Από τις πρώτες κιόλας µέρες του 2014, κάθε εβδοµάδα θα είναι, στην κυριολεξία, και µια νέα σελίδα του τελευταίου κεφαλαίου του βιβλίου µε τίτλο «Η Ελλάδα στο Μνηµόνιο», στο οποίο ο πρωθυπουργός βάζει την υπογραφή του.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ. Ο κ. Σαµαράς έχει ήδη καθαρή εικόνα για το τι πιστεύει ο κάθε Ευρωπαίος ηγέτης και αξιωµατούχος για την πορεία της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια και για το πρόγραµµα που της επιβλήθηκε: Πού έγιναν λάθη, µε ευθύνη είτε της χώρας µας είτε των δανειστών, και πού µπορεί να φτάσει η συνεχιζόµενη λιτότητα, η οποία στέλνει στην ανεργία και την ανέχεια υψηλά ποσοστά του πληθυσµού. Γνωρίζει, επίσης, ότι οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν ήδη στα συρτάρια τους τις προτάσεις που έχουν γίνει από ελληνικής πλευράς, είτε αυτές τις έκανε ο ίδιος είτε οι υπουργοί της κυβέρνησης στις αλλεπάλληλες συζητήσεις που έχουν µε οµολόγους τους στα ευρωπαϊκά fora.
Η ατζέντα της ελληνικής προεδρίας είναι φιλόδοξη. Θέλει να προχωρήσει ένα βήµα παραπάνω προς την ταχύτερη πορεία ανάκαµψης των οικονοµιών των ευρωπαϊκών χωρών και να µπει ένα τέλος στα προγράµµατα λιτότητας. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα θα είναι η τελευταία χώρα της Ε.Ε. που θα βγει από πρόγραµµα δηµοσιονοµικής προσαρµογής. Μαζί µε αυτά, θα συνεχίσει το έργο της προηγούµενης προεδρίας από εκεί όπου το άφησε στην τελευταία σύνοδο του ∆εκεµβρίου, όπου αποφασίστηκε η πορεία προς την Τραπεζική Ενωση. Στα παραπάνω προστίθενται οι πολιτικές για την απασχόληση, την καινοτοµία, τις νέες τεχνολογίες, τον πρωτογενή τοµέα και τη µετανάστευση.

ΤΑ ΟΡΟΣΗΜΑ. Για να µπορέσει η κυβέρνηση να συζητήσει µε µεγαλύτερη άνεση το θέµα της βιωσιµότητας του ελληνικού χρέους, που ανέφερε ο κ. Σαµαράς στο πρωτοχρονιάτικο µήνυµά του, θα πρέπει να έχει απαλλαγεί από την ασφυκτική πίεση και τις αρνητικές εντυπώσεις που προκαλεί η τρόικα.
Στο Μαξίµου συζητούν τώρα για µια εµπροσθοβαρή τακτική, η οποία θα είχε ως αποτέλεσµα να ολοκληρωθούν οι διαπραγµατεύσεις µε τους εκπροσώπους των δανειστών αυτόν τον µήνα και να προωθηθούν µε εφαρµοστικούς νόµους όλα τα προαπαιτούµενα που έχουν µείνει πίσω, ώστε οι συζητήσεις να είναι πιο εύκολες στην τελευταία προγραµµατισµένη επίσκεψη τον Μάιο.
Οµως, τα «αγκάθια» είναι πολλά: Απολύσεις, κινητικότητα, οµαδικές απολύσεις, απελευθέρωση εµπορικών µισθώσεων, Κώδικας δικηγόρων και µια σειρά παρεµβάσεων, που αναµένεται να προκαλέσουν νέες εντάσεις στο εσωτερικό. Ασφαλώς, µαζί µε τα παραπάνω είναι ανοικτό και το µέτωπο των µονοµερών αποφάσεων (φόρος ακινήτων, πλειστηριασµοί), που ανοίγουν την ψαλίδα για τη συµφωνία που αφορά το ύψος του χρηµατοδοτικού κενού έως το 2016.
Αρα, θεωρείται µάλλον ανέφικτος ο στόχος της συµφωνίας ως το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου για τη δόση των 4,9 δισ. ευρώ. Σηµειωτέον ότι στις 11 του µηνός λήγουν οµόλογα 1,8 δισ. που διακρατά η ΕΚΤ και στο τέλος του µήνα λήγουν ακούρευτα οµόλογα ιδιωτών που δεν µπήκαν στο PSI.
Επόµενα προγραµµατισµένα Eurogroup είναι για τις 10 Φεβρουαρίου και µετά στις 10 Μαρτίου. Στις 23 Απριλίου θα ανακοινωθεί και επισήµως το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσµατος της Ελλάδας και για τον Μάιο, µήνα των ευρωεκλογών, είναι προγραµµατισµένη η επόµενη επίσκεψη της τρόικας, η οποία η κυβέρνηση ήδη έχει προαναγγείλει ότι θα είναι και η τελευταία.

ΣΤΟΧΟΣ. Με όχηµα τη δυναµική που δίνει η ιδιότητα της προεδρίας της Ε.Ε., ο κ. Σαµαράς έχει θέσει ως µεγαλύτερο στόχο να κλείσει όλα τα µέτωπα έως την ηµέρα που θα ανακοινωθεί το πλεόνασµα της Ελλάδας από τη Eurostat, ώστε αφενός να πάει στις εκλογές µοιράζοντάς το στους ασθενέστερους και αφετέρου να ξεκινήσει τη συζήτηση για το κορυφαίο πρόβληµα, που είναι η βιωσιµότητα του χρέους.
Εάν έχει κλείσει µε επιτυχία µια συµφωνία µε την τρόικα και έχει καταφέρει να πείσει δανειστές και εταίρους ότι δεν χρειάζεται νέα δανειακή σύµβαση για το όποιο χρηµατοδοτικό κενό, τότε τα πράγµατα θα είναι σαφώς καλύτερα. Εάν όχι, οι ευρωεκλογές θα έχουν ανοιχτό και αυτό το θέµα, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται, ακόµη και αν προκειται για σενάριο τριπλής κάλπης τον Μάιο.

Το εσωτερικό µέτωπο και οι µεγάλες τοµές
Ολα τα ευρωπαϊκά θέµατα και οι διαπραγµατεύσεις για την πορεία της χώρας περνούν ασφαλώς και από τη δυνατότητα του κ. Σαµαρά να κρατήσει ζωντανή την κυβέρνησή του. Τα φορολογικά και άλλα βάρη του 2014 θα είναι κατά πολύ µεγαλύτερα για τους µικροµεσαίους, που σηκώνουν σήµερα τον «σταυρό του µαρτυρίου». Αυτοί που αποτελούν και το κυρίως µετακινούµενο κοµµάτι των ψηφοφόρων θα ζήσουν τώρα τη χειρότερη χρονιά τους, αν δεν δουν το περιβόητο φως στο τούνελ. Εδώ, το Μαξίµου σχεδιάζει µια σειρά από παρεµβάσεις ώστε να υπάρξουν διορθώσεις όπου είναι δυνατόν, παράλληλα µε τα άλλα µεγάλα στοιχήµατα, όπως είναι το ακόµη υψηλό κόστος ζωής, οι τιµές, η γραφειοκρατία, η διαφθορά. «Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτοµέρειες» είναι µια αγαπηµένη φράση του πρωθυπουργού και αυτές οι λεπτοµέρειες είναι που θα κρίνουν την πιο δύσκολη περίοδο αυτής της κυβέρνησης. Επιπρόσθετα, ο κ. Σαµαράς θα φέρει, στο πλαίσιο της Συνταγµατικής αναθεώρησης, µια ολοκληρωµένη πρόταση για µεγάλες τοµές που αφορούν το κράτος, τη δηµόσια διοίκηση, το πολιτικό χρήµα και τα κόµµατα, τους θεσµούς, ακόµη και την ίδια τη Βουλή, προκαλώντας τους πολιτικούς του αντιπάλους να τοποθετηθούν για όλα αυτά τα ζητήµατα που προκαλούν την κοινή γνώµη και τώρα είναι ευκαιρία να αλλάξουν.
Του Γιάννη Χρηστάκου, 
Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ