρίσκεται στο 78,4% με το 5,4% να μετακινείται προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το 2% προς το Ποτάμι ενώ η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 79,2% όπου το 4,6% μετακινείται προς τη Ν.Δ., το 2,4% προς το ΚΚΕ και το 1,3% προς το Ποτάμι.










Στο «κάδρο» η οικονομία

Περισσότεροι από τους μισούς πολίτες (55%) δήλωσαν ότι οι πρόωρες εκλογές τους προκάλεσαν ανησυχία με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην οικονομία και στους χειρισμούς του Αλέξη Τσίπρα. Σχεδόν 4 στους 10 πολίτες (36,1%) πιστεύουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματευθεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως γίνεται και σήμερα, ένας στους 3 (29,3%) πως θα συγκρουστεί και θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα από σήμερα και το 27,5% αναμένει ότι θα συγκρουστεί και θα φέρει χειρότερα αποτελέσματα από σήμερα. Στην ερώτηση αν το ενδεχόμενο να είναι ο Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός δημιουργεί φόβο ή ελπίδα, το 41% απαντά «φόβο» και το 38,1% ελπίδα.

Ενα συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 74,2% πιστεύει ότι πρέπει να μείνουμε «πάση θυσία» στην ευρωζώνη ενώ οι ψηφοφόροι για τους οποίους δεν είναι ταμπού η συμμετοχή στην ευρωζώνη προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι από τη Βόρεια Ελλάδα, είναι άνδρες, ηλικιακά συνομήλικοι του Αλέξη Τσίπρα (35-44 χρόνων), έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση και είτε είναι άνεργοι είτε απασχολούνται στο

δημόσιο τομέα. Στο ερώτημα του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ το 45,0% δηλώνει ότι βλέπει θετικά αυτή την προοπτική έναντι του 43,9% που δηλώνει αρνητικό σε αυτό το ενδεχόμενο.

Το εγχείρημα του Γ. Παπανδρέου

Η έρευνα της Rass εστίασε και στο εγχείρημα του Γιώργου Παπανδρέου κι ενώ δεν είχε ανακοινωθεί το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού. Το 6,1% απάντησε πως σε περίπτωση που δημιουργούσε κόμμα και ζητούσε την ψήφο των πολιτών θα τον εμπιστευόταν το 6,1%. 

Η δεξαμενή των ψηφοφόρων του κ. Παπανδρέου βρίσκεται κυρίως στους ψηφοφόρους της ΕΛΙΑΣ και του ΠΑΣΟΚ, στην Κεντροαριστερά και το 
κέντρο, στους πολίτες που έχουν αποφοιτήσει από την πρωτοβάθμια ή την 
τριτοβάθμια εκπαίδευση, στους αυτοαπασχολούμενους, στην Κεντρική 
Ελλάδα. 

Οι άνδρες, οι πολίτες 35 έως 44 χρόνων και άνω των 75 χρόνων είναι 
πιθανό να εμπιστευθούν επίσης τον κ. Παπανδρέου. 

Σύμφωνα με τη Rass, οι εισροές προς το κόμμα Παπανδρέου από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 5,3%.




Infographics:Ζωή Κατσιγιάννη

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
kkatsavou@e-typos.com

tokentro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: