Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Επέτειος με τραυματίες, ξύλο και δακρυγόνα - Αποκλειστικά ΒΙΝΤΕΟ

  • Επεισόδια αμαύρωσαν την πορεία για το Πολυτεχνείο και φέτος
  • Συγκρούσεις ΜΑΤ και αντιεξουσιαστών
  • Χάος στα Εξάρχεια
  • Καταγγελία για επίθεση αστυνομικών σε δημοσιογράφους
  • Διατάχθηκε ΕΔΕ
  • Τραυματίες και προσαγωγές
  • Αποκλειστικά βίντεο και φωτογραφίες...
  • Παρά τα δρακόντεια μέτρα που είχαν ληφθεί, με την παρουσία 7.000 αστυνομικούς στους δρόμους της Αθήνας, η πορεία για το Πολυτεχνείο σημαδεύτηκε ξανά από επεισόδια. Συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα στα ΜΑΤ και αντιεξουσιαστές την ώρα που ο κύριος όγκος της πορείας κατευθύνονταν στην αμερικανική πρεσβεία, ενώ η ένταση μεταφέρθηκε αργότερα στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, ενώ χάος επικράτησε στα Εξάρχεια το βράδυ της Δευτέρας.
    Τα επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν από την αμερικανική πρεσβεία. Στην περιοχή κοντά στο  ξενοδοχείο Hilton, ομάδα αντιεξουσιαστών πέταξε αντικείμενα στους αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
     







    Μία νεαρή κοπέλα τραυματίστηκε στο κεφάλι, πιθανότατα από γκλομπ άνδρα των ΜΑΤ. Η κοπέλα, με αίματα στο πίσω μέρος του κεφαλιού, εμφανώς σοκαρισμένη βρήκε προσωρινά καταφύγιο σε παρακείμενη καφετέρια, όπου έσπευσε ασθενοφόρο των ΕΚΑΒ για να την περιθάλψει και να της δώσει τις πρώτες βοήθειες. Δείτε την αποκλειστική εικόνα και το αποκλειστικό βίντεο του iefimerida.
    Ενταση σημειώθηκε και στους Αμπελόκηπους, κοντά στον Πύργο Αθηνών, ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να κάνουν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Ακολούθησε «κυνηγητό» ανάμεσα σε ΜΑΤ και αντιεξουσιαστές στη Λ. Αλεξάνδρας, όπου έβαλαν φωτιά σε κάδους και επιχείρησαν να στήσουν οδοφράγματα.
    O τελικός «απολογισμός» από τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας ήταν 73 προσαγωγές και δέκα συλλήψεις, από τις οποίες οι 16 προσαγωγές και οι επτά συλλήψεις στα Εξάρχεια, ενώ τραυματίστηκαν επτά διαδηλωτές και πέντε αστυνομικοί.
    Χάος στα Εξάρχεια
    Αργότερα, τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στα Εξάρχεια, με τους αστυνομικούς να συγκρούονται με αντιεξουσιαστές κοντά στο Πολυτεχνείο και να κάνουν χρήση χημικών, ενώ ακολούθησε κυνηγητό στην οδό Στουρνάρη και τους γύρω δρόμους. Μάλιστα, δημοσιογράφοι κατήγγειλαν επίθεση από αστυνομικούς, την ίδια ώρα που και οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν για εκφοβισμό από τα όργανα της τάξης. Πληροφορίες αναφέρουν πως τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.
    Λίγο μετά τις 22:00, αναζωπυρώθηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ ομάδων αντιεξουσιαστών και δυνάμεων της ΕΛΑΣ στην οδό Στουρνάρη. Οι άνδρες των ΜΑΤ έκαναν εκ νέου χρήση χημικών με τον «κλεφτοπόλεμο» να συνεχίζεται στα στενά.
    Από επεισόδια σημαδεύτηκαν οι πορείες που έγιναν για το Πολυτεχνείο σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Στη Θεσσαλονίκη, το Βόλο και την Πάτρα αντιεξουσιαστές συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς, ενώ έγιναν και συλλήψεις.
    Τουλάχιστον 20.000 άτομα στην πορεία
    Στην πορεία πήραν μέρος τουλάχιστον 20.000 άτομα, ενώ δρακόντεια ήταν τα μέτρα, με περισσότερους από 7.000 αστυνομικούς να βρίσκονται στους δρόμους της Αθήνας. Οταν η κεφαλή της πορείας με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου έφτασε στο ύψος της Αμερικανικής πρεσβείας, οι φοιτητές έψαλαν τον εθνικό ύμνο. Στη συνέχεια προσπάθησαν να θυροκολλήσουν ψήφισμα στην πρεσβεία, αλλά οι αστυνομικές δυνάμεις δεν τους το επέτρεψαν, ενώ κάποιοι από τους διαδηλωτές έκαψαν αμερικανική σημαία.

    Κικίλιας: Ελπίζω ότι οι παρασπονδίες ήταν πολύ μικρές – Πράξαμε τα δέοντα
    «Θέλω να ελπίζω ότι οι παρασπονδίες ήταν πάρα πολύ μικρές και λίγες σε σχέση με την γενική εικόνα που είναι πολύ καλή» δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος επισκέφθηκε τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής έπειτα από τη λήξη των εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
    Σε ερώτηση σχετικά με τα αστυνομικά μέτρα στην φετινή επέτειο ο κ. Κικίλιας είπε: «Σε ό,τι έχει να κάνει με το τριήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων έχω να δηλώσω ότι από την πλευρά μας πράξαμε τα δέοντα».
    Ο κ. Κικίλιας ευχήθηκε επίσης «η ελληνική κοινωνία να είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα αρκετά ώριμη έτσι ώστε να μην χρειάζεται η Ελληνική Αστυνομία για να γιορτάζουμε την γιορτή του Πολυτεχνείου».
    Φωτογραφίες: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Eurokinissi


    Δεν υπάρχουν σχόλια: