«Αυτός είναι ο λόγος που οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό», είπε...
η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, αναφερόμενη εμμέσως στην ουκρανική κρίση. «Προσπαθούμε να κάνουμε έναν διάλογο με τη Ρωσία», επέμεινε η ίδια.
Η κ. Μέρκελ έκανε τη σχετική δήλωση στην Κσίζοβα, στη νοτιοδυτική Πολωνία, κατά τη διάρκεια τελετής για την 25η επέτειο από την ιστορική συμφιλίωση της Γερμανίας με τον ανατολικό της γείτονα, σε μια συγκυρία κατά την οποία οι σχέσεις της Δύσης με τη Μόσχα διέρχονται τη σοβαρότερη κρίση μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου λόγω του ρόλου ο οποίος προσάπτεται στη Ρωσία στην ουκρανική σύρραξη.
Υπενθυμίζοντας στην παρέμβασή της ότι η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας παραβιάστηκε, η κ. Μέρκελ επισήμανε επίσης απευθυνόμενη στους Πολωνούς, οι οποίοι ανησυχούν για την κατάσταση πέραν των ανατολικών τους συνόρων, ότι «η αλληλεγγύη του NATO αφορά όλα τα μέλη του» και ότι η Γερμανία θα εφαρμόσει την αρχή αυτή στην περίπτωση που καταστεί αναγκαίο.
Αναγνωρίζοντας για μια ακόμη φορά την ευθύνη των Γερμανών για τη φρίκη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η κ. Μέρκελ δεν απέφυγε πάντως να αναφερθεί σε ένα ακανθώδες ζήτημα για τις διμερείς σχέσεις, την εκδίωξη των Γερμανών το 1945 από εδάφη που κατέλαβε η Πολωνία. «Ο διωγμός τους ήταν παράνομος» αλλά ευεξήγητος μετά τα εγκλήματα που είχε διαπράξει η ναζιστική Γερμανία, εκτίμησε η καγκελάριος.
Ο τόπος όπου η κ. Μέρκελ συναντήθηκε με την Πολωνή πρωθυπουργό Έβα Κόπατς, η Κάτω Σιλεσία, έχει ιδιαίτερησυμβολική σημασία για τις πολωνογερμανικές σχέσεις.
Στην Κσίζοβα ο τότε καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ είχε παραστεί σε μια θεία λειτουργία την 12η Νοεμβρίου 1989, δύο ημέρες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, μαζί με τον πρώτο μη κομμουνιστή πρωθυπουργό της σύγχρονης ιστορίας της Πολωνίας, Ταντέους Μαζιοβιέτσκι. Η συνάντηση εκείνη είχε ερμηνευθεί ως επίδειξη της βούλησης των δύο πλευρών να προωθήσουν τη «συμφιλίωση» μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Επίσης στην Κσίζοβα, η οποία ανήκε τότε στη Γερμανία και ονομαζόταν Κράιζαου, είχε γίνει μια από τις λιγοστές αποτυχημένες απόπειρες κατά της ζωής του ηγέτη του ναζιστικού καθεστώτος, Αδόλφου Χίτλερ, την 20ή Ιουλίου 1944.
Πολλά μέλη του μυστικού κινήματος το οποίο οργάνωσε την απόπειρα, του λεγόμενου Κύκλου του Κράιζαου, δικάστηκαν και εκτελέστηκαν στο Βερολίνο.
parapolitika