Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Η κυβέρνηση "πνίγει" τους μικρομεσαίους... στο χρήμα

Διαβάστε τον τίτλο όπως θέλετε. Θα πέσετε μέσα. Η κυβέρνηση «πνίγει», εδώ και δύο χρόνια, (στα λόγια) τους μικρομεσαίους με γερμανικό, ευρωπαϊκό και κρατικό χρήμα ύψους 600 εκατ. ευρώ. 

Τους «ξαναπνίγει» τώρα με χρήμα που θα βρει κατά την προεδρία στην ΕΕ. Αλλά την ίδια διετία «πνίγηκαν», με λουκέτα, 3.500 μικρομεσαίοι στην Αθήνα και 2.500 στην Θεσσαλονίκη. 
Πρόκειται για, διπλής ανάγνωσης, πολιτική «σωτήριας» των μικρομεσαίων που συνεχίζεται (μόνο από τηλεοράσεως και από τα έδρανα της Βουλής) λες και κανείς τους δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι από το 2009 μέχρι το 2012 έκλεισαν μόνο στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη περίπου 10.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και βγήκαν στον δρόμο πάνω από 200.000 άτομα μαζί και οι οικογένειες των μικρομεσαίων. ...


Την δε διετία 2012-2013 (που υποτίθεται ότι η κυβέρνηση σκοτώνεται να φέρει χρήμα για τους μικρομεσαίους) έκλεισαν, στα δύο μεγάλα επιχειρηματικά Κέντρα της χώρας, άλλες 6 .000 επιχειρήσεις.

Ποιος «παλεύει» σωστά; Η κυβέρνηση ή οι μικρομεσαίοι; Προσωπικά εκτιμώ ότι οι μικρομεσαίοι κερδίζουν εμφανώς «στα σημεία».

Γιατί η κυβέρνηση συνεχίζει να δείχνει αναξιοπιστία αφού (όπως ομολογεί) χρωστάει σε εξαγωγικές και άλλες επιχειρήσεις 10 δισ. ευρώ και δεν τα επιστρέφει λόγω «τεχνικών προβλημάτων», όπως λέει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο από τα 8 δισ. ευρώ που χρωστάει σε επιστροφές ΦΠΑ επέστρεψε μόνο 6,6 δισ. ευρώ.

Συνεπώς το κράτος οφείλει, πριν απ΄ όλα, να γίνει φερέγγυο και αφού γίνει τότε ας βάλει όλους τους απατεώνες ιδιώτες επιχειρηματίες μέσα και ας τους κλείσει τα μαγαζιά για να δουλέψουν σωστά οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Ας δούμε όμως τα πράγματα με την σειρά που εξελίχθηκαν και ακόμη εξελίσσονται.

Το 2012 η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα ρίξει στη αγορά 390 εκατ. ευρώ που θα προέλθουν από ένα Ελληνογερμανικό Ταμείο χρηματοδότησης των μικρομεσαίων. «Eπενδυτικό Ταμείο - instrument for Growth» το είπαν.

Τα λεφτά θα τα βάλουν (είπαν) η Γερμανική Τράπεζα KFW (300 εκατ. ευρώ) και οι δημόσιες επενδύσεις (90 εκατ. ευρώ).

Τα υποσχέθηκαν και αυτό ήταν. Όλα έμειναν στα χαρτιά μέχρι προ τριάντα ημερών περίπου που η Βουλή κατάφερε να ψηφίσει νόμο για να γίνει πράξη το Ταμείο αυτό.

Για να βγουν όμως τα λεφτά από το Ταμείο και να πέσουν στην αγορά πρέπει να θα προηγηθούν υπουργικές αποφάσεις και πράξεις που θα εφαρμόζουν τον νόμο.

Στην πράξη δηλαδή η «φανφάρα» της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων με τα 400 εκατ. ευρώ γερμανικών και κρατικών πόρων είναι ακόμη στα χαρτιά και βλέπουμε.

Στα χαρτιά είναι ακόμη και τα λεφτά (περίπου 200 εκατ. ευρώ) που θα δώσουν τα ΕΣΠΑ στους μικρομεσαίους γιατί προηγούνται τα 200 εκατ. ευρώ που θα σκορπιστούν σε ρουσφέτια από τους Δήμους την προεκλογική περίοδο μέσω του προγράμματος της δήθεν απασχόλησης ανέργων.

Και ερχόμαστε σε ένα νέο Ταμείο χρηματοδότησης των μικρομεσαίων που εμφανίσθηκε (πάλι στα λόγια) από προχθές με τον τίτλο European Long Term Investment Fund  και υποτίθεται ότι θα προωθεί χρηματοδοτήσεις κατά την διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε.

Μέχρι όμως να έλθουν τα λεφτά για να «πνίξουν» τους μικρομεσαίους η κυβέρνηση φροντίζει να τους «πνίγει» με φόρους αλλά και με πρόστιμα όσους (από την 1η Ιανουαρίου 2014 ) δεν έχουν τακτοποιήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Και οι μικρομεσαίοι που όταν τους μιλάς για χρηματοδότηση από τα παραπάνω Ταμεία και από το ΕΣΠΑ γελάνε και σου λένε « άσε ρε φίλε... πάμε παρακάτω» απαντούν στην κυβέρνηση (Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών) «Σε μια αγορά που με το ζόρι στέκεται στα πόδια της, λόγω της παρατεταμένης ύφεσης, της μειωμένης κατανάλωσης, των αλλεπάλληλων φορολογικών επιβαρύνσεων, το υπουργείο Οικονομικών αντί να επιλέγει λύσεις που θα βοηθήσουν στην επιβίωση των επιχειρήσεων επεξεργάζεται σχέδια που οδηγούν στην αυστηρή τιμωρία των επιχειρήσεων που έχουν βρεθεί να χρωστούν στο Δημόσιο.»

Και συμπληρώνει από την Θεσσαλονίκη το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο «Τα πρόστιμα αυτά είναι εκτός τόπου και χρόνου και αναρωτιόμαστε, αν υπάρχει κάποια δικαιολογία για το σκεπτικό που οδήγησε τους εμπνευστές τους σε αυτή την κατεύθυνση. Η ανάπτυξη που τόσες φορές έχουμε ακούσει και όλοι αναμένουμε να έρθει, δεν επιτυγχάνεται με δρακόντεια φορο-πρόστιμα».

Εάν λοιπόν οι μικρομεσαίοι είναι απατεώνες που φροντίζουν να «ρίχνουν» το κράτος και τα Ταμεία (όπως πολλοί λένε) βάλτε φυλακή όσους περισσότερους μπορείτε ώστε να τελειώνουμε και να ξεκαθαρίσει και η κατάσταση. Δικαιολογείστε όπως προηγουμένως γιατί μέσα σε μια τέτοια ιδιωτική αγορά μικρομεσαίων απατεώνων προωθείτε και άλλα προγράμματα ώστε να τους «πνίξετε» στο χρήμα . Αποφασίστε λοιπόν Εάν η τάξη των μικρομεσαίων είναι για την φυλακή η για να στηρίξει την ραχοκοκαλιά της οικονομίας όπως λέτε από τα μπαλκόνια. Και εάν πράγματι είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας φροντίστε να τους ακούσετε και να τους εξυγιάνετε. Η χρηματοδότηση ας μένει για αργότερα. 



Του Γιώργου Κράλογλου


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: