Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Συνελήφθη ο Κοντομηνάς και άλλοι δυο - Όλα τα ονόματα που αναζητούνται για τα δάνεια του ΤΤ

Συνελήφθησαν ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής Μάριος Βαρότσης, ο Κλεών Παπαδόπουλος και ο Δημ. Κοντομηνάς!

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχει συλληφθεί ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Μάριος Βαρότσης , ο πρώην διοικητής Κλέων Παπαδόπουλος και ο Δημ. Κοντομηνάς. 
Μεταξύ των προσώπων που αναζητούνται είναι οι Άγγελος Φιλλιπίδης, ο επιχειρηματίας Γριβέας και η σύζυγός του Αναστασία Βάτσικα, ο Κύπριος εφοπλιστής Έλληνας, ο Χ. Σιγανός (πρωην στέλεχος του ΤΤ)...
Σε προγραμματισμένο ταξίδι στο εξωτερικό βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Άγγελος Φιλιππίδης, για τον οποίο έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης...

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ταξίδι του Α. Φιλιππίδη δεν αφορά πρόθεση του ίδιου να διαφύγει της σύλληψης, ενώ είναι διατεθειμένος να επιστρέψει στην Ελλάδα και να ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες όσον αφορά την υπόθεσή του.

"Σεισμό" στο τραπεζικό σύστημα και κραδασμούς στο πολιτικό σκηνικό 

προκαλεί η υπόθεση παράνομων χρηματοδοτήσεων του μεγαλοεπιχειρηματία Καρούζου και άλλων εταιριών, για την οποία συνελήφθησαν αργά το βράδυ ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Alpha Δημήτρης Κοντομηνάς, οι πρώην πρόεδροι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελος Φιλιππίδης και Κλέων Παπαδόπουλος, τραπεζικά στελέχη, ο πρώην αναπληρωτής Γ. Δ/ντής της τράπεζας Μάριος Βαρότσης και επιχειρηματίες.
Η εισαγγελέας διαφθοράς Έλενα Ράικου εξέδωσε τουλάχιστον 15 εντάλματα και τις επόμενες ώρες αναμένεται να πραγματοποιηθούν κι άλλες συλλήψεις
Οπως αναφέρεται σε προηγούμενο σχετικό δημοσίευμα του Sofokleousin.gr, η υπόθεση αφορά ακάλυπτες δανειοδοτήσεις χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις, κατά παράβαση των τραπεζικών κριτηρίων. Αυτά τα "κόκκινα" δάνεια που είναι πλέον ανεπίδεκτα εισπράξεως, κατέληξαν στο υπό ειδική εκκαθάριση ΤΤ, προκαλώντας επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου με 500 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ακάλυπτα και χωρίς εξασφαλίσεις δάνεια 200.000.000 ευρώ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που δόθηκαν από το 2006 έως το 2011, αλλά και της υπόθεσης Καρούζου που αφορά σε πάνω από 10 τράπεζες για χαριστικά δάνεια άνω των 300.000.000 ευρώ.

Καλά πληροφορημένες τραπεζικές πηγές επισήμαναν, ότι η ένταση με την οποία χειρίζεται η κυβέρνηση και η εισαγγελία την υπόθεση, προκαλεί ανησυχία στην αγορά, καθώς εμπλέκονται 17(!) τράπεζες και πάνω από 150 στελέχη, οι περισσότεροι εκ των οποίων χειρίστηκαν και τις κεφαλοποιήσεις των τραπεζών.

Πολιτικοί σχολιαστές και κοινοβουλευτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι ο σχεδιασμός αυτής της "επιχείρησης-κάθαρση" υπηρετεί το ευρύτερο επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης, με το οποίο προσπαθεί να ανακτήσει την χαμένη της αξιοπιστία απέναντι στην κοινωνία και να αποδείξει ότι θέτει τον δάκτυλο επί των τύπων των ήλων.

Παράγοντες της αγοράς σπεύδουν να επισημάνουν ότι οι υποθέσεις Λαυρεντιάδη και Ρέστη (Proton και FBbank αντίστοιχα), που είναι παρόμοιες με την τωρινή του ΤΤ, έμειναν στα "πυροτεχνήματα" και στις συλλήψεις εντυπωσιασμού, χωρίς να υπάρξει πρόοδος στην απονομή δικαιοσύνης και στον επιμερισμό ευθυνών.

Η επιχείρηση “καθαρά χέρια” της κυβέρνησης για το ΤΤ διανύει τις πρώτες ώρες. 
Μένει να αποδειχθεί στη συνέχεια αν υπάρχει ουσιαστική πολιτική βούληση για να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο και να ανακτηθούν τα περίπου 500 εκατ. ευρώ με τα οποία φέρεται να έχουν ζημιωθεί οι ανακεφαλαιοποιηθείσες τράπεζες και κατ' επέκταση το ελληνικό Δημόσιο από την υπόθεση Καρούζου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: