Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Το video της νικήτριας πόλης, στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων Κρασιού, για το 2014!



JEREZ IS COLOUR

Μια και μιλήσαμε για το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων Κρασιού* απολαύστε το video της νικήτριας πόλης για το 2014! 

Η εικόνα μετράει! ...


*
Το  RECEVIN είναι το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων του Κρασιού δημιουργήθηκε το 2000 και αποτελείται από πόλεις ή ομάδες πόλεων που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και έχουν ισχυρή παρουσία στην παραγωγή κρασιού, βρίσκονται σε περιοχές που προστατεύονται από την εγγύηση της ποιότητας των κρασιών τους.http://www.recevin.net/about.php).
Η ένωση και η δύναμη των Ευρωπαϊκών Πόλεων Κρασιού (RECEVIN) είναι το εργαλείο που υπάρχει στην προώθηση και υπεράσπιση των ευρωπαϊκών τοπικών διοικήσεων που συνδέεται οικονομικώς με το κρασί. Ταυτόχρονα, παρέχει μια κοινή πλατφόρμα για την ανταλλαγή εμπειριών, επαφών και συνεργασίας.  Οι 9 χώρες μέλη του δικτύου είναι η Γερμανία,  η Αυστρία, η  Σλοβενία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ελλάδα,  η Ουγγαρία, η Ιταλία και η  Πορτογαλία, με σχεδόν 800 πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα μέλη του είναι η Νεμέα, η Νάουσα, η Ρόδος, ο Τύρναβος, Σπάτα και Αιδηψός.
Στόχοι του δικτύου
·                     Η ενίσχυση των μελών του μέσω των δράσεων του δικτύου και να ακουστεί πιο ισχυρά η φωνή των περιοχών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ανάπτυξη μέσα από τη συμμετοχή των μελών του δικτύου σε ευρωπαϊκά προγράμματα
·                     Η πρόωθηση του Οινοτουρισμού μέσα από συμμετοχή σε προγράμματα και δραστηριότητες:  
1.              Συντάχθηκε η Ευρωπαϊκή Βίβλο Οινοτουρισμού, ένας  Οδηγός για τον Ευρωπαϊκό Οινοτουρισμού: ένα Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας  για οινοτουρισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο που καθορίζει τη μέθοδο εκκίνησης, την ανάπτυξη και η αναγνώριση των Ευρωπαϊκών Δρόμων του Κρασιού (http://www.recevin.net/userfiles/file/VINTUR/Charte_EN.pdf )
2.              Καθιερώθηκε  από το 2009 η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού (European Day of Wine Tourism) και γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου. Συμμετέχουν τα οινοποιεία, που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων του Κρασιού (RECEVIN) ή σε οινοτουριστικά δίκτυα (δρόμους κρασιού) . Στόχος των εκδηλώσεων είναι να αναδείξουν τον πολιτισμό και τις παραδόσεις των πόλεων και περιοχών εκείνων, που σχετίζονται με την καλλιέργεια της αμπέλου.
3.              Καθιερώθηκε το βραβείο ανάδειξης της Ευρωπαϊκής Πόλης Κρασιού. Για το 2014 βραβεύτηκε η JEREZ της Ισπανίας. (https://www.youtube.com/watch?v=sCZKioaluB0#t=12)

Η Δράμα;

Ο νομός Δράμας αποτελεί μια περιοχή με εξαιρετικά οινοποιεία και με προοπτική ανάπτυξης ιδιαίτερων μορφών τουρισμού- η τοπική αυτοδιοίκηση μέσα από τη συμμετοχή της σε τέτοια δίκτυα θα μπορέσει να αναζητήσει τρόπους και να βρει το βηματισμό της στο δρόμο προς την τοπική ανάπτυξη. Εδώ και χρόνια αναγνωρίζεται από όλους τους φορείς η ανάγκη εναλλακτικών δρόμων για να ξεφύγουμε από τη μιζέρια και την ύφεση. Τα πρώτα βήματα έγιναν, το τριήμερο που είναι αφιερωμένο στην ανάπτυξη του οινικού τουρισμού της περιοχής είναι μία καλή αφετηρία. 
Η ισχύς όμως εν τη ενώσει! 
Η δικτύωση μέσα και έξω από τη χώρα θα δώσει πολύτιμες γνώσεις και θα αποτρέψει να επαναληφθούν λάθη που  έγιναν από άλλους που προπορεύονται. Η συμμετοχή σε τέτοια δίκτυα δεν κοστίζει πολύ – και δεν έχουμε να χάσουμε τίποτε- μόνο να κερδίσουμε.
Ο σχεδιασμός των επόμενων βημάτων απαιτεί τη συνεργασία περισσοτέρων, απαιτεί ανθρώπους που έχουν δουλέψει στο αντικείμενο, που γνωρίζουν τη νομοθεσία και που μπορούν να παντρέψουν το στόχο με το προϊόν.  
Δεν πρέπει βέβαια να έχουμε την αυταπάτη πως θα αναπτυχθούμε μόνο με τον οινικό τουρισμό – ο τόπος που κατοικούμε είναι πολυποίκιλος. 
Ας μη ξεχνάμε πως έχουμε δασοκάλυψη 49,97% , έχουμε πλήθος αγροτικών προϊόντων και παράγουμε γευστικούς θησαυρούς. 
Ένας σωστός συνδυασμός ενίσχυσης του Αγροτικού τομέα, της Αγροτικής παραγωγής με εναλλακτικές μορφές ήπιου τουρισμού θα ήταν η απάντηση, με τη συμμετοχή όλων των επιχειρήσεων και προϊόντων.
Η δημόσια διαβούλευση και η ανταλλαγή απόψεων για την τοπική ανάπτυξη είναι απαραίτητη – οι άνθρωποι της παραγωγής και της αγοράς πρέπει να έχουν λόγο.
Η διοργάνωση ενός ανοιχτού συνεδρίου για το θέμα όπου ο καθένας θα είχε το λόγο θα μπόλιαζε με ιδέες το σχεδιασμό. 
Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε με το διάλογο – φοβούνται μόνο όσοι είναι δε γνωρίζουν και δε θέλουν να φανεί η άγνοια τους.

Υπατία της Δράμας

Δεν υπάρχουν σχόλια: